Angajat al CJ Argeş – dat afară după ce a „uitat” să anunţe că este inculpat într-un dosar DNA

de | 03.04.2024 20:24 | Pitești, Administrație, Din ediția tipărită, Eveniment, Importante

Fostul consilier trebuie să dea înapoi salarii de peste 125.000 lei obţinute în ultimele 15 luni.

Inginerul Teodosie-Liviu Dineţ a lucrat la Consiliul Judeţean Argeş din 2018 şi până în urmă cu aproximativ o lună, când şefii lui au aflat că este inculpat într-un dosar de corupţie. Conform legii, în cazul în care un funcţionar public este trimis în judecată într-o cauză penală, acesta este automat suspendat din funcţie din acel moment. Numai că – deşi Teodosie-Liviu Dineţ este inculpat într-un dosar DNA încă din toamna anului 2022 – acesta nu a anunţat angajatorul despre problemele lui penale şi a continuat să lucreze la CJ.

Conform CV-ului personal, Teodosie-Liviu Dineţ este un inginer originar din Curtea de Argeş, care în ultimii ani a fost implicat în proiecte importante ale administraţiei judeţene, oferindu-şi serviciile de consultant şi unor companii private. Astfel, din 2012 s-a ocupat de monitorizarea, din partea Acciona Ingenieria, a proiectului „Managementul integrat al deşeurilor solide în judeţul Argeş”,oferind sprijin tehnic pentru beneficiar – în speţă Consiliul Judeţean Argeş – în vederea lansării şi desfășurării licitaţiilor şi supervizând lucrările de închidere a depozitului de gunoi de la Costeşti şi pe cele de modernizare a staţiilor de la Albota şi Câmpulung, proiecte în valoare de aproape 77 milioane lei din fonduri europene.

liviu dinet 2

La Consiliul Judeţean Argeş lucrează din 2018, fiind angajat la început ca inspector de specialitate în cadrul Serviciului Monitorizare lucrări publice şi guvernanţă corporativă, ulterior drept consilier. În paralel – după cum reiese şi din declaraţiile sale de avere – în tot acest timp de când lucrează la CJ a fost consultant tehnic şi pentru o firmă din Slatina, judeţul Olt, Old New Construct, una dintre abonatele la banii publici din judeţul vecin – conform presei locale. Ei bine, de la această colaborare pare să i se fi tras toate problemele penale inginerului aflat până mai ieri pe statele de plată ale CJ Argeş.

► Judecat pentru fals în acte şi complicitate la obținerea ilegală de fonduri

În octombrie 2022, fostul primar al comunei Vitomireşti din judeţul Olt, Robert Rotea, precum şi două firme şi alte 12 persoane, administratori şi angajaţi ai unor firme, angajaţi ai Primăriei şi inspectori în construcţii, au fost trimişi în judecată de DNA Craiova într-un dosar de corupţie cu un prejudiciu în dauna Ministerului Dezvoltării estimat la peste 29 de milioane lei.

Conform procurorilor DNA, în perioada 2019-2021, primăria din Olt ar fi decontat peste 19 milioane lei firmei Old New Construct (pentru care lucra şi angajatul CJ Argeş Teodosie-Liviu Dineţ), pentru lucrări de modernizare a drumurilor din Vitomireşti care fie nici măcar nu au fost efectuate, fie erau neconforme.Totodată, fostul primar oltean este acuzat că ar fi primit mită de la administratorul firmei de construcţii, contravaloarea unei locuinţe în sumă de 1,12 milioane lei – conform DNA.

Argeşeanul Teodosie-Liviu Dineţ se află pe lista inculpaţilor din acest dosar în calitate de consultant tehnic al firmei Old New Construct, fiind trimis în judecată pentru trei infracţiuni: complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu consecințe deosebit de grave (2 acte materiale); fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată (nu mai puţin de 492 de acte materiale!), precum şi complicitate la obținerea ilegală de fonduri, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată (2 acte materiale).

► Expertul de la CJ a ascuns şefilor problemele penale

Aşa cum precizam, conform Codului administrativ, în cazul în care un funcţionar public este trimis în judecată pentru anumite infracţiuni grave, printre care şi cele de corupţie, de serviciu ori de fals, intervine suspendarea de drept a raportului de serviciu. Doar că cei de la Consiliul Judeţean Argeş habar nu au avut că angajatul acestei instituţii este inculpat într-un dosar DNA, speţa fiind instrumentată de procurorii din Craiova pe un caz de corupţie din judeţul Olt, iar Teodosie-Liviu Dineţ nu a anunţat din proprie iniţiativă.

În momentul în care conducerea Consiliului Judeţean Argeş a aflat de trimiterea în judecată a inginerului Dineţ, au fost demarate procedurile conform legislaţiei – cu atât mai mult, cu cât acesta oricum se afla la vârsta pensionării şi lucra în baza unei prelungiri a contractului de muncă peste vârsta standard de pensionare –fiind emise o dispoziţie de suspendarea raporturilor de serviciu în data de 29 februarie 2024 şi, concomitent,  o decizie de imputare pentru recuperarea drepturilor salariale încasate de către acesta de la data trimiterii în judecată şi până la încetarea colaborării cu CJ, mai exact 125.449 lei sumă considerată ca fiind încasată necuvenit în perioada 21 octombrie 2022-16 februarie 2024.

► Fostul angajat al CJ Argeş nu vrea să dea înapoi salariile încasate necuvenit

Conform celei mai recente declaraţii de avere completate de Teodosie-Liviu Dineţ chiar la încetarea activităţii în cadrul CJ Argeş, acesta a încasat în ultimul an fiscal 90.202 lei, rezultând venituri salariale de circa 7.500 lei pe lună.

Dosarul de corupţie în care este implicat fostul funcţionar public de la Consiliul Judeţean Argeş abia a trecut de camera preliminară, după ce avocaţii celor 12 inculpaţi au uzat de toate pârghiile în speranţa că dosarul nu va ajunge la judecată. Astfel, se aşteaptă demararea procesului pe fond, nefiind încă stabilită data primului termen.

Între timp, inginerul Teodosie-Liviu Dineţ, devenit pensionar între timp, a dat săptămâna trecută în judecată Consiliul Judeţean Argeş, solicitând la Tribunalul Argeş anularea deciziei prin care i-a fost întrerupt contractul de muncă, dar şi a deciziei prin care i se cer înapoi salariile pe ultimele 15 luni.

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Harta şpăgilor în spitalele din Argeş

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Consiliul Județean Argeș | DNA | Tribunalul Argeș

Ultimele articole