Avertizare ANM! Cod galben de instabilitate și cod portocaliu de caniculă în Argeș!

de | 10.06.2024 10:25 | Județean, Importante, Lifestyle, Național

ANM a emis astăzi, 10 iunie mai multe avertizări meteo. Sunt anunțate vijelii puternice și ploi torențiale dar și caniculă.

Un COD GALBEN de instabilitate atmosferică temporar accentuată este valabil astăzi în intervalul 10 iunie, ora 10:00– 10 iunie, ora 23:00.

În cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică.Vor fi averse, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 55…65 km/h), vijelii, căderi de grindină și descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare
cantitățile de apă vor fi de 15…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp.

Astfel de fenomene vor fi spre seară și în prima parte a nopții, local, în sudul Olteniei, în sudul și estul Munteniei, precum și în sudul Moldovei, mai anunță ANM.

avertizare ANM cod

Meteorologii anunță și un COD PORTOCALIU de temperaturi deosebit de ridicate, caniculă și disconfort termic accentuat. Acesta ete valabil începând de astăzi, 10 iunie ora 15:00 până mâinem 11 iunie, ora 10:00.

În sud-estul Olteniei, sudul și estul Munteniei și în partea continentală a Dobrogei, se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată. Maximele se vor situa, în general, între 35 și 37 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

avertizare ANM cod

Canicula și disconforul termic vor continua până miecuri, 12 iunie, fiind anunțate un cod galben și unul portocaliu de temperaturi extreme.

CODUL GALBEN vizează centrul Moldovei și nordul Olteniei dar și litoralul, acolo unde se vor înregistra temperaturi ridicate pentru această dată, maximele se vor situa între 30 și 34 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) situându-se în jurul valorii de 80 de unități. Totodată, pe alocuri nopțile vor fi tropicale, temperaturile minime atingând și depășind ușor 20 de grade.

ANM anunță că temperaturile se vor menține ridicate și pe parcursul zilei de miercuri în regiunile sudice și sud-estice.

avertizare ANM cod

Celalalt COD PORTOCALIU va fi valabil în cea mai mare parte a Munteniei, sud-estul Olteniei, partea continentală a Dobrogei și în sudul Moldovei, se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată. Maximele se vor situa, în general, între 35 și 37 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

vreme-cald-canicula

Sursa foto: Evenimentul Zilei

În acest context reprezentanții ISU Argeș recomandă populației următoarele:
 • deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineții sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spații dotate cu aer condiționat (magazine);
 • evitați aglomerațiile, expunerea la soare și efortul fizic intens între orele 11.00 – 18.00;
 • purtați haine lejere, subțiri, deschise la culoare, pălării și ochelari de soare;
 • beți 1,5 – 2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe și ceaiuri călduțe și evitați băuturile pe bază de cafeină sau zahăr (carbogazoase);
 • mâncați fructe și legume sau iaurt (echivalentul uni pahar cu apă); mâncați echilibrat și variat insistând pe produsele cu valoare calorică mică;
 • evitați băuturile ce conțin cafeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare;
 • evitați consumul în exces al alimentelor cu un conținut sporit de grăsimi, în special de origine animală;
 • evitați să consumați alcool – vă deshidratează;
 • mențineți legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini și persoane cu dizabilități), interesându-vă de starea de sănătate a acestora și oferiți-le asistență ori de câte ori au nevoie;
 • cereți sfatul medicului de familie în situațiile de natură medicală;
 • persoanele care suferă de diferite afecțiuni își vor continua tratamentul, conform indicațiilor medicului. Este foarte util ca în perioada caniculară să se consulte medicul curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente;
 • pentru ameliorarea condițiilor la locul de muncă se vor reduce intensitatea și ritmul activităților fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static și alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător.

 

Foto descriptiv

 

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Un nou succes al elevilor români! Medaliați la Olimpiada Asiatică de Fizică!

 

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: