Cum a ajuns un fost agent comercial din Argeş să conducă o afacere de peste 2 miliarde de euro

de | 12.10.2023 20:42 | Din ediția tipărită, Economic, Importante, Județean

Argeşeanul Petre-Iulian Nicolescu – noul preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica

Hidroelectrica a anunţat săptămâna trecută numirea unui nou preşedinte al Consiliului de Supraveghere, organism care, alături de Directorat, coordonează activitatea celei mai mari companii listate la Bursa de Valori Bucureşti. Acesta este nimeni altul decât argeşeanul Petre-Iulian Nicolescu, cel mai nou component al echipei de conducere, după ce în urmă cu doar două luni a devenit membru provizoriu în Consiliul de Supraveghere al celei mai profitabile companii de stat.

Într-o informare transmisă către BVB, producătorul de energie şi-a notificat acționarii şi investitorii asupra faptului că, în cadrul ședinței din data de 2 octombrie 2023, Consiliul de Supraveghere a hotărât numirea lui Petre-Iulian Nicolescu în calitate depreședinte al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica. De asemenea, într-o altă informare, Hidroelectrica a anunţat și componenţa comitetelor consultative ale Consiliului de Supraveghere, Petre-Iulian Nicolescu făcând parte din trei din cele patru structuri, respectiv membru în Comitetul de Nominalizare şi Remunerare, Comitetul de Relații cu Investitorii şi în Comitetul de Gestionare a Riscurilor.

Fost secretar de stat la două ministere

Personal „low profile”, Petre-Iulian Nicolescu a fost, conform CV-ului, ministru secretar de stat la două ministere: cel al Turismului şi cel al Economiei. Absolvent al Colegiului Naţional „I.C. Brătianu” promoţia 1992 şi al Facultăţii de Drept din Bucureşti, argeşeanul care astăzi conduce cea mai mare companie de stat, un business de 9,2 miliarde lei (peste 2 miliarde de euro), şi-a început cariera ca agent comercial. După o perioadă scurtă la Direcția de Muncă, Solidaritate Socială și Familie Argeș (fosta AJPIS), din 2003 şi până în 2014 dispare din viaţa publică, CV-ul său consemnând pentru această perioadă calitatea de „funcţionar public cu statut special” sau „cadru militar” potrivit unui CV mai vechi.

Reapărut brusc în viaţa publică, Petre-Iulian Nicolescu vine cu „experienţa” lui de… cadru militar în spate şi îşi începe cariera în diverse funcţii-cheie în aparatul central: şef serviciu la Oficiul Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie din cadrul Ministerului Economiei, preşedinte al Departamentului pentru Privatizare și Administrarea Participațiilor Statului, şef serviciu Proiecte Europene la Primăria Sectorului 4, secretar de stat la Ministerul Turismului, secretar de stat la Ministerul Economiei, director Privatizare, Postprivatizare în Ministerul Economiei, director al cabinetului ministrului Economiei, ofiţer de protecţia datelor şi coordonator Grup de lucru „Hydrogen SAPE” în cadrul Societăţii de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE) SA.

Ca secretar de stat la Ministerul Economiei, în perioada martie 2017-martie 2018, a fost şeful structurii de securitate şi a coordonat Departamentul pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului, inclusiv Transelectrica, Transgaz şi Oltchim. Nicolescu a mai deținut funcții de administrator la societățile de stat OPCOM, Societatea Națională a Sării (Salrom), IOR, Iprochim, Cupru Min și Conversmin. La OPCOM, Salrom și Iprochim a fost și președinte al CA-ului.

Fostul deputat argeşean Andrei Gerea – încă 5 luni director financiar la Hidroelectrica

andrei gerea

Ascensiunea argeşeanului Petre-Iulian Nicolescu la vârful Hidroelectrica vine, deloc întâmplător, la scurt timp după listarea cu succes la bursă a companiei producătoare de electricitate. De altfel, imediat după listare a început marea cursă pentru șefia companiei, fiind demarată o procedură de selecție a candidaților în poziția de membru al Directoratului.

Între timp, săptămâna trecută, au fost stabiliţi membrii provizorii ai Directoratului. Cu acest prilej, fostul deputat şi ministru argeşean Andrei Gerea a fost numit pentru încă cinci luni membru în cadrul directoratului. Acesta ocupă, începând cu data de 7 octombrie 2023, funcția de membru provizoriu al Directoratului Hidroelectrica, Chief Financial Officer (CFO), pentru care primeşte o indemnizaţie lunară fixă de 34.927 lei.

Potrivit CV-ului, fostul ministru al Economiei Andrei Gerea lucrează în cadrul Hidroelectrica din ianuarie 2022, având ca principale responsabilităţi stabilirea strategiei financiare la nivelul societății şi coordonarea activităţii financiare a SPEEH Hidroelectrica SA.

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Benone Lazăr a dat în judecată CNAIR. Vrea mai mulți bani pentru terenurile de la autostradă!

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Andrei Gerea | Hidroelectrica | Petre-Iulian Nicolescu