anchetaonline.ro

ANM anunță un nou val de caniculă în România

de | 14.08.2023 19:50 | Știri, Lifestyle, Național

  • Nu scăpm de căldură prea curând!

Elena Mateescu, directorul ANM, a anunțat astăzi la Antena 3 CNN că vremea se va încălzi și mai mult începând de la mijlocul săptămânii, în unele zone din țară anunțânduse caniculă.

Aceasta a precizat că temperaturile cele mai ridicate se vor semnala începând de joi, 17 august, în partea de sud și sud est a țării, acolo unde termometrul va înregistra temperaturi maxime de 35-36 de grade Celsius.

În creștere este și indicele de disconfort termic care devine tot mai accentuat.

Indicele de disconfort termic va fi în creștere, astfel încât putem să spunem că vara încă va mai aduce multe zile și în ultima lună în care să vorbim de disconfort termic accentuat și valori de temperaturi dar, în bună parte din țară, dar mai ales în partea de vest, sud-sud-est a țării, să depășească 35-36 de grade”, a mai adăugat directorul ANM.

 

de canicula

Medicii recomandă populației pe timpul caniculei să țină cont de următoarele măsuri de prevenire a posibilelor situații de urgență ce se pot produce ca urmare a creșterii temperaturilor:

  • este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.
  •  NU trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.
  •  trebuie evitate băuturile cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.
  •  pe parcursul zilei este bine să facem duşuri calduţe, fără a ne şterge de apă, i
  • dacă aveți aer condiţionat, aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.
  •  persoanele care nu au aer condiționat în locuință sau la locul de muncă, trebuie să petreacă 2-3 ore zilnic în spații care beneficiază de aer condiționat (spații publice, farmacii, biserică, magazine).
  • plecările între orele amiezii trebuie evitate dar în cazul în acre sunt necesare trebuie să folosiți o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.
  •  evitaţi pe cât posibil activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc) şi aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită.
  • persoanele care suferă de anumite afecțiuni iși vor continua tratamentul conform indicațiilor  medicului. Este foarte util ca în aceste perioade de caniculă, persoanele cu afecțiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulație, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente.

 

Foto Spynews.ro

 

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

(VIDEO) Un argeșean și-a perdut viața pe litoralul Mării Negre! Alte trei persoane s-au înecat azi!

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: ANM