anchetaonline.ro

Restaurantul din parcarea LAZĂR din Bascov – inundat azi noapte! A intervenit ISU!

de | 30.05.2022 00:10 | Știri, Eveniment, Importante, Județean

Noapte de duminică deloc liniștită pentru echipe ISU din Argeș care – pe fondul fenomenelor meteo manifestate cu severitate în mai multe zone din județ – au fost solicitați să intervină, cu precădere pentru gestionarea inundațiilor produse în diferite gospodării sau alte tipuri de structuri.

A fost cazul unui restaurant din Bascov, al căror reprezentanți au cerut sprijinul ISU după ce apa căzută în cantități foarte mari le-a inundat proprietatea.

Restaurantul respectiv se numește Drive Point și este cunoscut ca fiind restaurantul aferent parcării Com Diver Lazăr Junior, amplasată pe strada Rotărești, nr 60 B, pe partea dreaptă a drumului Pitești- Vâlcea, la numai 1,5 km de ieșirea din Pitești.

Nu au lipsit însă, din lista de intervenții a pompierilor argeșeni, nici locuințele afectate (una în Mărăcineni și alta în Albota- vezi video 1) și nici blocurile, fiind semnalată în acest sens o inundație a subsolului unui imobil pe strada Făget, din Pitești (vezi video 2)

Aceste informații sunt aferente orei 00:00, duminică spre luni, pentru județul Argeș. Reaminim că există, în mai multe zone din țară, pericol de inundații semnalat de reprezentanții instituțiilor acreditate să gestioneze aceste situații de criză genrate de condițiile meteo extreme. Vârful epidosului de vreme rea este preconizat pentru noaptea de duminică spre luni.

Din păcate pericolul nu a trecut, deoarece vârful episodului de vreme rea pe care îl traversează România va avea loc abia în această seară. Vreau să luăm foarte în serios aceste prognoze, precum și posibilitatea emiterii unor avertizări hidrologice COD ROȘU în anumite zone, în această noapte. Formațiile de intervenție ale #ANAR trebuie să fie în alertă și specialiștii noștri să informeze permanent ISU și autoritățile locale cu privire la evoluția fenomenelor”, a anunțat, încă de pe timpul zilei, ministrul Barna Tánczos.

În jurul orei 04:50, pompierii și echipajele de prim ajutor au avut o altă misiune grea, cumplită chiar, intervenind în cazul unui cumplit accident de circulație consumat tot în zona Bascov, accident în care o victimă și-a pierdut viața, iar alta este grav rănită. Detalii aici.

ȘTIRE INIȚIALĂ, DUMINICĂ – 29 MAI 2022:
Alerte meteo pentru Argeș! Vedeți ce urmează și ce zic polițiștii!

În contextul avertizărilor meteo care marchează aceste zile, reprezentanții Poliției Argeș au lansat un AVERTISMENT pentru toți cei care participă la trafic!

CONDUCEȚI PRUDENT! În ultimele 48 de ore, poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier Argeş dar și colegii lor din orașe și municipii au stat mobilizați în stradă pentru pentru prevenirea evenimentelor rutiere, nu numai pentru că a fost weekend, dar și pentru că județul nostru se află sub incidența unor fenomene meteo extreme.

Ca urmare a controlelor efectuate, peste 300 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate participanților la trafic, sancțiuni care au însumat aproximativ 75.000 de lei. La pachet, au fost reținute 21 de permise și au fost retrase 10 certificate de înmatriculare.

  • Având în vedere situația meteorologică marcată în regim de COD PORTOCALIU pentru judeţul Argeş (instabilitate atmosferică, vijelii puternice și  ploi abundente), oamenii legii recomandă tuturor celor care pronesc la drum să respecte cu mare atenție regulile și să circule preventiv, mai ales dacă vremea reduce vizibilitatea în trafic sau aderența automobilelor.

