Aproape toate școlile din Pitești vor fi reabilitate termic

de | 06.02.2023 15:27 | Știri, Administrație, Din ediția tipărită, Pitești

 

  • De la începutul anului, primarul Gentea a semnat proiecte de finanțare în valoare de 18 milioane euro

Maratonul de semnare a contractelor de finanțare cu fonduri nerambursabile, majoritatea cu aport zero de la bugetul local, a continuat și în acest an. Numai într-o zi, pe 8 februarie, edilul Piteștiului, Cristian Gentea, a semnat, la Ministerul Dezvoltării, 7 contracte de finanțare pentru renovarea energetică a clădirilor publice, în valoare totală de 11 milioane de euro.

Obiectivele care vor fi realizate se încadrează în runda 2 a PNRR – Componenta 5 – Valul renovării și este vorba de clădirea Primăriei Pitești și de 6 unități de învățământ, fiind aprobate următoarele sume:

– renovare energetică a clădirii Primăriei Municipiului Pitești – 11.255.117,54 lei;

– renovare energetică Liceul cu Program Sportiv „Viitorul” – 6.497.473,70 lei;

– renovare energetică Creșa Nr. 8 – Smeurei, Pitești – 1.945.563,28 lei;

– renovare energetică Școala Gimnazială „Ion Minulescu” – 6.061.871,85 lei;

– renovare energetică Școala Gimnazială „Tudor Mușatescu” – 6.074.759,48 lei;

– renovare energetică Colegiul Tehnic „Costin D. Nenițescu” – 20.443.059,45 lei;

– renovare energetică Creșa Nr. 9 – Popa Șapcă, Pitești – 2.074.439,56.

Patru contracte, în valoare de 7 milioane euro, în ianuarie

cristia  gentea semnare contract

Pe 13 ianuarie, primarul Cristian Gentea, prezent la Ministerul Dezvoltării și Lucrărilor Publice, alături de secretarul de stat Vlad Niculae și directorul PNRR, Dragoș Buhociu, a semnat alte 4 contracte de finanțare nerambursabilă, în valoarea totală de peste 36 606 400 lei, adică peste 7 milioane de euro.

Două dintre ele sunt contracte de finanțare prin PNRR, pentru renovarea energetică a cinci blocuri de locuințe, respectiv bl. 104 ETP – str. Depozitelor, bl. 7 – str. Ana Ipătescu, bl. 1 IRTA – Bd. Republicii și blocurile 33 și 35 din Bd. I.C. Brătianu. Pentru aceste obiective, cererile de finanțare au fost depuse pe Componenta 5, de către Primărie pentru asociațiile de proprietari care au solicitat investiția și au oferit documente complete. Investițiile vor ajuta la o reducere a energiei primare de până la 60%!

40 de unități locative, de serviciu, pentru tinerii specialiști din sănătate și învățământ. Pentru acestea s-a obținut o finanțare de circa 14.000.300 lei. Investiția se face prin PNRR – Pilonul IV – Coeziune socială și teritorială, Componenta C10 – Fondul Local, I.2.

Al patrulea contract din acest calup este legat de managementul traficului și vizează „Extinderea sistemului de management integrat al traficului, sistem de monitorizare video, inclusiv pentru transportul public de călători din municipiul Pitești”. Valoarea acestui proiect este de 12 887 628,60 lei.

În pragul sărbătorilor de iarnă, 19 contracte de finanțare au fost semnate

Pe 27 decembrie 2022, a fost semnat cu Administrația Fondului pentru Mediu un contract de finanțare nerambursabilă în valoare de circa 4.837.000 lei, ce are ca scop creșterea eficienței energetice a iluminatului public, prin reducerea consumului de energie electrică, cu aproximativ 65%. „Urmărim scăderea consumului de energie electrică prin modernizarea sistemului, astfel că vom înlocui peste 1000 de corpuri de iluminat vechi cu surse LED și vom achiziționa și un sistem actual de telegestiune eficientă!”, a declarat primarul Cristian Gentea la momentul respectiv.

