ARGEȘ: Reținut la 18 ani după ce s-a folosit de banii de pe cardul altcuiva!

de | 20.04.2022 15:38 | Știri, Eveniment, Județean

  • Polițiștii argeșeni, sub coordonarea procurorului de caz, au reținut un tânăr de 18 ani, din capitală, care ar fi utilizat datele unui cont bancar care aparțineau unei persoane din județul Argeș.

 

Polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Curtea de Argeș, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeș, au continuat cercetările într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, conform art. 250 din Codul Penal.

În urma cercetărilor au reținut un tânăr de 18 ani, din București.

Din cercetări polițiștii au stabilit că în cursul zilei de 26 februarie, tânărul ar fi efectuat mai multe tranzacții de pe un cont bancar al unui bărbat din comuna Valea Iașului, cauzând un prejudiciu total de aproximativ 1.000 de lei.

Ulterior, persoană vătămată a observat lipsa nejustificată a unei sume de bani din contul bancar și a blocat cardul bancar.

Pentru administrarea probatoriului, în dimineața zilei de 19 aprilie, polițiștii argeșeni, cu sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului Acțiuni Speciale București, sub coordonarea procurorului de caz, au efectuat o percheziție la locuința tânărului în cauză, în urma căreia au fost descoperite și ridicate mai multe mijloace de probă.

Tânărul a fost condus la sediul poliției, iar după administrarea probatoriului, în după-amiaza zilei de 19 aprilie, a fost reținut pentru 24 de ore, pe bază de ordonanță, urmând să fie prezentat în fața Parchetului de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeș, cu propunere de luare a unei măsuri preventive, precizează reprezentanții IPJ Argeș.

 

De menționat faptul că activitățile au beneficiat de sprijinul Direcției de Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

 

ATENȚIE LA CUMPĂRĂTURILE ON-LINE!

Polițiștii de la ,,prevenire” au desfășurat în ziua de 19 aprilie, activități pe raza municipiilor Pitești și Curtea de Argeș, unde au purtat discuții cu privire la cumpărăturile în aglomerație, dar și la înșelăciunile prin nesocotirea încrederii, însușirea pe nedrept de bunuri și tentativele de phishing.

Ieri,19 aprilie, polițiștii din cadrul Compartimentul de Analiză și Prevenirea Criminalității Argeș au continuat acțiunile de informare a cetățenilor, în centrele comerciale din Pitești.

Oamenii legii au postat afișe cu conținut preventiv, au purtat discuții cu cetățenii aflați în două centre comerciale și într-un supermarket.

Aceștia au încercat să readucă în atenția cetățenilor semnificația zicalelor ,,Paza bună trece primejdia rea!”, precum și ,,Ceea ce sună prea frumos ca să fie adevărat, chiar așa și este!”.

 

WhatsApp Image 2022 04 20 at 15.24.58 3 - ARGEȘ: Reținut la 18 ani după ce s-a folosit de banii de pe cardul altcuiva!

 

Referitor la activitatea în mediul on-line, precum și la comerțul on-line, polițiștii argeșeni atrag atenția asupra existenței a mai multor metode utilizate pentru sustragerea datelor personale, prin intermediul unor mesaje. Acestea pot fi în format electronic, prin SMS-uri sau chiar prin intermediul unor apeluri telefonice.

Care sunt scopurile urmărite:

– obținerea datelor personale, pentru utilizarea ulterioară, situațiile putând ajunge inclusiv până la accesarea neautorizată a conturilor și sustragerea banilor din conturile bancare, transmiterea unor viruși pentru controlarea de la distanță a telefonului/calculatorului infectat ori ștergerea datelor și distrugerea unităților de memorie;

– prin prezentarea ca adevărată a unor fapte nereale, obținerea frauduloasă a unor sume de bani (din ultima categorie face parte și metoda cunoscută sub denumirea ,,Accidentul”, dar și altele, ce pot întruni elementele constitutive ale infracțiunii de înșelăciune, conform art. 244 din Codul Penal), spun oamenii legii.

 

Se recomandă să nu se dea curs unor ,,oferte”, care se încadrează în următoarele caracteristici:

– sună prea bine pentru a fi adevărat (exact ca în zicala ,,Ceea ce sună prea bine ca să fie adevărat, chiar așa și este!”)
– de regulă se solicită răspunsul urgent;
– mesajul electronic are atașat un hyperlink (o legătură electronică către o pagină/un formular electronic) sau un document – nu deschideți documentele atașate;
– acordați atenție crescută când expeditorul este unul neobișnuit sau care disimulează o instituție sau autoritate a statului.

 

La cumpărăturile on-line:

– Cumpăraţi de la comercianţii cunoscuţi sau cautaţi informaţii în legătură cu aceştia, pentru a vă asigura că au o reputaţie bună şi sunt de încredere; de asemenea, verificați cu atenție site-ul înainte de a cumpăra un produs, pentru a vă asigura că site-ul, sau produsul, nu este unul fals;

– Bunurile oferite la prețuri derizorii pot avea costuri adiționale suplimentare, pot să nu beneficieze de garanție, pot proveni din furt sau pot să nu corespundă caracteristicilor, motiv pentru care vă sfătuim să evitați achiziția în astfel de condiții;

– Nu cumpărați produse oferite prin email (poștă electronică) nesolicitate;

– Cumpărați numai de pe site-uri care utilizează metode de plată securizate și evitați tranzacțiile când sunteți conectat la rețele wi-fi publice.

 

WhatsApp Image 2022 04 20 at 15.25.00 - ARGEȘ: Reținut la 18 ani după ce s-a folosit de banii de pe cardul altcuiva!

 

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: București | Pitești

Ultimele articole