Alina Gorghiu despre abuzurile asupra minorilor instituționalizați: „Toți copiii trebuie protejați de lege”

de | 03.06.2022 23:15 | După locație, După subiect, Lifestyle, Național, Politic, Știri

Președintele Comisiei de anchetă a Senatului, Alina Gorghiu, transmite că membrii Comisiei privind investigarea cazurilor de abuzuri sexuale sau a oricăror abuzuri fizice împotriva minorilor din serviciile de tip rezidențial aflate în subordinea Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului, au inițiat două propuneri legislative.

Inițiativele au prins contur în urma unor dezbateri ample cu reprezentanții instituțiilor publice și ai organizațiilor neguvernamentale invitate la ședințele Comisiei de anchetă.

Prima propunere vizează monitorizarea post instituționalizare a tinerilor care părăsesc sistemul de protecție specială, dar numai cu acordul lor, pentru o perioadă de doi ani. Sunt informații esențiale, care ar trebui cunoscute nu doar pentru evaluarea eficienței sistemului, ci mai ales pentru adaptarea lui, astfel încât fiecare tânăr care iese din sistemul de protecție socială să poată fi capabil să își folosească potențialul maxim și să fie bine pregătit pentru viața de adult independent, nu să devină victima traficului de persoane sau a altor rețele infracționale, de exemplu proxenetism sau droguri. Este o măsură necesară, care trebuie implementată cu celeritate”, a transmis Alina Gorghiu.

Președintele Comisiei, senatorul Alina Gorghiu, a amintim că aceste măsuri propuse sunt cuprinse și într-un proiect al Guvernului.

Cea de-a doua propunere vizează modificarea și completarea Codului de procedură penală în sensul protejării copiilor instituționalizați de traume în plus pe parcursul procedurilor de audiere în cadrul instanțelor. Copilul victimă/martor a infracţiunilor, în special a celor săvârşite cu violenţă, ori a infracţiunilor privitoare la viaţa sexuală, va fi audiat numai după luarea unei măsuri speciale de protejare a sa prin înlocuirea reprezentantului instituției cu un psiholog, care va oferi consiliere de specialitate minorului pe toată durata procedurilor judiciare. Este obligatoriu ca minorul să fie scos de sub orice influenţă din partea persoanelor în anturajul cărora se afla anterior.
Toți copiii trebuie protejați de lege. Este dreptul lor”, a adăugat Alina Gorghiu.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Alina Gorghiu: Prin cooperare putem atinge standardele de dezvoltare locală

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Alina Gorghiu