Tot pe 27 decembrie 2022, la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, au fost parafate alte patru contracte de finanțare prin PNRR, pentru proiecte de renovare energetică moderată. Acestea vizează 4 unități de învățământ, iar valoarea totală a finanțărilor nerambursabile se ridică la 5,5 milioane euro.

– Renovare energetică Cămin internat Liceul Tehnologic „Astra”;

– Renovare energetică Liceul Tehnologic „Dacia”;

– Renovare energetică Liceul Teoretic „Ion Barbu”;

– Renovare energetică Grădinița cu Program Prelungit „Castelul Magic”.

Pe 21 decembrie 2022, s-au semnat 8 contracte de finanțare prin PNRR, pentru renovare energetică moderată și aprofundată, în valoare totală de 14,5 milioane lei, pentru 7 unități de învățământ și pentru 2 blocuri:

Colegiul Economic „Maria Teiuleanu”;

– Colegiul Național „Alexandru Odobescu”;

– Școala Gimnazială „Marin Preda”;

– Școala Gimnazială „Tudor Arghezi”;

– Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși”;

– Școala Gimnazială „Ion Pillat”;

– Liceul Tehnologic „Astra”;

– Bl. 15 – Str. Rahovei;

– Bl. 11A – Str. Teilor.

Ulterior semnării contractelor, la blocul 15 din Strada Rahovei s-a făcut şi o vizită în teren, pentru a discuta cu reprezentanții asociației de proprietari. „Vor fi efectuate lucrări de anvelopare a fațadelor, de înlocuire a acoperișului, de schimbare a tâmplăriei și închidere a holului exterior cu termopan pentru rentabilizarea consumului de energie. Am discutat ca, în zonă, să proiectăm și amplasarea unei stații de încărcare a autovehiculelor electrice.”, a anunțat primarul Cristian Gentea.

Pe 16 decembrie, tot pe PNRR, s-a semnat contractul de finanțare privind „Înnoirea parcului de vehicule destinate transportului public”. Acesta presupune achiziția a 15 autobuze electrice de 10 m, precum și a 5 stații de încărcare rapidă pe traseul autobuzelor electrice și a 15 stații de încărcare standard în autobaza de transport public. Tot în acest proiect intră și lucrări pentru amplasarea, instalarea și branșarea stațiilor de încărcare, dar și costurile legate de obținerea documentațiilor. Valoarea totală a proiectului este de circa 42.705.000 lei cu TVA, cofinanțare ZERO.

Se așteaptă finanțări de peste 105 milioane euro

Până la acest moment, primarul Cristian Gentea a semnat contracte de finanțare pentru renovare energetică a clădirilor rezidențiale și publice, transport, locuințe pentru tineri, în valoare de peste 50,2 milioane de euro. La final, după ce vor trece prin etapele de evaluare și aprobare, pe Componenta 5 – Valul Renovării, Runda I și Runda II, cât și pe Componenta 10 – Fond Local, pe proiectele semnate, depuse și aflate în evaluare până în 31 ianuarie 2023, Piteștiul se așteaptă să primească finanțări în valoare totală de peste 105 milioane de euro!

După cum ne-a declarat primarul Cristian Gentea, pe runda a doua a componentei 5 – Valul renovării, PNRR, sunt în evaluare proiecte pentru alte 37 de blocuri. Cât despre unitățile de învățământ, conform listelor, se pare că toate vor fi reabilitate termic până la final. Unele au beneficiat de această investiție prin bani de la bugetul local, iar pe lângă cele finanțate prin PNRR, mai sunt aprobate pe AFM, urmând semnarea contractelor, Școlile Gimnaziale „Nicolae Iorga” și „Nicolae Bălcescu”, iar în cadrul programului ELENA s-au aprobat cereri de finanțare pentru  Școala Gimnazială „Traian”;  Școala Gimnazială „Negru Vodă”; Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” și Grădinița cu Program Prelungit „Floare de Colț”.

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/oana-bahrim/" target="_self">Oana Bahrim</a>

Articol scris de Oana Bahrim

Jurnalist cu 18 ani de experiență în presă cu peste 5000 de titluri publicate și cu implicare în numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: