Argeșul a primit 836.000 de pastile de iodură de potasiu! Sună medicul de familie!

de | 28.03.2022 07:30 | Știri, Administrație, Importante, Județean, Lifestyle

► DSP Argeș: Avem medicamentele, urmează să fie împărțite populației!

În contextul conflictului armat din Ucraina, patria Cernobâlului, au circulat mai multe știri care invocau un pericol de expunere la radiațiile radioactive, dat fiind faptul că au fost bombardate sau încercuite centrale nucleare. La acel moment, s-au creat cozi imense la farmacii de cei care doreau să își facă stocul de iodură de potasiu, pentru că, așa cum își amintesc cei care au trecut prin Cernobâl, în 1986, acesta a fost medicamentul pe care l-au luat cu sfințenie la acel moment.

După ce s-a ajuns la epuizarea stocurilor de iodură, Antibiotice Iași a produs 30 de milioane de pastile cu iod, 20 de milioane fiind deja distribuite în 38 de județe din țară.

În depozitul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Argeș se află, de două săptămâni, 836 de cutii de iodură de potasiu, a câte 1.000 de tablete fiecare, după cum ne-a declarat directorul Sorina Honțaru.

Conform Direcției Județene de Statistică, populația Argeșului, la data de 1 ianuarie 2021, era de 626489 locuitori.

Acum se așteaptă directiva din partea Ministerului Sănătății privind modul în care se vor distribui populației. Conform declarațiilor ministrului Alexandru Rafila, pastilele cu iod vor ajunge la cetățeni prin intermediul medicilor de familie.

Pentru că un astfel de incident se poate petrece oricând – se poate petrece vinerea, sâmbăta, duminica, seara – iar perioada optimă de administrare este între două şi opt ore de la producerea incidentului respectiv sau de la momentul contaminării, pentru că incidentul poate să fie la o anumită distanţă de ţara noastră şi atunci există o perioadă-tampon, nu ştim cât de lungă sau cât de scurtă, cred că cea mai bună soluţie este ca aceste pastile să fie distribuite deja, încât oamenii să le poată păstra la domiciliu şi,  în cazul în care va exista o alertă în acest sens, să poată să le administreze.

Şi lucrul ăsta nu trebuie interpretat într-un registru al panicii, nu trebuie niciun fel de exagerare. E foarte posibil să nu trebuiască să le utilizăm niciodată, e chiar probabil să nu trebuiască să le utilizăm, dar, pe de altă parte,  nici nu are rost să excluzi total o astfel de eventualitate şi, pentru că acum în vecinătatea României se desfăşoară un conflict sângeros pe teritoriul unei ţări care are mai multe centrale nucleare funcţionale, e bine să oprim orice discuţie sau panică, în public”, a declarat ministrul Sănătății la finele săptămânii trecute.

„Le vom distribui doar după o informare publică foarte bună referitor la administrare și păstrarea acestor pastile acasă, care, cel mai probabil, nu va fi nevoie să fie utilizate în perioada următoare.”, a mai adăugat Rafila.

► Iodul se administrează în primele 6 ore după expunere la emisia radioactivă

Conform site-ului Nuclearelectrica, în cazul unui accident nuclear, pastilele KI (iodură de potasiu) se administrează pentru protejarea tiroidei, împiedicând absorbția iodului radioactiv.

O altă măsură contra inhalării iodului radioactiv este aceea de a rămâne adăpostit în casă. Pastilele de iodură de potasiu (KI) nu protejează corpul de alte substanțe radioactive. A vă adăposti, a vă schimba hainele și a face duș rămân cele mai bune măsuri de protecție împotriva altor substanțe radioactive.”, se mai arată în informarea Nuclearelectrica.

►Pentru ce se iau pastilele de iodură de potasiu?

iodura de potasiu

Pe pagina oficială a Nuclearelectrica sunt informații privind modul în care trebuie să acționăm în caz de radiații, printre care se află și indicații referitoare la administrarea de KI, care nu trebuie luată preventiv.

„Pastilele de iodură de potasiu se iau în cazul unui accident nuclear major, însoțit de evacuarea în mediu a unor cantități de iod radioactiv. Tabletele de iod stabil protejează glanda tiroidă împotriva iodului radioactiv inhalat din aerul contaminat sau ingerat pe calea alimentelor și a apei potabile dacă acestea sunt contaminate.

Administrarea de iod previne absorbția de către glanda tiroidă a iodului radioactiv, mărește rata de eliminare a lui și reduce riscul de cancer tiroidian. Eficacitatea tabletelor este maximă dacă administrarea acestora se face operativ, pe cât posibil înaintea apariției emisiei radioactive sau, cel târziu, în primele 6 ore ale expunerii la emisia radioactivă.”

►Cum se iau pastilele cu iod?

