Bătaie într-un magazin! Polițiștii argeșeni- nevoiți să folosească forța

de | 15.07.2022 23:15 | Știri, După locație, După subiect, Eveniment, Județean

Un apel la 112 anunța, vineri seara, că într-un magazin din localitatea Lunca Corbului, un bărbat care se afla sub influența băuturilor alcoolice ar fi agresat o altă persoană.

Polițiștii de la Secția Rurală Lunca Corbului s-au deplasat de urgență la fața locului, acolo unde l-au găsit pe cel în cauză, un bărbat de 81 de ani, din localitate. Însă, bărbatul a continuat să aibă un comportament agresiv și în prezența polițiștilor, deși oamenii legii i-au cerut să înceteze.

Prin urmare, polițiștii au fost nevoiți să îl contrângă să se calmeze, reușind în cele din urmă să îl imobilizeze și încătușeze. El a fost condus la sediul Secției de Poliție Rurală Lunca Corbului.

Victima nu a dorit să formuleze plângere prealabilă sub aspectul săvârșirii infracțiunii de loviri sau alte violențe.

Ulterior, agresorul a fost condus la o unitate medicală, pentru acordarea de îngrjiri medicale de specialitate, deoarece acesta este cunoscut ca având probleme psihice.

Oamenii legii amintesc că în anumite situații pot utiliza forţa şi mijloacele din dotare, pentru îndeplinirea atribuţiunilor de serviciu:

În îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, poliţistul este îndreptăţit să utilizeze mijloace de constrângere, constând în: forţa fizică, inclusiv aplicarea unor procedee de autoapărare sau imobilizare; cătuşe sau alte mijloace care permit imobilizarea membrelor superioare şi/sau inferioare, denumite în continuare mijloace de imobilizare; mijloace neletale; arme albe şi de foc; mijloace adecvate sau, după caz, vehicule, pentru oprirea forţată, blocarea sau deschiderea unor vehicule ori spaţii închise în care se găsesc persoane şi bunuri ori pentru înlăturarea unor obstacole.
(2) Folosirea mijloacelor de constrângere nu trebuie să depăşească, prin intensitate şi durată, nevoile reale pentru atingerea scopului intervenţiei.
(3) Folosirea mijloacelor de constrângere încetează de îndată ce scopul intervenţiei a fost realizat.
(4) Folosirea mijloacelor de constrângere se face în mod gradual, după avertizarea verbală prealabilă asupra utilizării acestora şi după acordarea timpului necesar persoanei pentru a se conforma solicitărilor legale ale poliţistului. În situaţia unei acţiuni violente iminente îndreptate împotriva poliţistului sau a altei persoane, mijloacele de constrângere pot fi folosite fără avertizarea verbală prealabilă.
(5) Folosirea mijloacelor de constrângere în condiţiile şi în situaţiile prevăzute de lege înlătură caracterul penal al faptei şi răspunderea civilă a poliţistului pentru pagubele produse.
(6) Pentru pagubele produse prin faptele poliţistului prevăzute la alin. (5) se angajează răspunderea statului, în condiţiile legii.

Art.32^10
(1) Poliţistul este îndreptăţit să folosească forţa fizică în scopul înfrângerii rezistenţei fizice a persoanei care, fără a folosi violenţa, se opune ori nu se supune solicitărilor legale ale poliţistului, potrivit art. 31 alin. (1) lit. m)-o) sau referitoare la:
a) conducerea la sediul poliţiei sau al altor organe judiciare;
b) efectuarea percheziţiei potrivit normelor de procedură penală, a controlului corporal şi al bagajelor persoanei legitimate, precum şi a vehiculului utilizat de aceasta;
c) aplicarea cătuşelor sau a altor mijloace de imobilizare.
(2) Folosirea forţei fizice nu trebuie să aibă ca scop provocarea unor suferinţe fizice, altele decât cele inerente înfrângerii rezistenţei fizice a persoanei
(3) Poliţistul este îndreptăţit să utilizeze mijloace adecvate pentru a opri şi a pătrunde în vehicule sau pentru a pătrunde în orice spaţii închise în care se află persoana care se regăseşte în situaţiile prevăzute la alin. (1), în scopul extragerii acesteia”, transmit reprezentanții IPJ Argeș.

Foto descriptiv Gândul.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Adjunctul IPJ Florin Mocanu și alți 11 polițiști – băgați în anchetă disciplinară după un control IGPR

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Lunca Corbului