BRADU – comuna în care mediul rural concurează mediul urban

de | 12.06.2023 16:00 | Știri, Administrație, Din ediția tipărită, Județean

Bradu a devenit un satelit al Piteștiului, atrăgând din ce în ce mai mulți rezidenți și agenți economici, fiind comuna din județ care a câștigat cel mai mare număr de locuitori în ultimul deceniu, conform ultimului recensământ. Această creștere a populației este și un efect al ridicării condițiilor de trai realizate în ultimii ani, administrația locală coordonată de către primarul Dănuț Stroe orientând investițiile în funcție de  nevoile stringente ale  cetăţenilor, și anume accesul la utilitățile de bază, precum apă, canal, iluminat public, infrastructură rutieră, asigurarea de servicii publice, și nu numai.

dan stroe bradu - BRADU – comuna în care mediul rural concurează mediul urban

Dănuț Stroe a venit și cu o nouă abordare a activității sale printr-o deschidere totală față de cetățeni. Astfel, an de an, bugetul a fost discutat public și s-a făcut consultarea cetățenilor, care au venit la rândul lor cu propuneri. Toate satele din componența comunei au beneficiat de investiții, fiind prioritizate în funcție de necesități, dar și de sursele de finanțare. Pe lângă bugetul local, pentru dezvoltare au fost accesate și fonduri externe nerambursabile, obținând finanțări atât în cadrul Programului „Anghel Salignyˮ și al PNRR, cât și de la Administrația Fondului pentru Mediu.

▼ Transport public către Pitești reluat după 2 decenii de absență

Una dintre premierele notabile marcate de către edilul Dănuț Stroe este conectarea localității la transportul metropolitan. Din toamna anului trecut, după o absență de 20 de ani, a fost reintrodusă linia 12, brădenii putându-se deplasa cu autobuzul, la costuri reduse, iar stațiile au fost reamenajate cu alveole.

▼ Prima creșă din localitate

Anul trecut s-a dat în folosință prima creșă din Bradu și una dintre cele mai moderne din județ, dotată cu mobilier și echipamente educaționale la standarde europene. Aici sunt îngrijiți 40 de copii, care învață și se joacă în siguranță și liniște. De asemenea, prin investițiile la nivelul instituțiilor de învățământ, a reușit să crească numărul de elevi din școlile locale, care nu au mai fost tentați să se mute la cele din Pitești. Toate școlile vor fi dotate cu mobilier și echipamente digitale, în cadrul finanțării prin PNRR, pentru care a aplicat și Primăria Bradu, valoarea totală fiind de 60.000 euro.

Bradu cresa

▼  30 milioane lei finanțare pe „Anghel Salignyˮ

Pe Programul „Anghel Salignyˮ, comuna Bradu a primit finanțare pentru ambele proiecte depuse, valoarea totală fiind de 30.000.000 lei și cuprinde asfaltarea și realizarea canalizării pluviale pe 14 străzi și realizarea rețelei de canalizare pluvială, dar și modernizarea străzii Valea Geamăna.

▼   Proiecte pentru energie verde

Din fonduri nerambursabile, PNRR și AFM, în Bradu se vor amplasa 7 stații de încărcare electrice și se va achiziționa un microbuz nepoluant.

▼  Rețelele de alimentare cu apă și cele de canalizare au fost extinse considerabil

Extinderea rețelei de alimentare cu apă și a celei de canalizare a reprezentat o constantă în lista de investiții. S-au efectuat lucrări de anvergură pentru alimentarea cu apă a populației de pe străzile Perilor, Bucium, Drumul Scoarței, Macilor, Ghioceilor, Arinului, Molidului, Cimitirului, Mușețelului, Merilor, Căliman, Tăbăcăriei, Busuioc-Matei Gabriel, Dafinului, Murului, Morocești, Cornului, Lăcrămioarelor drum lateral, Sunătoarei.

Și rețeaua de canalizare menajeră s-a extins considerabil, pe străzile Dafinului, Intrarea Târgului, Păpădiei, Perilor, Sunătoarei, Ghioceilor, Bucium, Molidului, Cimitirului, Principală, între str. Chitop și str. Gemenii, Merilor, Petuniilor, Soarelui, Mușețelului, Heleșteului, Arinului, Labirintului, Morocești, Aleea Neajlov, Lăcrămioarelor, Cornului, Columbofililor, Duzilor, Gladiolei. S-au realizat și lucrări de amenajare a cursului de apă Gemenița, plus canalizare menajeră.

Pentru prevenirea inundațiilor s-a pus accentul pe realizarea canalizării pluviale, efectuându-se lucrări în acest sens pe numeroase artere, precum străzile Podeanca, Prof. Maria Vișan, Gheorghe Georgescu, str. Soarelui, Arțarului, str. CET-ului, str. Târgului, str. Livezilor, str. Liliacului – str. Târgului, str. Principală dreapta, între Valea Geamăna și pasarela DN 65B, dar și între str. Aleea Neajlov și str. Buna Vestire, între str. Tăbăcăriei și Valea Geamăna. În plus, a fost decolmatat și lacul Militărești.

Și sistemul de iluminat public a fost eficientizat pe 24 de străzi și a luat amploare, fiind extins atât pe străzile str. Dreptății, Bucium, Rafinăriei, str. Principală zona 169a-169s, cât și pe aleile pietonale de la noile parcuri din zona Ilma și str. Buna Vestire.

Bradu2 1 - BRADU – comuna în care mediul rural concurează mediul urban

▼  Modernizarea drumurilor, mereu o prioritate!

Rețeaua de drumuri s-a îmbunătățit considerabil, an de an realizându-se lucrări de modernizare și asfaltare. În 2021 și 2022, au beneficiat de asemenea investiții străzile Căliman, Zmeurei, Paltinului, Câmpului, Ghioceilor, Fântânii, Busuioc, Buna Vestire, Lacului, Petuniilor, drumul de legătură dintre str. Primăverii și str. Dârzului, drumul Aleea Neajlov-Dreptății, drumul de legătură dintre str. Principală – str. Busuioc. De asemenea, au fost lucrări la podețele de pe străzile Mușcatelor și Rafinăriei și s-a continuat amenajarea trotuarelor pe str. Principală și în jurul lacului. Și drumurile agricole au fost în atenția primarului Dan Stroe, realizându-se refacerea terasamentelor.

 

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

ARGEȘ – RAPORT ADMINISTRATIV

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Bradu