Pentru un efect adecvat, unui adult i se recomandă o doză inițială unică de 130 miligrame iodură de potasiu, echivalentă a 100 mg de iod (numai două tablete). Tabletele pot fi mestecate sau înghițite. Este recomandabil ca, în funcție de amploarea și evoluția urgenței nucleare, la recomandarea autorităților competente să se repete administrarea de tablete de iod pe parcursul a două zile consecutive.

Administrarea de iod stabil pentru copii se va face în funcție de vârstă astfel:

» adulți: 2 tablete

» copii cu vârsta peste 12 ani: 2 tablete;

» copii cu vârsta între 3 și 12 ani: 1 tabletă/zi;

»copii cu vârsta între 1 lună și 3 ani: o jumătate (1/2) tabletă/zi;

» nou-născuții până la o lună: o singură administrare de un sfert (1/4) tabletă dizolvată în lapte, apă, limonadă sau altceva similar.

IMPORTANT! Nu este necesară administrarea de tablete cu iod persoanelor cu vârsta peste 40 ani, întrucât la această grupă de vârstă nu s-a înregistrat creșterea riscului de cancer tiroidian după expunerea la iod radioactiv.

Pe lângă modul în care se administrează pastilele cu iod, pe site-ul oficial al Nuclearelectrica sunt oferite sfaturi privind ceea ce are de făcut fiecare dintre noi în cazul unui accident nuclear:

explozie scaled - Argeșul a primit 836.000 de pastile de iodură de potasiu! Sună medicul de familie!

ADPOSTIRE. Cum procedăm?

A sta adăpostit în casă este un mod foarte eficace de reducere a expunerii la radiații. Rămânând înauntru cu ușile și geamurile închise puteți reduce expunerea la radiații cu până la 40%.

O incinta dintr-o clădire reprezintă un bun adăpost. Dacă vi se va comunica să rămâneti acasă, la serviciu sau la școala, faceți următoarele:

  • Intrați într-o încăpere.
  • Închideți toate ușile, ferestrele și gurile de aerisire.
  • Opriți sistemele de ventilație (daca există).

ascunzatoare atac nuclear

Nu folosiți telefoanele decât dacă este absolut necesar; liniile telefonice trebuie să rămână libere pentru operatorii Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

Dacă vă aflați în mașină, închideți geamurile și sistemul de ventilatie și părasiți zona afectată.

Dacă ați fost în aer liber în timpul urgenței, scoateți-vă hainele și închideți-le în saci de plastic. Curatați-vă părul și corpul prin spălare. Această precauție va îndepărta particulele de praf radioactiv de pe dumneavoastra. Când vă puneți alte haine, luați-le dintr-un dulap închis.

FITI UN BUN VECIN. Dacă vedeți pe cineva afară, sfatuiți-l să se adăpostească. Informați și ajutați persoanele cu handicap.

NU INTRAȚI îN PANICĂ. Adapostirea în încăperi închise oferă o protecție considerabilă împotriva radiațiilor.

Asteptați alte instrucțiuni difuzate la radio sau TV.

EVACUAREA. Ce e bine să faci?

Atunci când există sau este prevăzută o emisie radioactivă, o parte sau toată comunitatea dumneavoastră poate fi evacuată.

Veți fi sfătuiți să vă părăsiți locuințele sau locurile de muncă și să mergeți la Centrul de Primire desemnat pentru localitatea dumneavoastră.

Toate informațiile necesare despre evacuare vor fi transmise la radio și TV sau vor fi anunțate prin megafoanele mașinilor de Poliție.

Veți avea timp mai mult decât suficient să vă împachetați articolele importante, să inchideți aparatele electrice, să vă ocupați de animale, să închideți locuința și să parăsiți zona.

Veți fi imbarcați în autobuze, trenuri sau alte mijloace de transport și veți fi duși la Centrele de Primire; dacă aveți mașină personală, o puteți folosi.

La Centrul de Primire se va verifica starea dumneavoastră de contaminare și, daca va fi necesar, veți fi decontaminat. Apoi veți fi înregistrat în vederea asigurării hranei și adăpostirii sau acordării oricărei alte asistențe dacă este nevoie. Dacă doriți, vă puteți face propriile aranjamente în privința hranei și cazării în localitățile neafectate din afara zonei evacuate.

ANUNȚ AUTORITĂȚI . Dacă vi se comunică să evacuați zona

Dacă sunteți anunțați să părasiți locuința, școala sau serviciul, fiecare dintre dumneavoastră trebuie, în primul rând, să împacheteze următoarele, NUMAI DACĂ ESTE POSIBIL:

  • O pernă, doua pături și două cearșafuri sau un sac de dormit.
  • O mică saltea din burete.
  • O jachetă sau un palton.
  • Două rânduri de haine.
  • Medicamentele prescrise și alte medicamente necesare.
  • Nu este nevoie să luați alimente în afara celor special prescrise de medic.
  • Articole de toaletă.
  • Acte de identitate, bani, cărți de credit, carnete CEC, etc.
  • Un aparat de radio.
  • Numerele de telefon ale rudelor sau prietenilor apropiați.

