Angajaţii din cadrul CNAS și CAS vor protesta pe 10 iulie

de | 07.07.2023 23:54 | Știri, Eveniment, Național

Valul de proteste din România continuă. După angajații din Educație, angajații din Sănătate, angajații CFR, magistrații, polițiștii din penitenciare, a venit și rândul Caselor de asigurări de sănătate, care anunță că vor protesta luni, 10 iulie, în intervalul 10:00-12:00.

Timp de două ore, toți angajații din cadrul CNAS – Casa Naţională de Asigurări de Sănătate și ai Caselor de Asigurări de Sănătate (CAS) județene, a municipiului București și Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și a Autorității Judecătorești își vor întrerupe lucrul pentru a-și exprima nemulțumirile.

Potrivit Blocul Național Sindical, principalul motiv al protestului este reprezentat de salariile foarte mici în raport cu responsabilitatea și complexitatea activității prestate.

În câteva exemple, subliniem volumul impresionant de activitate desfășurat anual în sistemul CNAS/CAS. Astfel, în vederea decontării, se verifică aproximativ 8.500.000 de certificate medicale, 54.000.000 de rețete și 5.700.000 de bilete de trimitere către laboratoare. De asemenea, se decontează 113.000.000 de servicii de medicină primară, 37.000.000 de consultații în ambulatorii clinice și 8.000.000 de servicii medicale spitalicești. Programul Național de Sănătate asigură tratamentul pentru 2.000.000 de bolnavi gravi, iar bugetul gestionat de CNAS se ridică la suma de 54 miliarde de lei, cel mai mare din țară din sistemul public.”, se arată într-un comunicat transmis de Blocul Național Sindical

Un alt motiv este pierderea alarmantă a personalului calificat și reducerea drastică a numărului total de angajați, la nivel național, din ultimii ani, cu peste 1.000 de persoane dintr-un total de 4.000 de persoane.

În aceste condiții, în ultimii ani, numărul posturilor ocupate în sistemul de asigurări de sănătate public s-a redus de la 4.028 la doar 2.815, din cauza salariilor foarte mici în raport cu volumul, complexitatea și responsabilitatea activității.

Situația a ajuns într-un punct în care concursurile de angajare nu mai atrag candidați întrucât salarizarea a devenit extrem de nemotivantă, în raport cu volumul uriaș de muncă.”, adaugă Blocul Național Sindical

Sindicatul atrage atenţia că întârzierea rezolvării problemelor şi întreruperea activităţii prin declanşarea conflictului de muncă va avea următoarele consecinţe:

  • nedecontarea prestaţiilor medicale ale furnizorilor de servicii medicale va genera tensiuni sociale majore, prin neplata salariilor personalului angajat, al voucherelor de vacanţă etc. şi va pune în pericol continuitatea tratamentelor pentru pacienţii cronici, inclusiv pentru beneficiarii programelor naţionale de sănătate, pentru care medicaţia este vitală;
  • serviciile furnizate de angajaţii CAS, cum ar fi eliberarea formularelor, cardurilor naţionale/europene, procesarea cererilor pentru dispozitive medicale şi eliberarea adeverinţelor, nu vor putea fi prestate; cererile de recuperare a sumelor reprezentând concedii medicale depuse de angajatori nu vor fi plătite.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) și Casele de Asigurări de Sănătate (CAS) judetene sunt instituții responsabile de asigurarea accesului populației din România la servicii medicale, medicamente, materiale sanitare și dispozitive. Acestea joacă un rol crucial în furnizarea unui sistem de sănătate funcțional și echitabil pentru toți cetățenii.

sursă foto sursazilei.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Prinse în timp ce căutau clienţi, pe strada Depozitelor!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: CAS | CNAS

Ultimele articole