Ajutor de la stat pentru producătorii agricoli de legume, fructe și cartofi

de | 15.05.2023 19:21 | Știri, Economic, Național

Veste bună pentru producătorii agricoli de legume, fructe și cartofi. Deputaţii au adoptat în plen, cu 244 de voturi ‘”pentru’”, două ‘”împotrivă’” şi o abţinere, un proiect de lege privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru acești. Ajutorul, sub formă de grant, este în valoare de 100.000 euro anual, în cazul persoanelor juridice şi a persoanelor fizice înregistrate fiscal.

De altfel, proiectul a fost adoptat de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale notifică Schema Comisiei Europene. În situaţia în care decizia Comisiei Europene de acordare a ajutorului de stat conţine prevederi noi sau diferite faţă de schema notificată, prevederile schemei se completează şi/sau se modifică în mod corespunzător. Mai apoi, în termen de 30 de zile de la data primirii deciziei Comisiei Europene de acordare a ajutorului de stat, prevăzută la art. 13, Guvernul, la propunerea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, adoptă, prin hotărâre, normele metodologice de aplicare a acesteia, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Pe o perioadă de trei ani

Mai precis, schema propune acordarea de sprijin sub formă de grant, pe o perioadă de trei ani, în valoare de 100.000 euro anual, în cazul persoanelor juridice şi a persoanelor fizice înregistrate fiscal, respectiv 300.000 euro anual în cazul cooperativelor pentru susţinerea activităţilor de sortare, ambalare, etichetare şi transport desfăşurate de producătorii agricoli de legume, fructe şi cartofi. Totodată, ajutorul se acordă pe o perioadă de 3 ani, pentru producţia autohtonă şi o singură dată pe an. Schema se acordă solicitanţilor care îndeplinesc cumulativ o serie de condiţii.

Foto descriptiv. Sursă foto: ziarul-mara.ro.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

APIA a eliberat peste 1.900 de adeverințe

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Camera Deputaților