Asigurarea RCA mai scumpă, iar constatarea amiabilă de accident se poate completa on-line

de | 06.01.2023 09:58 | Știri, După subiect, Economic, Național

Anul 2023 a venit cu modificări privind RCA-ul. Astfel, a apărut și posibilitatea completării constatării amiabile de accident și în format electronic și s-a eliminat posibilitatea de a încheia o poliță RCA valabilă doar pe teritoriul țării noastre.

Prevederile legislației naționale privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) au fost modificate. Una dintre cele mai importante schimbări vine în beneficiul asiguratului: formularul de constatare amiabilă de accident necesar în cazul asigurărilor RCA poate fi completat și electronic, nu doar pe hârtie. Iar pentru completarea electronică șoferii pot folosi aplicația gratuită Amiabila, dezvoltată de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România.

Formula de calcul al despăgubirilor acordate victimelor

Acum se mai pot emite doar polițe RCA valabile pe teritoriul mai multor țări, nu numai în România. În ceea ce privește tarifele de referință RCA, acestea sunt mai mari și s-au majorat atât pentru persoanele fizice, cât și pentru firme. Totodată, există o formulă de calcul al despăgubirilor acordate victimelor accidentelor rutiere. Calculul punctajului traumatologic se face la cererea persoanei prejudiciate de către medici experți evaluatori, prin examinarea clinică a celor ce au avut de suferit de pe urma unui accident rutier. Potrivit avocatnet.ro, calculul se face ținând cont de trei parametri distincți: leziunea traumatică inițială; complicațiile post-traumatice – acele complicații imediate și/ sau acute sau cronice care beneficiază de recuperare terapeutică; consecințele post-traumatice permanente – acele complicații cu caracter permanent care nu se mai pot vindeca și care pot genera consecințe posttraumatice severe sau invaliditate.

Foto descriptiv. Sursă foto: impact.ro.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Comisia Europeană a rambursat României peste 1 miliard de euro

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole