Anunț important! Cardurile de energie se vor distribui de la 1 februarie

de | 11.01.2023 16:43 | Știri, După locație, După subiect, Economic, Național

Începând cu data de 1 februarie 2023, se va distribui cardul de energie, aceasta este vestea pe care a anunțat-o astăzi ministrul Marcel Boloș, după ședința Executivului. Totodată, ministrul Investițiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a anunțat mai multe modificări importante pentru beneficiarii de card de energie. Una dintre acestea fiind că cei care au domiciliu fără nomenclator stradal, în zona rurală, trebuie să completeze o declaraţie pe propria răspundere. De asemenea, vor fi decontate lemnele de foc pentru cei care deţin documente justificative în acest sens.

Din 16 ianuarie, vor fi distribuite declarații pe propria răspundere

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene Marcel Boloș a declarat la finalul ședinței de Guvern: ”Prima problemă și prima măsură reglementată este cea privitoare la beneficiarii care au domiciliu fără nomenclator stradal. La sate mai ales, în zona rurală, unde încă nu s-au elaborat nomenclatoarele stradale, aici e posibil ca beneficiarii noștri să figureze toți la o singură adresă. Repet, nu este întocmit încă nomenclatorul stradal. Sunt, din estimările noastre, peste 550.000 de astfel de situații. Dau exemplul județului Teleorman. Este o situație cu care ne-am întâlnit – 40.000 de beneficiari figurează sau au această situație a domiciliului fără nomeculator stradal, respectiv toți beneficiarii sunt la aceeași adresă, iar Guvernul a aprobat ca printr-un sistem de declarații pe propria răspundere și cu informațiile culese din teren de către Poșta Română, să ajungem în posesia acestor informații cu beneficiarii noştri şi cu clarificarea domiciliului şi, respectiv, a situaţiei locative raportate la locul de consum. Și, în acest fel, să putem face verificările în ceea ce privește plafonul de venit și, respectiv, calculul venitului mediu pe membru de familie, pe loc de consum, astfel încât beneficiarii să poată să intre în drepturi. Mecanismul este relativ simplu, se va derula începând de luni, 16 ianuarie, până pe data de 1 februarie; vor fi distribuite aceste declarații pe propria răspundere în acele situații pe care le avem, în localitățile rurale, unde toți beneficiarii figurează la aceeași adresă și, prin intermediul acestui mecanism aprobat de către Guvernul României, reușim să clarificăm calitatea de beneficiar a celor cărora urmează să le fie distribuit cardul de energie”.

Să nu depășească cei 2.000 de lei

”A doua măsură și a doua situație pe care am reglementat-o este aceea în care, în general și în special beneficiarii noștri au colocatari care figurează la adresa de domiciliu, dar nu locuiesc efectiv la acea adresă și nici nu se poate face radierea acestor colocatari de la adresa de domiciliu, în acest fel punând beneficiarul în situația de a fi exclus din lista de beneficiari. Pentru aceasta, mecanismul aprobat de către Guvern este cel în care beneficiarul în cauză, pe baza înștiințării pe care o transmitem pentru fiecare dintre beneficiarii excluși din listă, se va adresa primăriei din raza de domiciliu de care aparține, pentru a i se întocmi o anchetă socială în care se va valida situația de la fața locului, respectiv câți locuiesc la adresa de domiciliu. Vă reamintesc că noi acordăm sprijinul pentru compensarea prețului la facturile pentru energie în funcție de locul de consum, consumurile energetice ale locului de consum, și încercăm să respectăm plafonul de venit la locul de consum, să nu depășească cei 2.000 de lei. Deci, în astfel de situații, când un beneficiar locuiește și are în evidență colocatari la adresa de domiciliu, pe baza înștiințării pe care o primește de la noi, poate să rezolve această situație prin două modalități: fie își radiază colocatarii care figurează la adresa de domiciliu din evidențele care există la Direcțiile de evidență a populației sau, a doua variantă, se adresează primăriei de care aparține pentru a i se întocmi anchetă socială și a se stabili situația locativă pe care o are”, a mai declarat ministrul Marcel Boloș, potrivit sursei citate.

