Argeşeni prinşi în zona războiului din Israel! Grupul președintelui Mînzînă a scăpat cu bine

de | 07.10.2023 11:56 | Eveniment, Importante

În această dimineaţă, mii de rachete au căzut asupra mai multor oraşe din sudul Israelului. Israelul a decretat „stare de război” după ce  gruparea palestiniană Hamas a lovit cu peste 5000 de rachete lansate dinspre Fâşia Gaza. Numărul victimelor creşte de la o oră la alta.

Între timp, potrivit informaţiilor noastre, în zona de conflict sunt prinse mai multe grupuri de pelerini din Argeş. Printre cei plecaţi zilele acestea în Ţara Sfântă se numără şi preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Ion Mînzînă.

Potrivit informaţiilor noastre, grupul din care face parte Ion Mînzînă se afla în Iordania în momentul în care s-au lansat atacurile şi se îndrepta spre Israel. Cum graniţele au fost închise, toate grupurile de turişti prinse în Iordania au fost întoarse din drum, fiind redirecţionate către Amman, capitala Iordaniei, urmând să fie trimişi acasă, în România.

Preşedintele Ion Mînzînă se va întoarce acasă marţi, 10 octombrie.

Printre cei plecaţi zilele acestea în Ţara Sfântă se mai află şi părintele arhimandrit Caliopie, dar şi alte grupuri din care fac parte numeroşi pelerini argeşeni, inclusiv oameni de afaceri, primari, preoţi şi stareţi din judeţ. Unele dintre aceste grupuri au apucat să intre în Iordania, despre altele (prinse în Israel) nu se ştie nimic, deoarece telecomunicaţiile sunt blocate.

UPDATE ora 14.00. Potrivit premierului Marcel Ciolacu, sunt 790 de pelerini români în acest moment în Israel. „Împreună cu doamna ministru de Externe căutăm variantele ca să-i aducem cât mai repede acasă. După cum bine știți, în acest moment sunt închise toate aeroporturile din Israel”, a spus, sâmbătă, Ciolacu, întrebat dacă vreun român a cerut ajutorul autorităților române.

UPDATE ora 18.15. Pelerini români redirectionaţi spre Cipru din cauza atacurilor din Israel

Au fost momente de panică pentru românii care au plecat în această dimineață de pe aeroportul din Cluj spre Tel-Aviv. Cu câteva minute înainte de aterizare, acestora li s-a comunicat că vor trebui să aterizeze pe aeroportul din Larnaca (Cipru) din cauza atacurilor care au avut loc în Israel. După mai bine de 8 ore petrecute în avion, cei peste 200 de pasageri au ajuns în siguranță pe aeroportul din Cluj.

Între timp, Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) a emis o avertizare de călătorie pentru cei care plănuiesc să meargă sau se află deja în Israel, în contextul bombardamentelor de sâmbătă dimineață din regiune. MAE le recomandă tuturor cetățenilor români să își reprogrameze deplasările în această ţară.

MAE avertizează că cei care aleg să ignore avertismentele și să călătorească în zone de risc o fac pe propria răspundere. Există posibilitatea ca misiunile diplomatice și oficiile consulare să nu poată interveni în situații de urgență, și, în consecință, călătorii ar trebui să fie pregătiți să facă față consecințelor acestor decizii.

Război în Israel

La ora 6.20, teroriştii palestinieni ai Hamas au lansat un atac surpriză asupra Israelului, provocând haos pe străzi, lovind clădiri locuite şi ucigând civili. Armata israeliană a declarat că „un număr de teroriști s-au infiltrat pe teritoriul israelian”, iar locuitorii din zona de frontieră au primit ordin să rămână în case. Dimineața asta, sudul ţării a fost invadat de militanți palestinieni din Fâșia Gaza.

Mai întâi au lansat mii de rachete, dintre care unele au lovit orașe ca Ashkelon și chiar Tel Aviv. Apoi au atacat punctele de graniță, au omorât soldați, au distrus tancuri israeliene și au luat prizonieri.

Au gonit în camionete Toyota spre cel mai apropiat oraș, Sderot. Acolo au început să împuște oameni pe stradă. Imaginile publicate de palestinieni arată grămezi de civili executați. Înapoi în Fâșia Gaza, unii militanți s-au întors cu blindate israeliene și cu prizonieri, soldați și civili, în uralele mulțimii. Cadavrele soldaților sunt călcate în picioare. Atacurile continuă în cel puțin șapte așezări din sudul țării. “Vă rugăm, trimiteți trupe!”, transmite un rezident al unui kibbutz.

Israelul e în stare de șoc. Protestele au fost anulate. Toți rezerviștii sunt chemați la arme. Urmează un atac de amploare asupra Fâșiei Gaza. Liderii organizației teroriste Hamas s-au închinat privind știrile la televizor și au transmis mesajul: “Astăzi, toți cei care au mitraliere trebuie să le folosească. Ăsta e momentul să oprim ocupația. Cine nu are arme să folosească mașini și topoare. Astăzi e o zi istorică.”

Armata israeliană a declarat stare de război în urma atacurilor masive de sâmbătă  din Fâşia Gaza palestiniană. Premierul  Benjamin Netanyahu a convocat Cabinetul de securitate al ţării.

Ca răspuns, Forțele de Apărare Israelului (IDF) au lansat operațiunea „Swords of Iron” împotriva Hamas în urma atacului surpriză al grupării militante sâmbătă dimineața devreme, potrivit unui purtător de cuvânt al armatei. IDF a declarat că zeci de avioane de luptă ale sale lovesc „un număr de” ținte” în Gaza care aparțin Hamas, relatează CNN, fără a oferi oferit detalii suplimentare.

Trupele israeliene s-au angajat în lupte la sol „în mai multe locuri în jurul Fâşiei Gaza” împotriva combatanţilor ce s-au infiltrat „cu ajutorul unor parapante” pe mare şi pe uscat, potrivit purtătorului de cuvânt al armatei israeliene, informează AFP.

Cel puțin 22 de persoane  au murit până în prezent, în timp ce incursiunea Hamas continuă, anunță canalul de știri N12. Acesta adaugă că peste 300 de persoane sunt rănite până în prezent, citând cifrele din spitale, transmite Sky News.

Ştire în curs de actualizare!

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Ei sunt românii care au murit în accidentul din Italia. Cei doi soți erau din Argeș și Dâmbovița

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Caliopie | Ion Mînzînă | Israel

Ultimele articole