Pentru siguranța dumnevoastră, polițiștii rutieri argeșeni vă recomandă:

  • Pe timpul călătoriei cu autovehiculul, circulați cu viteză redusă, adaptată condiţiilor meteo-rutiere, măriți distanţa de siguranţă în mers şi nu vă angajați în efectuarea unor manevre riscante în trafic. Circulați cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă și evitați acţionarea bruscă a volanului şi a frânei.

  • Nu consumaţi alcool şi nu conduceţi dacă simţiţi că sunteţi obosiţi! Nu folosiți telefonul sau alte dispozitive mobile în timp ce conduceţi, iar pentru a comunica folosiți sistemele hands-free.

  • Dacă vă grăbiți să ajungeți la destinație, nu uitați că timpul este prețios pentru toată lumea. Țineți cont că implicarea în orice eveniment rutier vă va consuma mult mai mult timp decât dacă vă deplasați cu prudență. Nu uitați că puteți pune în pericol nu doar propria persoană, ci și ceilalți ocupanți ai autovehiculului cu care vă deplasați, precum și pe ceilalți participanți la trafic.

  • În cazul fenomenelor care afectează vizibilitatea sau aderența, utilizați luminile de întâlnire inclusiv pe timpul zilei, pentru toate categoriile de drum. Atunci când vizibilitatea în oglinzile retrovizoare ale autovehiculului este redusă, folosirea luminilor de către ceilalţi conducători reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers.

  • În condiţiile unui trafic aglomerat, condiţiile meteo nefavorabile pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile! Nu vă angajaţi în depăşirea de autovehicule fără a avea o bună vizibilitate şi faceţi fiecare manevră în trafic, numai după o temeinică asigurare.

  • Pietonii sunt rugaţi să îşi ia toate măsuri de precauţie pentru a fi siguri că sunt observaţi în trafic de către şoferi. Totodată, îi sfătuim să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă prin locurile permise, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de a traversa a fost observată de către şoferi!

Informații actualizate despre situația traficului găsiți pe siteul oficial al Poliției Române, la secțiunea Infotrafic: https://www.politiaromana.ro/ro/info-trafic .

Copac căzut peste mașină în Pitești! Avertisment privind un semafor dezafectat de furtună!

După evenimentele de sâmbătă noaptea, cauzate de ploile și furtuna care au pus stăpânire pe întreg județul, ziua de duminică a debutat cu noi astfel de incidente, iar alerta meteo este extinsă până mâine dimineață, la ora 3:00.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență a anunțat că pompierii au intervenit pe Aleea Negoiu, din Pitești, acolo unde un copac a căzut peste o mașină.Din fericire, nu au fost persoane rănite.

copac-cazut-masina

Foto ISU Argeș

De asemenea, Primăria municipiului Pitești a făcut un apel public către toți participanții la trafic, anunțând că – în urma fenomenelor meteo extreme – un semafor din zona de Nord a orașului, respectiv cel de pe Calea Bascov – zona Universității Brâncoveanu, este nefuncțional și urmează aă a fi reparat luni dimineață, după analizarea defecțiunilor tehnice suferite prin această avarie.

Șoferii și pietonii sunt îndemnați să circule cu multă atenție și să respecte indicatoarele din zonă pentru a evita orice incidente.

Reamintim că  ANM a emis, și pentru ziua de duminică, o nouă avertizare meteo de tip Cod Galben și Cod Portocaliu care vizează inclusiv județul Argeș.

Potrivit meteorologilor, intervalul de valabilitate va dura de duminică, 29 mai, ora 14:00 până luni, 30 mai, ora 03:00. În acest interval, va fi instabilitate atmosferică accentuată. Totodată, vor fi vijelii puternice și ploi abundente.

(VIDEO) Biserică inundată, incendiu provocat de trăsnet! Vremea a făcut prăpăd în Argeș!

Ploaia care a durat aproximativ 20 de minute sâmbăta seara a făcut prăpăd în Pitești, dar și în alte regiuni din Argeș. Cel puțin 3 zone din Pitești au rămas fără curent ca urmare a fenomenelor meteo extreme: strada Bibescu Vodă, Zona Gării și cartierul Găvana.

inundatii pitesti 1 - Restaurantul din parcarea LAZĂR din Bascov - inundat azi noapte! A intervenit ISU!

