Trupul neînsuflețit al lui Șerban Valeca, depus la Biserica Mavrodolu

de | 15.05.2022 08:38 | După locație, După subiect, Eveniment, Importante, Județean, Știri

Este doliu în județul Argeș, după ce Șerban Valeca, președintele Consiliului Științific al ICN Mioveni, s-a stins din viață. Fostul ministru al Cercetării suferea de cancer, de mai multă vreme, iar starea lui de sănătate s-a înrăutățit în ultima perioadă.

Șerban Valeca avea 66 de ani. A fost ministru al Cercetării în perioada guvernelor Năstase și Grindeanu. De asemenea a fost senator și președinte al PSD Argeș.

Este cunoscut că în perioada mandatelor lui au fost construite două centrale nucleare la Cernavodă și au fost realizate mai multe proiecte în domeniul cercetării și tehnologiei. Acum era viceguvernator al României la Agenția Internațională de Energie Atomica de la Viena, președintele Consiliului Științific al ICN Mioveni și profesor la Universitatea de Stat din Pitești.

În urmă cu doar câteva săptămâni, a fost numit membru în Consiliul de administraţie al Nuclearelectrica, după ce vreme de aproximativ doi ani, fostul lider social-democrat a stat departe de funcțiile politice și publice.

Acum aproximativ doi ani, Șerban Valeca s-a retras din prim-planul scenei politice și a devenit o prezenţă extrem de discretă, apariţiile sale publice fiind foarte rare.

În urmă cu două zile a fost internat la spital, însă, la solicitarea lui, a fost transferat acasă, la Ștefănești, în judetul Argeș, acolo unde a murit.

Dan Manu: Este greu să exprimi în cuvinte ceea ce simți când pierzi un prieten adevarăt

Printre primii care au făcut tristul anunț s-a numărat medicul Dan Manu, fost coleg de partid și prieten bun al lui Șerban Valeca. Domnia sa a transmis trista veste, în această dimineață, pe rețelele de socializare:

Dumezeu a decis sa ne părăsești mult prea devreme. Este greu să exprimi în cuvinte ceea ce simți când pierzi un prieten adevarăt. Ne-au legat anii de liceu și apoi viața ne-a adus deseori împreuna.
Drum lin printre stele Serban!”, a fost mesajul lui Dan Manu.

Trupul neînsuflețit al fostului senator va fi depus luni, 16 mai, la biserica Mavrodolu din Pitești.

Anunțul a fost făcut de rectorul Universității din Pitești, Dumitru Chirleșan, care a transmis un mesaj emoționant:

Iată că peste Universitatea din Pitești au venit vremuri încărcate de tragedie.
Profesorul universitar dr. ing. Șerban Constantin VALECA, ne-a părăsit.
Cuvintele nu își mai au nici un rost.
Dumnezeu să îl odihnească în pace și să îl poarte lin spre rai.
Cei ce vor să își ia un pios adio de la el, pot merge începând de mâine, la biserica Mavrodolu (în spatele sediului BCR).
Dumnezeu să îl ierte!”, a spus Dumitru Chirleșan.

Șerban Valeca s-a născut pe 23 iunie 1956. A fost absolvent al Institutului Tehnologic din București în 1981. El a ales să se specializeze în domeniul energiei nucleare, devenind cercetător științific. Era cunoscător al limbilor engleză, franceză, japoneză și greacă.

Atracția pentru limba japoneză a venit datorită pasiunii sale pentru artele marțiale. El deținea titlul de Shihan, obținut automat din al 5- lea dan, fiind practicant din anul 1976. A fost ales președinte de onoare al Federației Române de Karate Tradițional și președinte european al United World Karate Federation.

serban-valeca (2)

Foto Frkt.ro

Complexitate, respect, modestie şi nu în ultimul rând Tradiţie. Toate acestea se pot exprima prin ceea ce a dorit cel care a fost Fondatorul Federaţiei Internaţionale de Karate Tradiţional, Maestrul Hidetaka Nishiyama (unul dintre ultimii studenţi supravieţuitori ai fondatorului Karate-ului Gighin Funakoshi), şi anume: a spus că nu a vrut niciodată să atingă nivelul de 10 Dan, pentru că el credea că, dacă ar obţine cel mai înalt rang, aceasta ar însemna că învăţătura şi viaţa sa s-ar termina.”, declara Șerban Velca în cadrul unui interviu pentru revista Federației Române de Karate Tradițional.

Șerban Valeca a practicat în timpul studenției karate-ul tradițional şi stilul Kyokushinkai, precum şi Aikido şi Kobudo. L-a avut ca mentor pe Osensei Dan Stuparu, cu care a devenit prieten apropiat. De-a lungul timpului a făcut ore de antrenament cu nume sonore precum Soke Ilija Iorga, Shihan Vladimir Iorga, Roland Haberzetzer din Franţa sau Hideo Yamamoto din Japonia (campion mondial în perioada 1983-1986).

În 1981 a deschis clubul „Shotokan-Fudokan Piteşti”, unde au fost formați sportivi cunoscuți, dar și antrenori: Sterian Tuluceanu (în prezent sensei în USA), Adrian Gligor şi Barbuta Geani (ambii în USA), Tudor Cojan (membru al echipei campioane în USA în 2002), Glinta Ciprian, Stan Petrişor, Ghiţă Marian şi Viorel Rotariu din Piteşti, Pascalău Teodor din Zalău, Ion Constantin din Constanța.

Șerban Valeca are o fată de 22 de ani, studentă la Academia Tehnică Militară.

Foto PressAlert

 

Şerban Valeca – numit administrator al Nuclearelectrica

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Biserica Mavrodolu | București | Franţa | Mioveni | Pitești | PSD | PSD Argeș | Șerban Valeca