Atenționare MAE pentru românii care merg în Bulgaria, Grecia sau Turcia

de | 10.08.2023 14:00 | Știri, Eveniment, Național

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis, astăzi, 10 august, o atenţionare de călătorie cu recomandări utile în privinţa trecerii frontierelor bulgare pentru  românii care vor să plece în vacanță în zilele următoare.

MAE informează românii care intenționează să călătorească în Bulgaria, sau să tranziteze teritoriul acestui stat către Grecia sau Turcia că, pentru perioada 11 – 15 august 2023, sunt preconizați timpi mari de așteptare la frontierele bulgare.

Astfel, persoanele care călătoresc în Bulgaria sau tranzitează acest stat pentru a ajunge în Grecia sau Turcia sunt sfătuite să folosească toate punctele de frontieră bulgare, pentru a nu fi nevoite să aştepte la graniţă, potrivit mae.ro.

Este vorba despre următoarele puncte de frontieră:

Frontiera româno-bulgară: 

 • Giurgiu-Ruse,
 • Calafat-Vidin,
 • Negru Vodă-Kardam,
 • Vama Veche-Durankulak,
 • Lipnița-Kainardja și Dobromir-Krushari ( orar de funcționare 08:00-20:00, pentru autovehicule cu masa totală admisă de până la 3,5t),
 • Ostrov-Silitra, Turnu Măgurele-Nikopol (ferry, cu program de funcționare 08:30-19:30; www.feribot-eurobac.ro),
 • Zimnicea-Svishtov (ferry, cu program de funcționare 08:30-19:00; www.ferry.bg),
 • Bechet-Oryahovo (ferry, cu program de funcționare 05:00-24:00; www.ferryboat.bg);

 Frontiera bulgaro-elenă:

 • Kulata-Promachonas;
 • Makaza-Nimfea (masa totală admisă a autovehiculelor de până la 3,5t);
 • Ilinden-Exohi (traseu ocolitor pentru PCTF Kulata, ruta spre Kavala);
 • Kapitan Petko Voivoda-Ormenion (ruta spre Alexandropolis);
 • Zlatograd-Termes și Ivaylovgrad-Kiprinos ( doar pentru autovehicule cu masa totală admisă de până la 3,5t).
 • În cazul tranzitării punctului de frontieră Kulata, se recomandă turiștilor români să nu folosească trasee secundare sau terțiare ocolitoare în scopul evitării coloanelor de autoturisme aflate în așteptare pe autostrada A3 – Struma pe sensul de ieșire din Bulgaria către Rep. Elenă (în astfel de situații, pe aceste trasee ocolitoare, autoritățile bulgare de poliție desfășoară filtre de control care nu permit accesul către punct decât în cazul autovehiculelor în care se află funcționari sau angajați ai firmelor care își desfășoară activitatea în zona adiacentă punctului, ori localnici din zonă; singura cale de acces către punctul Kulata pe sensul de ieșire către Rep. Elenă este autostrada A3 – Struma).

Frontiera bulgaro-turcă:

 • Kapitan Andreevo-Kapikule;
 • Lesovo-Hamzabeyli;
 • Malko Târnovo-Derekoy (acesta prezintă o infrastructură redusă și înregistrează în mod constant timpi de așteptare foarte mari).

Recomandări pentru turiști

Se recomandă cetățenilor români să se asigure că dețin suficiente resurse de combustibil, apă și alimente și că mențin în stare de funcționare mijloacele mobile de comunicare, iar firmelor românești de transport internațional de marfă sau pasageri – să întreprindă măsuri adecvate în vederea organizării temeinice a itinerariilor de deplasare, prin luarea în considerare a posibilității înregistrării unor timpi măriți de așteptare la trecerea frontierei bulgare și prin asigurarea resurselor necesare de apă și alimente pentru persoanele transportate.”, transmite MAE

Totodată, conducătorilor auto li se recomandă să respecte cu strictețe regulile de trafic rutier, în special viteza admisă în localitățile din Bulgaria, dar și în afara acestora (drumuri naționale și autostrăzi).

Aceeași situație este posibil să fie întâmpinată și la întoarcerea în România, pe 15 august, la punctul de frontieră Ruse unde se achită taxa de pod. MAE recomandă românilor să aibă asupra lor suma necesară pentru taxa de pod – 2 euro (monede cu valoare nominală de 1 euro sau 2 euro) sau 4 leva- pentru a reduce timpii de așteptare.

În acest context, se recomandă achiziționarea acesteia înainte de intrarea pe segmentul de drum rutier din Republica Bulgaria supus taxării – și achitarea  conformă a taxelor de drum tip TOLL pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din Republica Bulgaria, în conformitate cu legislația în vigoare.

Autoritățile bulgare recomandă insistent ca vinieta electronică să fie achiziționată online prin intermediul site-ului www.bgtoll.bg  (cu versiune și în limba română – https://www.bgtoll.bg/ro/rovinieta-electronica) – site oficial recomandat de autoritățile bulgare.

Informaţii suplimentare pot fi accesate astfel:

 • cu privire la starea vremii – pe site-ul www.weather.bg;
 • cu privire la starea actuală a drumurilor – pe aplicaţia gratuită LIMA www.lima.api.bg, de pe pagina web a Agenţiei “Infrastructura Rutieră” – www.api.bg şi la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop;
 • cu privire la regimul vamal, la intrarea în Bulgaria dinspre Turcia, pe site-ul www.mae.ro şi pe site-ul Agenţiei “Vămi” din Bulgaria – www.customs.bg;
 • cu privire la e-vigneta şi sistemul e-TOLL – pe site-ul www.bgtoll.bg;
 • cu privire la situaţia circulaţiei prin punctele de trecere a frontierei bulgare – pe site-ul www.mvr.bg.

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie numărul de telefon de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.”, adaugă MAE

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe recomandă și consultarea paginilor web:

Totodată, le reamintește cetățenilor români care călătoresc în străinătate că au la dispoziție  și aplicația “Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie.

foto descriptiv telegrama.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Controale la Spitalul Județean! Prefectul: „Nimeni să nu se joace cu sănătatea oamenilor!”

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: MAE