Anunț important transmis de ITM Argeș

de | 27.05.2024 17:09 | Județean, Lifestyle

Accidentele la locul de muncă se pot produce oricând, așa că o bună cunoaștere a modurilor prin care pot fi prevenite poate salva afacerea angajatorilor de multe situații neplăcute, dar și viețile oamenilor.

Având în vedere evenimentele care au avut loc în șantierele de construcții, ca urmare a surpării de maluri, cu urmări grave și ireversibile, în mod special în lucrările pentru realizarea rețelelor edilitare de apă, canalizare sau gaze, ITM Argeș informează asupra următoarelor obligații ale angajatorilor:

asigurarea echipamentelor de muncă pentru sprijinirea malurilor:

Echipamentele de muncă utilizate în scopul sprijinirii malurilor săpăturilor sunt cele stabilite în soluția dată de proiectantul lucrării.
Aceste echipamente trebuie să asigure următoarele cerințe generale:

  • protecția lucrătorilor pe toată înălțimea șanțului;
  • protecția lucrătorilor pe toată lungimea frontului de lucru (inclusiv traseul de acces în și din sapătură);
  • protecția lucrătorilor pe perioada de montare și demontare a echipamentului de muncă.

► asigurarea accesului în condiții de siguranță a lucrătorilor în și din săpătură:

Accesul în și din săpătură se poate realiza:

  • pe o pantă la capătul șanțului săpat. Traseul de ieșire/intrare la frontul de lucru trebuie să fie asigurat din punct de vedere al riscului de surpare a malurilor;
  • cu ajutorul unei scări. Utilizarea acestei scări trebuie să se facă în condițiile prevăzute de legislația specifică potrivit prevederilor H.G. nr.1146/2006 privind cerințele minime de securitate și sănătate pentru utilizarea în muncă de către lucrători a echipamentelor de muncă și dispozițiilor H.G. nr.300/2006 privind cerințele minime de securitate și sănătate pentru șantierele temporare sau mobile.

► asigurarea măsurilor necesare pentru a evita încărcarea suplimentară a marginii canalului săpat prin :

  • depozitarea pământului excavat (încărcare statică);
  •  permiterea traficului greu în apropierea șanțului (încărcare dinamică datorată vibrațiilor);

►asigurarea instruirii specifice pentru personalul care utilizează echipamentele de muncă
în activitatea de sprijiniri de maluri:

  •  instrucțiunile proprii de securitate și sănătate în muncă care trebuie să cuprindă măsurile de securitate din instrucțiunile de utilizare a echipamentului de muncă.

►controlul aplicării de către toți lucrătorii a măsurilor stabilite prin instrucțiunile proprii de securitate și sănătate în muncă:

  • se vor nominaliza persoanele pentru realizarea măsurilor de securitate prin instrucțiunile proprii de securitate și sănătate în muncă și dacă au realizat aceste măsuri;
  •  se va urmări dacă persoanele responsabilizate prin stabilirea de atribuții în domeniul securității și sănătății în muncă în ”fișa postului” au îndeplinit aceste atribuții.

Argeșean mort după ce a fost surprins de un mal de pământ în timp ce lucra la canalizare

Reamintim că, luna aceasta, un bărbat de 47 de ani, din Bogați și-a pierdut viața după ce a fost prins sub un mal de pământ, în timp ce efectua lucrări la un șanț pentru introducerea unei conducte de apă, pe raza localității Bogați. Nu a avut nicio șansă de supraviețuire întrucât tone de pământ au căzut peste el și a murit asfixiat.

63142568 a11c 4f71 afc0 be9a0cbf80c6 - Anunț important transmis de ITM Argeș

O echipă de muncitori lucra la aproximativ trei metri într-un șanț. Unul dintre ei a rămas în urmă să mai sape la fundație. Malul de pământ de câteva tone, deși asigurat, s-a surpat peste el și l-a prins dedesubt. Mai multe echipaje de salvatori au sosit la fața locului și au încercat să-l scoată.

Din păcate, în ciuda eforturilor depuse de echipajele de intervenție, pentru bărbatul de 47 de ani nu s-a mai putut face nimic, fiind declarat decesul.

Mai multe informații despre acest subiect AICI.

Foto descriptiv

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Argeșean reținut pentru că și-a amenințat soția, deși avea ordin de restricție

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Argeș | Bogați

Ultimele articole