Bani pentru recuperarea pacienților cu AVC. Ministerul Sănătății direcționează finanțare direct către spitale

de | 20.10.2023 11:12 | Național, Economic

Ministerul Sănătăţii anunță realizarea Programului de Acţiuni Prioritare (AP-AVC-REAB), prin care va aloca finanţare directă pentru neuroreabilitarea timpurie a pacienţilor cu accidente vasculare cerebrale acute, în secţiile de neurologie. Ordinul ministrului Sănătății privind aprobarea modului de administrare, finanțare și implementare a acțiunilor prioritare pentru AP-AVC-REAB este în transparenţă decizională.

Ministerul Sănătății anunță că AP-AVC-REAB este un program complex de neuroreabilitare care ajută pacienții să-și recâștige funcționalitatea, îmbunătățindu-și calitatea vieții după un AVC. În proiect, pe lista unităților sanitare care derulează AP-AVC-REAB se regăsește și Spitalul Județean de Urgență Pitești. Potrivit informării Ministerului Sănătății, activitățile vizează aspecte motorii, cognitive, emoționale și de comunicare, precum și prevenirea complicațiilor acute derulate în cadrul secțiilor de neurologie. Tipuri de neuroabilitare cuprinse în program: neuroreabilitarea timpurie a deficitelor motorii (membre, mers, echilibru, coordonare, evitarea căderilor); neuroreabilitarea cognitivă și emoțională timpurie; neuroreabilitarea afaziei și a tulburărilor de comunicare, vedere; tratamentul simptomelor (dureri, subluxații, spasticitate, tulburări sfincteriene); prevenirea complicațiilor acute. În urmă cu aproximativ 20 de ani, statisticile au arătat că doar 30% dintre supraviețuitorii unui AVC aveau acces la terapii de recuperare, prima problemă indicată fiind lipsa infrastructurii, dar și a fondurilor, se arată în informarea citată.

”România are încă o incidență ridicată a pacienților care au suferit, la un moment dat, o formă de accident vascular cerebral. Supraviețuitorii trec prin momente cumplite, iar drumul către recuperare este unul dificil. Ministerul vine să ofere sprijin exact acestei categorii de pacienți, prin intermediul unei finanțări directe către spitale. Vorbim despre recuperare dar și despre prevenția afecțiunilor. Neuroreabilitarea și prevenirea trombozelor se află printre prioritățile noastre”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, potrivit sursei citate.

Ordinul ministrului Sănătății poate fi accesat aici.

Foto descriptiv. Sursă foto: paolinoproductions.com.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Când se emit? Vouchere destinate victimelor infracțiunilor grave

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Ministerul Sănătății