anchetaonline.ro

Guvernul va acorda și în 2023 vouchere sociale. Când intră pe card următoarea tranșă de 250 lei

de | 09.12.2022 14:45 | Știri, Economic, Județean, Național

  • Cardurile sociale urmează să fie alimentate cu a patra tranșă de bani.

 

Marcel Boloş, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a precizat joi seară, faptul că românii vor primi înainte de Crăciun cei 250 de lei pe cardurile alimentare. Suma reprezintă ultima tranșă din anul 2022.  Mai mult decât atât această măsură se va extinde şi anul următor, astfel că aceste vouchere sociale vor fi alimentate o dată la două luni.

 

Guvernul României a luat două decizii extrem de importante pentru persoanele şi familiile aflate în situaţie de vulnerabilitate, şi anume, referitor la cardul pentru alimente s-a prelungit pentru întreg anul 2023 valabilitatea acestui card şi acordarea lui pe întreg anul 2023, adică 250 de lei odată la două luni.

 

Plafonul de venit până la care se acordă această compensare a creşterii preţului la alimente a fost crescut de la 1.500 de lei la 1.700 de lei.

 

De asemenea, Guvernul a aprobat măsurile necesare pentru ca tranşa a patra de acordare a cardului de alimente să aibă loc în perioada 19 decembrie – 23 decembrie. Aşadar, numărul de beneficiari de carduri pentru alimente este de 2,4 milioane beneficiari la fiecare tranşă”, a declarat Marcel Boloş.

 

sociale carduri

 

Reamintim faptul că de acest ajutor beneficiază următorii:

  • pensionarii ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
  • persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
  • familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
  • familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
  • familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;
  • persoanele fără adăpost.

 

De menționat că aceste tichete sociale pot fi folosite doar pentru produse alimentare sau mese calde iar sumele sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor.

 

Utilizarea de către beneficiari a tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde în alt scop decât cel prevăzut impune blocarea cardului și este sancționată între 1,5 și 2 puncte-amendă. Astfel, pentru orice sesizare care se dovedește a fi veridică, organele abilitate de lege aplică sancțiunile prevăzute în actul normativ care reglementează acordarea voucherelor”, a transmis Ministerul.

 

sociale carduri

 

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a mai menționat faptul că în şedinţa de Guvern de joi, a fost luată și o măsură de ajutorare a persoanelor vulnerabile, în privinţa facturilor la energie.

Ajutorul va fi acordat în două tranșe iar prima tranșă va fi în luna februarie 2023.

 

A doua măsură aşteptată, de asemenea, de către persoanele şi familiile vulnerabile este cea referitoare la compensarea preţului la energie – 1.400 de lei pe an, în două tranşe, prima tranşă în februarie 2023, în valoare de 700 de lei, a doua tranşă în septembrie 2023 – 700 de lei.

 

Sunt aprobate, de asemenea, categoriile de beneficiari care urmează să aibă beneficiul acestui card pentru energie, respectiv pensionarii în vârstă de peste 60 de ani, cu venit mediu pe loc de consum mai mic de 2.000 de lei, pensionari fără limită de vârstă care beneficiază de pensie de invaliditate, cu condiţia venitului mediu pe loc de consum de 2.000 de lei, persoanele cu dizabilităţi, fără limită de vârstă, venitul mediu pe loc de consum, de asemenea, 2.000 de lei, persoanele beneficiare de ajutor social şi ultima categorie de beneficiari este cea referitoare la beneficiarii de alocaţie pentru întreţinerea familiei”, a mai adăugat ministrul Boloș.

 

În privința beneficiarilor, Marcel Boloș a declarant că numărul acestora este de aproape patru milioane.

 

Numărul estimat al beneficiarilor, aşa cum a fost aprobat de către Guvern, este de trei milioane nouă sute de mii. Listele privind beneficiarii vor fi întocmite de Ministerul Muncii şi mecanismul se va derula prin intermediul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, în parteneriat şi cu implementarea activităţilor necesare pentru cardul pentru energie cu Compania Naţională Poşta Română.

 

Toate formele de energie se pot deconta, respectiv energia electrică, energia termică în sistem centralizat, respectiv încălzirea, apoi consumul de gaze naturale, partea de lemn de foc, butelie cu gaz lichefiat şi alte forme de energie utilizată în această perioadă de iarnă pentru încălzirea locuinţei”, a mai precizat ministrul.

 

Foto descriptiv

 

 

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Guvernul României