Avertizare meteo! Nu scăpăm nici de caniculă, nici de vijelii

de | 05.07.2022 11:12 | Știri, După locație, După subiect, Eveniment, Județean, Național

România se topește, iar canicula pune stăpânire pe aproape toată țara astăzi, dar și în următoarele zile. Însă, nu scăpăm nici de vijelii.

Administrația Națională de Meteorologie a emis două avertizări meteorologice cod galben și cod portocaliu de caniculă, fiind vizată mai mult de jumătate din țară.

Ambele avertizări intră în vigoare marți, 5 iunie, la ora 12:00, fiind valabile până în această seară la ora 20:00.

În județul nostru, va fi în vigoare codul galben de caniculă.

meteo canicula harta - Avertizare meteo! Nu scăpăm nici de caniculă, nici de vijelii

În intervalul menționat valul de căldură se va menține în toate regiunile, iar disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade”, anunță Administrația Națională de Meteorologie.

De asemenea, în zonele joase din vestul și nord-vestul României, temperaturile maxime se vor apropia de recordurile absolute ale datei. După-amiaza se vor înregistra 36-38 de grade.

Cod portocaliu de vijelii în Argeș

Totodată, o altă avertizare meteorologică intră în vigoare la ora 12:00, fiind valabilă până mâine, 6 iulie, ora 20:00. Este vorba de coduri galbene și portocalii, însă, de această dată, de istabilitate atmosferică temporar accentuată.

harta vilejii - Avertizare meteo! Nu scăpăm nici de caniculă, nici de vijelii

Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, astăzi (5 iulie) în sud-vest, în zona montană și submontană, iar la noapte (5/6 iulie) și mâine (6 iulie) treptat și în vest, centru, nord, nord-est și sud. Vor fi averse cu caracter torențial, frecvente descărcări electrice și pe arii restrânse vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25…35 l/mp.

În după-amiaza zilei de astăzi (5 iulie), local în Oltenia, în nordul Munteniei și în Carpații Meridionali, apoi și în Banat, sudul Crișanei și sud-vestul Transilvaniei, vor fi averse torențiale, vijelii (rafale de peste 70…80 km/h și izolat 90 km/h) și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși local 35…40 și pe arii restrânse 50…60 l/mp”, au transmis meteorologii.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Pleci în Grecia? Atenționare de călătorie emisă de MAE

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Administrația Națională de Meteorologie