Sezonul căpușelor a început! Ce sfaturi ne dau specialiștii

de | 15.05.2023 08:20 | Știri, După locație, După subiect, Lifestyle, Național

Sezonul căpușelor a început! Ce sfaturi ne dau specialiștii

Odată cu creșterea temperaturilor, a crescut și riscul de a fi mușcați de căpușe.

În zilele călduroase, oamenii parcă au mai mult curaj să iasă pe afară pentru a-și reîncărca bateriile cu razele solare și a profita de aerul curat.

Astfel ne vom plimba mai mult pe afară, iar posibilitatea să fim mușcați de căpușe crește. În special dacă ajungem în zone cu iarbă și vegetație.

Începând cu luna aprilie și până în noiembrie, ele sunt active și  trăiesc în zonele cu iarbă înaltă, dar și în cele cu umiditate ridicată.

Căpușele sunt insecte parazite care se hrănesc cu sânge și populează o singură gazdă timp de câteva zile, dacă nu sunt îndepărtate.

Acest musafir nepoftit se atașează foarte ușor de orice tip de piele, mai ales de cea a bebelușilor care este mult mai subțire si mai moale decât a adulților.

Potrivit Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (C.D.C.), odată ce o căpușă ajunge pe corpul uman, exista probabilitatea ca aceasta să migreze. Ea poate migra oriunde pe corp, dar zonele preferate sunt cele cu piele fină, precum zona axilară, zona inghinală, zona picioarelor, zona ombilicală, zona gâtului și a capului.

De aceea, este foarte important ca după o ieșire prin parc, pădure, să inspectăm cu atenție toate aceste zone menționate.

De cele mai multe ori mușcăturile de căpușe sunt inofensive și pot să nu producă simptome, însă acestea pot transmite și boli cu potențial sever pentru oameni. Cea mai cunoscută afecțiune transmisă prin mușcătură de căpușă este boala Lyme.

Pentru a reduce riscul de a fi mușcați de căpușe, o dată cu practicarea activităților în aer liber, specialiștii au pentru noi câteva recomandări.

Astfel, conform informațiilor postate pe site-ul oficial al Direcției de Sănătate Publică Olt, aceștia ne recomandă să purtăm îmbrăcăminte de culoare deschisă cu mâneci lungi, pantaloni lungi.

Să folosim plase anti-insecte în jurul patului și folie de protecție atunci când dormim pe pământ sau în cort și să utilizăm un produs insectifug pe haine și pe piele.

O altă recomandare este să mergem pe mijlocul cărărilor și evitam să atingem cu corpul de plantele din jur.

     Cum se poate scoate o căpușă

Cele mai multe cazuri de mușcături apar primăvara și se pot extinde până târziu în toamnă. Mușcăturile lor sunt indolore și de aceea prezența lor nu este simțită. Este bine să verificam de fiecare dată când ajungem acasă dacă avem pe haine sau, mai rău, pe corp un musafir nepoftit.

De obicei, mușcătura de căpușă are aspectul unei mici umflături închise la culoare, cu o coajă care nu poate fi înlăturată la pieptănat. O lupă poate fi de folos. Este important să se înlăture căpușa în întregime, fără a rupe partea posterioară a corpului, pentru a nu-i lăsa capul înfipt în rană. Căpușa trebuie îndepărtată cu o pensetă fixată cât mai aproape de piele, trăgând cu atenție și dintr-o singură mișcare, fără a o smulge sau răsuci. Nu striviți corpul căpușei și nu aplicați căldură sau vreo substanță pe ea, deoarece acest lucru ar putea determina vărsarea conținutului stomacal al căpușei în rană și, implicit, transmiterea bacteriilor sau a virusului.

Ținând-o în pensetă, înfășurați căpușa în hârtie igienică și aruncați-o la toaletă. Apoi spălați rana cu apă caldă și săpun și aplicați o soluție antiseptică, de exemplu, de spirt sau iod, pe zona afectată” se mai menționează în recomandările de pe site-ul www.dspolt.ro

Persoanele care consideră că nu se pot descurca să îndepărteze căpușa sunt sfătuite să se adreseze unui cadru medical, pentru a nu exista complicații ulterioare.

foto descriptiv pexels.com

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Tragedie! A murit fostul şef al Casei Regale a României, arhitectul Dan Badic!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole