Un produs consumat în Postul Crăciunului este foarte periculos pentru organism, potrivit președintelui InfoCons, Sorin Mierlea.
Conform unui studiu realizat de InfoCons pe produsele tip pastă vegetală, de pe piața din România, s-a ajuns la concluzia că unul dintre cele mai consumate produse de către români, în preajma postului, conține foarte multe E-uri.Este vorba despre pateul de post.
În Postul Mare căutăm alternative de alimente de post, și de cele mai multe ori ne îndreptăm către un pate de post (pasta vegetală). Dar am citit eticheta pateului vegetal? De foarte multe ori, din păcate, găsim pateuri vegetale ce conțin foarte multe E-uri, aditivi și coloranți. Am citit noi etichetele pentru tine, am făcut o radiografie și, înainte de a cumpăra, măcar citiți studiul pentru produsele tip pate vegetal, descărcați aplicația gratuită InfoCons, scanați codul de bare și alegeți în cunoștință de cauză! Ia atitudine! Fii informat!”, transmite Sorin Mierlea – Președintele InfoCons, potrivit Antena 3.
Rezultatele studiului în ceea ce privește produsele tip pastă
Din punctul de vedere al procentajului de legume din compoziția pateului de post (pastă vegetală):
Broccoli 33% din compoziție
Boabe de soia 32 % din compoziție
Boabe de soia 32 % și ciuperci 3.1% din compoziție
Boabe de soia 32 % și măsline 2.1% din compoziție
Semințe de floarea soarelui 10% din compoziție
Măsline într-o proporție cuprinsă între 7 și 9% din compoziție
Ciuperci într-o proporție cuprinsă între 5 și 8% din compoziție
Ardei într-o proporție cuprinsă între 2 și 7% din compoziție
Semințe de in 2.5% din compoziție
Ceapă verde 2% din compoziție
Aditivi alimentari regăsiți în pate-ul de post (pastă vegetală):
61.54% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari), iar numericul de aditivi alimentari variază intre 0 – 13:
2.56% din produse au în compoziție 13 E-uri;
5.13% din produse au în compoziție 11 E-uri;
5.13% din produse au în compoziție 10 E-uri;
2.56% din produse au în compoziție 9 E-uri;
2.56% din produse au în compoziție 7 E-uri;
12.82% din produse au în compoziție 6 E-uri;
12.82% din produse au în compoziție 5 E-uri;
15.38% din produse au în compoziție 4 E-uri;
2.56% din produse au în compoziție 3 E-uri;
38.46% din produse nu au în compoziție E-uri;
Din punctul de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regăsiți frecvent în pateul de post (pastă vegetală) situația se prezintă astfel:
58.97% dintre produsele studiate au avut în componență caragenanul (E407);
43.59% dintre produsele studiate au avut în componență monoglutamatul de sodiu (E621);
30.77% dintre produsele studiate au avut în componență acid citric (E330);
30.77% dintre produsele studiate au avut în componență eritorbat de sodiu (E316).
Foto Bzi
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Guvernul va acorda și în 2023 vouchere sociale. Când intră pe card următoarea tranșă de 250 lei