De asemenea, o biserică de pe strada Gheorghe Lazăr a fost inundată, pompierii chemați la fața locului reușind să scoată apa din interior după o intervnție de noapte.

Potrivit reprezentanților ISU Argeș, a fost sesizată o inundație și în zona Finanțelor Argeș.

Mai mult, o anexă din localitatea Vedea a fost cuprinsă de flăcări din cauza trăsnetului. Focul s-a manifestat pe aproximativ 70 mp, iar pentru stingerea lui au intervenit pompierii de la Garda de Intervenție Vedea și Detașamentul Pitești cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă.

În anexa respectivă era depozitată o cantitate de aproximativ 500 kg de plante furajere.
Din fericire, în urma evenimentului nu au fost înregistrate victime.
Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost trăsnetul”, au transmis reprezentanții ISU Argeș.

De asemenea, participanții la trafic au semnalat pe grupurile de trafic, de pe rețeaua de socializare Facebook, că mai multe zone din Pitești sunt afectate de cantitățile de precipitații abundente.

inundatie-pitesti

Sursa foto: Info Trafic Pitești

Este vorba de zona Calea București, Bulevardul I.C. Brătianu și zona Bibescu Vodă, acolo unde a fost semnalată și o pană de curent.

Totodată, un copac a fost doborât de vânt în cartierul Trivale.

Însă nu toată lumea pare să fi fost deranjată de vremea rea. De exemplu, în clubul Cornel Pub din Pitești, clienții și artiștii au ales să sfideze ploaia și inundația.

inundatie-club-pitesti

Foto Facebook

Între timp, în București a fost emis cod RO-Alert de către autorități, după ce vântul a doborât zeci de copaci pe carosabil și pe mașini. În total, 39 de copaci au căzut, iar 26 de autoturisme au fost distruse. Mai mult, au fost dărâmați și stâlpi din cauza furtunii puternice care a pus stăpânire pe întreaga Capitală, potrivit Stirile Pro TV.

Amintim că au fost în vigoare două avertizări meteorologice, Cod Galben și Cod Portocaliu, emise de Administrația Națională de Meteorologie, ce vizează cea mai mare parte a țării.

În județul Argeș, sâmbătă, de la ora 12:00 a intrat în vigoare codul portocaliu de instabilitate meteo și ploi abundente.

Foto: Info Trafic Pitești

Foto: Info Trafic Pitești

Potrivi ANM, codul portocaliu este valabil în Oltenia, vestul și nord-vestul Munteniei și local în Carpații Meridionali, acolo unde instabilitatea atmosferică va fi accentuată, iar în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă de 50…90 l/mp. De asemenea, vor fi și și vijelii (viteze de 75…90 km/h), grindină și frecvente descărcări electrice.

harta anm - Restaurantul din parcarea LAZĂR din Bascov - inundat azi noapte! A intervenit ISU!

Foto ANM

Codul galben de vreme rea vizează județele Maramureș, Bistrița, zona de munte a județelor Suceava și Neamț. Intra în vigoare, sâmbătă, de la ora 12:00, fiind valabil până luni, 30 mai, la ora 10:00.

Iată cum sună prognoza meteo:

În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în regiunile sudice, sud-estice și centrale, iar duminică (29 mai) local și în cele nordice.

Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii (viteze de 55…75 km/h și izolat peste 80 km/h) și pe arii restrânse grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20…30 l/mp şi izolat 40 l/mp”, transmite ANM.

Sursa foto central: descriptiv, ISU Romania

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Se anunță weekendul potop! Atenție la planuri și la fenomene extreme!

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/luana-alexandra-popescu/" target="_self">Luana Alexandra Popescu</a>

Articol scris de Luana Alexandra Popescu

Editor și autor de content media online, specializat în relații publice și jurnalism. Absolvent al Facultății de Jurnalism, cu master în Comunicare Audio Video SNSPA.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Administrația Națională de Meteorologie | ANM | București | ISU | Pitești