Asigurarea RCA va fi obligatorie și pentru bicicletele și trotinetele electrice

de | 30.12.2023 12:30 | Lifestyle, Național

Persoanele care dețin trotinete sau biciclete electrice vor fi obligate să încheie polițe RCA.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a comunicat vineri că în cadrul ședinței de Guvern a fost aprobat un proiect de lege care impune obligativitatea asigurării pentru trotinetele electrice și bicicletele electrice, relatează mediafax.ro

Singurul proiect de lege adoptat astăzi în şedinţă de guvern se referă la reaşezarea întregului ecosistem al asigurărilor obligatorii pentru vehiculele care circulă pentru drumurile publice, RCA. Acesta este un proiect de lege, deci va urma parcursul parlamentar pentru aprobare şi intrare în vigoare. Vreau să menţionez câteva aspecte care cred că o să fie de interes public: vor intra sub obligaţia de asigurare şi vehiculele care, conform legislaţiei naţionale, nu sunt supuse înmatriculării sau înregistrării. Dau două exemple relevante: trotinetele electrice şi bicicletele electrice vor trebui obligatoriu asigurate”, a precizat purtătorul de cuvânt Mihai Constantin, după şedinţa de Guvern,

Vehiculele retrase temporar sau permanent din circulaţie şi a căror utilizare este interzisă vor fi exceptate de la încheierea poliței RCA.

De asemenea, vor fi exceptate de la o astfel de asigurare fotoliile rulante sau vehiculele similare cu propulsie proprie, destinate a fi utilizate în mod exclusiv de către o persoană cu dizabilitate fizică locomotorie.

O altă excepție de la obligativitatea de asigurare este cazul utilizării vehiculelelor în cadrul evenimentelor și activităților sportive cu motor, inclusiv a curselor și competițiilor, dar această exceptare se aplică numai în cazul în care organizatorul sau orice altă parte implicată în eveniment are încheiată o asigurare sau pune la dipoziție o garanție alternativă care acoperă eventualele prejudicii care ar fi intrat sub incidența unui RCA clasic, a explicat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Ce trotinete electrice vor avea nevoie de RCA

Nu toate trotinetele sau bicicletele electrice vor avea nevoie de RCA, ci doar cele care au o viteză maximă constructivă mai mare de 25 km/h sau cele care au o masă proprie mai mare de 25 kg și o viteză maximă constructivă mai mare de 14 km/h.

Unul dintre motivele care justifică introducerea poliței RCA pentru trotinete și biciclete electrice este problema acoperirii despăgubirii victimelor în caz de accident provocat de aceste vehicule neînmatriculate, dar care sunt folosite în trafic, se menționează în expunerea de motive a proiectului de lege.

Proiectul de lege adoptat de Guvern va fi transmis spre dezbatere și aprobare Parlamentului României.

Foto descriptiv Getty Images

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Patronul Fermei Dacilor, primele declarații: „Ne-au dat foc ca să ne distrugă”

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: RCA