Decontarea lemnelor de foc

”A treia măsură pe care Guvernul a aprobat-o prin proiectul de ordonanță simplă este cea legată de decontarea lemnelor de foc care au fost cumpărate pentru sezonul de frig 2022-2023, mai ales populația rurală, persoanele vârstnice care și-au cumpărat lemne de foc pentru care au documente justificative, respectiv factură și documentul de plată, intră în sistemul de decontare și pot ridica, în numerar, de la poștaș sau de la oficiile poștale, aceste sume de bani pe care le-au cheltuit. Este un mecanism în favoarea beneficiarilor, care să permit, pentru astfel de situații, decontarea sumelor achitate în numerar, mai ales, așa cum am precizat, în zona localităților rurale”, a explicat ministrul, Marcel Boloș.

O altă modificare este cea privitoare la mecanismul instituțional de elaborare a listei de beneficiari. La elaborarea listei de beneficiari participă Ministerul Muncii, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Serviciu de Telecomunicații Speciale, Agenția Națională de Administrare Fiscală și Ministerul Administrației și Internelor, prin Direcția de Evidență a Populației.

”Lista de beneficiari are mecanismul verificării plafonului de venit al beneficiarului, limita de 2.000 de lei, care a fost aprobată prin ordonanță de urgență și, apoi, la locul de consum, se verifică situația veniturilor realizate de către cei care sunt la Evidența populației și care figurează colocatari și realizează venit, pentru a ne asigura că acest venit mediu pe membru de familie la locul de consum nu depășește plafonul de 2.000 de lei. De ce a fost necesară o astfel de măsură? Pentru ca acești bani europeni să ajungă acolo unde chiar este nevoie de ajutorul nostru de încălzire și să asigurăm o bună utilizare a fondurilor europene”, a mai completat ministrul.

Termene importante pentru beneficiarii ajutorului:

  • începând cu data de 16 ianuarie până în data de 1 februarie, se distribuie, către asociațiile de proprietar, scrisoarea prin care se prezintă asociațiilor metodologia de utilizare a certificatului de validare a datoriilor și modelul de certificat de validare a datoriei. Sunt în evidență 152.000 de asociații de proprietari cărora li se vor distribui aceste înștiințări;
  • în perioada 16 ianuarie – 1 februarie, declarațiile pe propria răspundere pentru cei care au domiciliul și nu este întocmit nomenclatorul stradal, vor fi distribuite.
  • din data de 1 februarie până în 15 februarie se vor distribui înștiințările pentru cei care sunt eliminați din liste, întrucât figurează împreună cu alții colocatari, care din verificările făcute realizează venituri și duc media venitului peste cei 2.000 de lei. ”Pentru această situație, estimată de noi în jur de 313.000 de cazuri, repet, soluția este fie de radiere a celor care sunt în evidențe și figurează la adresa de domiciliu a beneficiarului sau adresarea la primăria de care aparțin pentru întocmirea anchetei sociale care să valideze numărul și situația locativă a beneficiarului pentru cardul de energie, îmi cer scuze”, a explicat ministrul.
  • cu data de 1 februarie 2023, se va distribui cardul de energie.

Plățile de pe 20 februarie?

”Și, așa cum a anunțat și domnul prim-ministru, data de 1 martie este ca dată de referință pentru ca să se poată face plăți cu aceste sume care provin din ajutorul pentru încălzire, însă sperăm să putem face surpriza plăcută și să devansăm, așa cum a menționat domnul prim-ministru, data de 1 martie s-o devansăm, să fie pentru data de 20 februarie 2023. Acestea sunt măsurile adoptate de către guvern pentru ceea ce înseamnă cardul de energie. Fac precizarea că lucrăm, împreună cu specialiștii din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, ca urmare a solicitărilor pe care le-am primit pentru ca serviciile de mandat poștal să se deruleze electronic, lucrăm și la mecanismele prin care aceste servicii de mandat poștal se vor putea opera și în sistem electronic, deci se vor putea opera de la domiciliul beneficiarului și urmează într-o perioadă de aproximativ două săptămâni, să venim cu modificările la ordonanță care permit și această formă de plată a serviciilor de mandat poștal. Noi le-am spus e-mandat poștal; deci, ne pregătim și pentru acest tip de decontare a banilor din ajutorul pentru încălzire, pentru compensarea prețului facturilor la energie”, a concluzionat Marcel Boloș, potrivit sursei citate.

Foto descriptiv.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Tichetele pentru încălzire. Începând cu 20 februarie ar putea fi folosiți banii

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene

Ultimele articole