O călugăriță eroină a Muscelului, comemorată la Mănăstirea Nămăești

de | 09.07.2022 11:27 | Județean, Politic, Știri

  • O călugăriță eroină a Muscelului, comemorată la Mănăstirea Nămăești

 

Se împlinesc 45 de ani de la moartea uneia dintre cele mai mari eroine a neamului românesc, Marina (Mina) Hociotă.

Deputatul Simona Bucura Oprescu a fost prezentă ieri la Mănăstirea Nămăești acolo unde a avut loc o ceremonie militară și religioasă de comemorare a celei care a pus mai presus de sine Patria și pe Dumnezeu, fiind gata mereu pentru sacrificiul suprem pentru țară.

 

Marina (Mina) Hociotă nu a ezitat să meargă pe front, în linia I, unde a îngrijit în Primul și al Doilea Război Mondial răniții Armatei Române cu devotament și dragoste de țară. A fost un soldat al lui Hristos, căci aproape toată viața și-a dedicat-o Domnului și Cuvântului Său, dându-și obștescul sfârșit pe 9 iulie 1977 la Mănăstirea Nămăești din #Muscel pe care a slujit-o cu devotament.
Viața sa se circumscrie, într-un mod aparte, chiar ideii de România întregită: și-a început parcursul în viață în Transilvania, a primit Sfântul Cuvânt al Domnului în Moldova și a trecut la cele veșnice în Țara Românească, la Mănăstirea Nămăești din Muscel.

 

Dumnezeu s-o odihnească! Recunoștință veșnică eroilor Neamului!” a transmis Simona Bucura Oprescu.

 

călugăriță

 

Notă:

Marina (Mina) Hociotă s-a născut la 19 august 1896 în Săliște, Sibiu și a decedat la 7 iulie 1977 la Mănăstirea Nămăești, Argeș.

A fost o călugăriță care a servit ca asistentă pe front în timpul Primului Război Mondial.

La vârsta de 14 ani a traversat munții Carpați și a devenit călugăriță la Mănăstirea Văratec la vârstă de 18 ani luându-și numele monahal Mina, sub îndrumarea mătușii ei Maica Melania Cruțiu.

Tânăra călugăriță s-a oferit voluntar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, fiind remarcată și primind gradul de sublocotenent.

După război s-a întors la Mănăstirea Văratec, cu conștiința împăcată.

După moartea mătușii sale în 1923, Maica Mina s-a mutat la Mănăstirea Nămăești, județul Argeș.

În anii ’30, cu acordul Patriarhului Miron Cristea, s-a înscris la Institutul surorilor de caritate “Regina Elisabeta“ din București”.

La momentul izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial, Maica Mina avea 45 de ani. A fost mobilizată din nou și trimisă la spitalul din Câmpulung Muscel. A devenit membră a “Asociației surorilor de caritate de război din România“ și în “Corpul luptătorilor naționaliști“.

În 1968, Maica Mina a fost distinsă cu Medalia Virtutea ostășească – Clasa I – în fața Mausoleului de la Mărășești, cu prilejul aniversarii a 50 de ani de la sfârșitul Primului Război Mondial, alături de alți veterani de război.

 

călugăriță

 

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: București | Câmpulung Muscel | Muscel | Nămăești | Sibiu