Avocatul Gabriela Zoană a renunțat la dosarul primarului piroman de la Negrești

de | 06.02.2023 15:18 | Știri, Administrație, Din ediția tipărită, Județean

La finele anului 2021, Primăria Beleți Negrești era cuprinsă de flăcări în miez de noapte, iar cel care a pornit incendiul a fost chiar primarul Mihai Marin. Acesta a folosit motorina achiziționată de instituție pentru alimentarea utilajelor de deszăpezire, pe care a împrăștiat-o generos prin birouri, după care a dat foc. Pe data de 4 februarie, Marin Mihai a fost trimis în judecată, iar după cinci termene și-a pierdut avocatul, pe Gabriela Zoană, ex-europarlamentar PSD. Aceasta nu mai este apărător al primarului piroman, deși a fost alături de acesta încă de la începutul procesului. Pe data de 24 noiembrie, Gabriela Zoană a făcut cerere de renunțare la mandat, așa că acum Marin Mihai are un apărător din oficiu delegat de Baroul Argeș. Probabil una dintre cauze ar fi și starea materială a inculpatului, care nu are niciun loc de muncă, iar cheltuielile pentru apărare trebuie acoperite din propriul buzunar.

Gabriela Zoană s-a remarcat ca membru PSD, ca adjunct la Registrul Național al Comerțului, iar notorietatea sa a atins cote maxime când a preluat mandatul de europarlamentar al Vioricăi  Dăncilă, la momentul la care aceasta a devenit premier. După ce a încheiat mandatul la Parlamentul European, a revenit la profesia care a consacrat-o, cea de avocat, și și-a reluat și activitatea la catedra Universității Pitești.

Înainte de Revelion a fost pus în libertate

Marin Mihai și-a recunoscut fapta încă de când a fost reținut de polițiști, într-un termen foarte scurt după producerea incendiului, și, după circa un an de ținut sub arest, la finele lunii decembrie, chiar înainte de anul nou, a fost pus sub control judiciar. Printre motivele invocate au fost cele care țin de sănătate. Înainte de a fi depistat de oamenii legii și pus în cătușe, acesta a avut un accident de mașină și a rămas cu probleme la un umăr, iar acum a argumentat că are nevoie de tratament adecvat pentru a se recupera. De asemenea, a considerat că și dacă i se permite punerea sub control judiciar va putea să se și angajeze, pentru a își asigura un venit.

negresti primar

Marin Mihai are mai multe capete de acuzare: violarea sediului profesional, distrugere și sustragere sau distrugere de înscrisuri. În noaptea de 12 spre 13 decembrie 2021, pe la ora 2.00, primarul Marin Mihai a intrat în Primărie, venind cu automobilul de serviciu, o Dacia Logan. Acesta și-a confecționat câteva torțe din bețe și cârpe găsite în magazia de serviciu și a cărat rând pe rând cele 14 bidoane în care se afla motorina cumpărată pentru a fi folosită la deszăpezire. Inițial a intrat în sediul vechi, în biroul viceprimarului, pe geam. A răvășit actele și a turnat peste ele combustibil. Apoi a luat, unul câte unul, Registrul Agricol, biroul propriu, biroul secretarului și încăperile în care funcționau serviciile de Taxe și Impozite, Contabilitate și Achiziții, lăsând în toate bălți de motorină și, în unele cazuri, și câte un bidon plin. La circa o oră de la prezentarea la sediu, a pus și focul, aruncând torțele aprinse în încăperile vizate. Au ars registre contabile și acte ale departamentului de alimentare cu apă, iar alte documente s-au distrus prin îmbibarea cu motorină, deși nu au fost mistuite de foc. În timpul audierilor, Marin Mihai și-a recunoscut fapta și a pus totul pe seama unor disensiuni cu secretarul Primăriei, care s-au accentuat de la o zi la alta. Deși s-a speculat că a fost vorba de un episod delirant, expertiza psihiatrică a concluzionat că a avut discernământ la momentul incidentului.

Prejudiciu total de circa 800.000 lei

Pagubele produse instituției pe care a coordonat-o sunt uriașe, fiind calculate la circa 650.000 lei, prejudiciul produs în dauna Primăriei Beleți-Negrești, la care se adaugă și cel al companiei Telekom, de 160.000 lei, contravaloarea unei centrale telefonice digitale distruse de flăcări. Pentru recuperarea prejudiciului, estimat la 800.000 lei, s-a pus sechestru și popriri pe bunurile și veniturile lui Marin Mihai.

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/oana-bahrim/" target="_self">Oana Bahrim</a>

Articol scris de Oana Bahrim

Jurnalist cu 18 ani de experiență în presă cu peste 5000 de titluri publicate și cu implicare în numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: