Bogdan Olar – dat în judecată de ISU Argeş pentru răspundere delictuală

de | 09.11.2023 20:15 | Din ediția tipărită, Importante, Lifestyle, Pitești

► IGSU spune că fostul comandant a încasat salarii mai mari decât i se cuvenea!

Col. (r) Bogdan Olar, fostul şef al pompierilor argeşeni, a fost dat în judecată de instituţia pe care a condus-o vreme de şase ani. ISU Argeş a deschis împotriva actualului consilier al prefectului Radu Perianu o acţiune în răspundere delictuală, după un control al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

În noiembrie 2022, colonelul Bogdan Olar devenea unul dintre cei mai tineri pensionari argeşeni. La doar 43 de ani, inspectorul-şef pe atunci al ISU Argeş a decis să intre în rezervă, fiind declarat – după cum el însuşi a mărturisit – „apt limitat pentru serviciul militar”.

Imediat după plecarea sa de la conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Căpitan Puică Nicolae” al judeţului Argeş, în cadrul activităţii de predare-primire a unităţii, IGSU a dispus un control în cadrul căruia să fie verificată activitatea fostului comandant, dar şi o serie de documente financiare ale instituţiei. Potrivit surselor noastre din cadrul ISU Argeş, verificările efectuate de către reprezentanţii Inspectoratului General ar fi scos la iveală o serie de neconcordanţe în ceea ce priveşte calculul veniturilor încasate de către colonelul Bogdan Olar în ultimii aproximativ trei ani în care a condus instituţia.

Concret, raportul întocmit în urma controlului intern dispus de IGSU ar consemna faptul că, vreme de aproape trei ani, fostul inspector-şef ar fi primit mai mulţi bani decât ar fi trebuit. Întrucât acest document nu are caracter executoriu, fiind doar concluziile unui control intern, pentru a recupera banii consideraţi necuveniţi Inspectoratul General pentru Situaţii de urgenţă, prin ISU Argeş, a trebuit să deschidă o acţiune în instanţă.

► Bogdan Olar: „A fost o interpretare eronată a unor acte”

În data de 19 octombrie 2023, pe rolul Judecătoriei Piteşti a fost înregistrat dosarul civil cu nr. 18749/280/2023 deschis de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Cpt. Puică Nicolae” al judeţului Argeş împotriva lui Olar Bogdan-Gheorghe, având ca obiect „acţiunea în răspundere delictuală”.

Ce pot eu să vă spun – şi vorbesc pe date oficiale, nu pe bârfe – a fost o interpretare eronată a unor acte. Speţa a fost cercetată şi de DNA. A venit încheierea, răspunsul de la DNA în care se constată că interpretarea lor este greşită, iar cumva cred că procedura îi obligă să meargă mai departe pe parte civilă ca să nu fie acuzaţi că nu au urmat procedura.

Cineva a făcut o plângere, DNA-ul s-a exprimat foarte clar, am primit acum câteva luni de zile şi răspunsul lor, s-a clasat cauza pentru că nu exista fapta şi ei merg mai departe pe parte civilă. Nu am nicio emoţie referitor la acest proces!” – ne-a declarat col. (r) Bogdan Olar.

Deocamdată nu a fost stabilit primul termen al procesului. Dacă va pierde, fostul şef al ISU Argeş ar putea fi obligat să dea înapoi o parte din banii încasaţi în ultimii ani la comanda pompierilor.

► Plângere la DNA cu 12 acuzaţii împotriva colonelului Olar

În 2020, Bogdan Olar a făcut obiectul unei plângeri penale la DNA care includea nu mai puţin de 12 acuzaţii. La vremea respectivă, fostul şef al pompierilor era acuzat că şi-ar fi angajat ilegal soţia la ISU Argeş şi că ar fi permis ca aceasta să aibă parte de tratament preferenţial în ceea ce priveşte programul de lucru.

O altă acuzaţie viza faptul că s-ar fi folosit de oameni din subordine pe care i-ar fi obligat să aducă materiale de construcţie sau să lucreze la construcţia casei lui din Băbana, inclusiv în timpul serviciului. Pe linie de serviciu, Bogdan Olar mai era acuzat că i-ar fi pontat preferenţial pe unii dintre subalterni cu 175%, precum şi că ar fi distribuit de asemenea preferenţial soldele de merit.

► Venituri lunare de peste 10.000 lei ca şef al ISU Argeş

Deşi iniţial s-a vehiculat că motivul retragerii ar consta în grave probleme de sănătate, se pare că Olar nu era chiar atât de bolnav, de vreme ce, la scurt timp, fostul comandant al pompierilor argeşeni devenit proaspăt pensionar se angaja din nou în sistemul public, de această dată drept consilier al prefectului Radu Perianu.

familie de pensionari olar

O tânără familie de… pensionari argeşeni!

Potrivit celei mai recente declaraţii de avere făcute publică, în 10 iunie 2022, pe vremea când încă mai conducea ISU Argeş, Bogdan Olar declara venituri anuale de 124.282 lei, rezultând un salariu mediu net de peste 10.000 lei lunar. La finalul anului trecut, în declaraţia de avere care se depune obligatoriu la 30 de zile de la încetarea activităţii în funcţia de inspector-şef, veniturile lui Bogdan Olar apar ascunse sub o bandă neagră, având caracter confidențial, aşa încât nu cunoaştem ce sumă a încasat în ultimul an la conducerea ISU Argeş.

► Bogdan Olar – pensionar, angajat la stat şi, mai nou, patron

De când este consilier al prefectului Perianu, pe pagina declaraţiilor de integritate apar nu mai puţin de trei declaraţii de interese depuse de către Bogdan Olar, dar niciuna de avere, aşa încât nu este publică nici informaţia privind cuantumul pensiei pe care o încasează şi nici salariul pe care îl primeşte de la Prefectură.

În schimb, am aflat că, în luna iulie a acestui an, Bogdan Olar a devenit şi patron, înfiinţând Andral Consult SRL, având cod CAEN 7490 – Alte activități profesionale, științifice şi tehnice, firmă în care împarte acţionariatul 50-50 cu soţia sa Ramona, de asemenea pensionată chiar cu un an înaintea soţului.

Bogdan-Gheorghe Olar

Bogdan Olar este născut în anul 1979, în Curtea de Argeș, și este absolvent al Liceului Militar „Constantin Brâncoveanu” din Ploiești în 1997 și al Academiei de Poliție, Facultatea de Pompieri în 2002, având şi un masterat în domeniul Managementul Situațiilor de Urgență. În 2016, a preluat conducerea ISU Argeş, funcţie la care a renunţat în noiembrie 2022, atunci când s-a pensionat. Din ianuarie 2023 este consilier la Cancelaria prefectului.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Ministrul Alina Gorghiu – amendată de Poliţia Autostrăzii A1! I-a dat în judecată!

 

 

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Bogdan Olar | DNA | ISU Argeș | Radu Perianu