ITM Argeș – cu ochii pe angajatori! Amenzi usturătoare pentru cei care nu respectă obligațiile

de | 24.08.2023 09:34 | Județean, Eveniment

Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeș amintește angajatorilor prevederile legale în domeniul securității și sănătății în muncă.

Astfel, reprezentanții ITM Argeș atrag atenția angajatorilor cu privire la obligativitatea asigurării serviciilor medicale necesare pentru supravegherea sănătății angajaților.

Supravegherea sănătăţii lucrătorilor este asigurată de către medicii specialişti de medicina muncii și reprezintă totalitatea serviciilor medicale care asigură prevenirea, depistarea, dispensarizarea bolilor profesionale şi a bolilor legate de profesie, precum şi menţinerea sănătăţii şi a capacităţii de muncă a angajaților.

Serviciile medicale profilactice prin care se asigură supravegherea sănătăţii lucrătorilor sunt: examenul medical la angajarea în muncă, de adaptare, periodic, la reluarea activităţii, supraveghere specială şi promovarea sănătăţii la locul de muncă. Examenul medical al lucrătorilor la angajarea în muncă stabileşte aptitudinea/aptitudinea condiţionată/inaptitudinea permanentă sau temporară în muncă pentru profesia/funcţia şi locul de muncă în care angajatorul îi va desemna să lucreze.”, transmite ITM Argeș

Medicii specialişti de medicina muncii sunt obligați să întocmească un raport care va cuprinde evaluarea stării de sănătate a lucrătorilor, precum și recomandări medicale cu privire la promovarea sănătății la locul de muncă. Acesta va fi prezentat, anual, angajatorului.

Pe tot parcursul contractului, dosarul medical şi fişa de identificare a factorilor de risc profesional se păstrează la structura de medicina muncii, iar angajații vor avea acces la toate informaţiile referitoare la starea lor de sănătate.

Angajatorii sunt obligaţi sa asigure fondurile şi condiţiile efectuării tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sănătăţii lucrătorilor, aceştia nefiind implicaţi în niciun fel în costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale.. mai transmite ITM Argeș

Cei care nu respectă aceste obligații vor fi sanționați cu amendă de la 4.000 lei la 8.000 lei.

sursă foto monitorulbt.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Primele măsuri după accidentul din 2 Mai: Demiteri la IPJ Constanța!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: ITM Arges

Ultimele articole