anchetaonline.ro

”Banana e bună și pentru foame și pentru energie și pentru siluetă”

de | 08.11.2023 11:59 | Național, Lifestyle

Bananele, al doilea fruct, după citrice, ca și volum de consum mondial, reglează digestia și tratează diareea, are efect antistres, scade tensiunea arterială, colesterolul din sânge și riscul de crampe musculare. Totul depinde, însă, de felul în care o alegem. Despre beneficiile consumului de banane pentru organism a vorbit unul dintre cei mai renumiți medici nutriționiști din țara noastră, Mihaela Bilic, în ultima postare publicată. Totodeată, nutriționistul a precizat că banana este un antistres natural, fiind ”gustarea perfectă pentru copii și sursă de energie pentru sportivi”.

”E mai puțin important dacă Alexandru cel Mare sau Marco Polo a adus bananele în Europa. Important este că banana e mai mult decât un fruct, e alimentul de bază pentru milioane de persoane care trăiesc la tropice. Fiind disponibile tot timpul anului, bananele sunt al doilea fruct, după citrice, ca și volum de consum mondial.

De ce trebuie să ne reîmprietenim cu banana, după ce ani de zile am acuzat-o că îngrașă? În primul rând pentru că banana are 100 cal, adică puțin mai mult decât o felie de pâine. Apoi pentru că e alcalină și nu stimulează apetitul, cum face majoritatea fructelor”, transmite medicul nutriționist pe pagina de Facebook.

O banana de 120 g are 25 g glucide, cu cât e mai necoaptă, cu atât conține mai mult amidon, nu zahăr. Și mai important este aportul de magneziu și potasiu, minerale esențiale pentru buna funcționare a sistemului nervos, cardiovascular, muscular, digestiv și urinar, mai explică medical nutriționist. Banana are efect antistres, scade tensiunea arterială, colesterolul din sânge și riscul de crampe musculare. Și pentru că are mult fier, o putem numi aliment antianemic.

Sursa de energie pentru sportivi

”Banana este fructul care conține triptofan natural, un precursor de serotonină cu efect de liniștire, dă stare de bine la nivel cerebral. Asocierea cu vit. B6 favorizează sinteza de serotonină și conversia glucidelor în glucoză, cu stabilizarea nivelului glicemiei în sânge. Deci banana calmează și mintea și apetitul! Banana este un fruct ușor de digerat și nu dă alergii, e opțiunea ideală în diversificarea alimentației la sugari, gustarea perfectă pentru copii și sursa de energie pentru sportivi”, a mai scris Mihaela Bilic.

Cum trebuie să fie o banană?

Tot medical nutriționist ne spune: ”Coaptă nici prea mult nici prea puțin, cu extremitățile verzi si mijlocul galben. Însă banana necoaptă are avantajul că reglează digestia și tratează diareea. Amidonul și pectinele pe care le conține au efect prebiotic, repară și regenerează intestinul. Este o vorba de un tip special de amidon care nu se poate absorbi, dar ajunge în colon și este folosit ca substrat hrănitor pentru coloniile de bacterii benefice care asigură echilibrul digestive”.

Banana este un fruct climateric, care se coace și după ce a fost cules.

”Gradul de coacere nu afectează conținutul caloric, însă modifică indicele glicemic: de la 35, cât are banana verde, crește la 50 pentru banana bine coaptă. Cantitatea de pectine și de amidon rezistent este mai mare în banana verde, gustul este fad și se digeră mai greu. În schimb banana coaptă conține mai mult zahăr, este mai dulce și mai ușor de digerat.

Greu de spus care este banana ideală, dar rețineți: banana e bună și pentru foame și pentru energie și pentru siluetă și pentru starea de bine!”, concluzionează Mihaela Bilic.

Foto descriptiv. Sursă foto: antena3.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Anunț de interes pentru pensionarii argeșeni!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Mihaela Bilic