După ce ați făcut cele de mai sus luați toate măsurile de prevedere obișnuite pentru o plecare de acasă pentru o zi. Închideți ferestrele și încuiați intrările în casă.

CE MÂNCĂM? Controlul alimentelor

Veți fi atenționați să nu consumați hrană și lichidele care ar putea fi contaminate radioactiv.

Se va interzice consumul legumelor din grădinile zonei afectate, laptelui produs în această zonă sau al oricăror alimente care au fost expuse sau neîmpachetate pe durata stării de urgență.

Trebuie să vă asigurați că animalele și păsările dumneavoastră nu vor consuma hrană și apa contaminată.

Instrucțiuni amănunțite despre ce este și ce nu este permis să consumați vor fi transmise prin radio și TV.

UTILE. Cum aflăm dacă apa, hrana și pășunile sunt bune ?

Persoanele desemnate de autoritățile publice locale și/sau județene vă vor vizita și vor colecta probe de apă, iarbă, fân și hrană folosite de animalele dumneavoastră. Probele vor fi analizate pentru a determina contaminarea lor. Veți fi înștiințat în cel mai scurt timp posibil dacă acestea sunt utilizabile sau nu. Dacă sunt contaminate, se vor lua măsuri pentru a vi se asigura hrana și apa din surse necontaminate. Până la obținerea rezultatelor, continuați să hrăniți și adăpați animalele cu alimente și apă din surse protejate. Veți fi instruit asupra a ceea ce trebuie să faceți cu sursele contaminate de alimente și apă.”

INFO SUPLIMENTAR! Adăposturile de protecție civilă luate din Pitești la verificat

În contextul din plan internațional – când ne uităm la vecinii ucraineni forțați să se mute în adăposturi din cauza atacurilor armate și discutânud-se tot mai mult despre atacuri nucelare și distribuția de iod – și autoritățile noastre și-au amintit că au asemenea locuri pentru civili, care nu au mai fost demult vizitate.

Foarte multe dintre acestea, în special cele de la subsolurile blocurilor au devenit spații de depozitare, dacă tot stau goale de atâția zeci de ani. Autoritățile piteștene au luat însă inițiativa și au mers să vadă dacă adăposturile civile pot fi utilizate sau nu.

Primarul Cristian Gentea, alături de viceprimarul Gelu Tofan au intrat în peste 20 de adăposturi din cele 108 pe care le are municipiul și au văzut chiar și centrul de comandă, de unde se pot porni alarmele de avertizare.

”Am realizat o activitate preventivă, nu ne-a cerut nimeni să mergem să le verificăm, dar cum primăria are un plan anual ce vizează aceste spații, am zis că, având în vedere ce se întâmplă la granița noastră, să le și vedem. Am constatat că nu mai e nicio murătură depozitată în acele spații, nimic. În toate am găsit ordine, s-a igienizat, s-a făcut curățenie. În caz de ceva toate sunt funcționale.

Cel mai mult m-a impresionat cel de la Piața Smârdan, unde este destul loc, sunt și toalete. La toate am pornit instalațiile de climatizare și am văzut că funcționează, așa că populația nu trebuie să își facă nicio problemă, dar sper să nu fim nevoiți să le utilizăm. Mai sunt 500 de adăposturi în sistem privat.

Fiecare firmă a fost obligată la momentul construcției să realizeze aceste spații.”, ne-a declarat viceprimarul Gelu Tofan. Mai mult, acesta a precizat că sunt stabilite și detalii privind aprovizionarea cu alimente. ”Sunt pregătite și rațiile de alimente. Sunt 6 marketuri mari din Pitești care vor asigura apa și hrana pentru populație dacă va fi nevoie.”, a mai adăugat acesta.

În Argeș, conform listei Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, sunt 153 de adăposturi de protecție civilă. Cele mai multe sunt în Pitești, 108, urmat de Curtea de Argeș  cu 11, Mioveni cu 8, Câmpulung – 7, Topoloveni – 6, Moșoaia și Bradu câte 4, Micești – 2, Costești, Oarja și Suseni cu câte 1.

Descoperiți aici lista adăposturilor civile din Argeș și din România.

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/oana-bahrim/" target="_self">Oana Bahrim</a>

Articol scris de Oana Bahrim

Jurnalist cu 18 ani de experiență în presă cu peste 5000 de titluri publicate și cu implicare în numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Bradu | Gelu Tofan | Iași | Mioveni | Pitești

Ultimele articole