Campania de control 2023. Datele obținute de la sateliții Sentinel, folosite în monitorizare

de | 19.08.2023 14:32 | Administrație, Național

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat că derulează în această perioadă campania de control a cererilor de plată depuse de fermieri în Campania 2023. Noua perioadă de programare 2023-2027 aduce ca noutate în materie de controale, completarea metodelor de verificare deja existente (controlul clasic pe teren) cu o nouă abordare, respectiv controlul prin monitorizare.

Controlul prin monitorizare reprezintă o procedură de observare, de urmărire și de evaluare regulată și sistematică a tuturor criteriilor de eligibilitate, angajamentelor sau altor obligații care pot fi monitorizate cu ajutorul datelor obținute de la sateliții Sentinel ai programului Copernicus sau al altor date cu valoare cel puțin echivalentă,  astfel încât să se ajungă la o concluzie cu privire la eligibilitatea ajutorului sau a sprijinului solicitat. ”Astfel printr-un algoritm de inteligență artificială dezvoltat pe baza unei serii cronologice de imagini provenite de la sateliții Sentinel 1 și 2, în combinație cu informațiile conținute în declarațiile fermierilor, prin generarea de markeri relevanți și utilizarea de tehnici de “Machine Learning”, se identifică categoria de folosință a terenului, tipul culturii agricole,  stadiul lucrărilor minime efectuate: arat / însămânțat, data de răsărire, cosit / pășunat, recoltat, suprafețe incendiate, suprafețe inundate, suprafețe care nu au utilizare agricolă în interiorul parcelelor de referință, etc”, arată cei de la APIA.

Pentru fiecare parcelă agricolă rezultatele controlului prin monitorizare vor fi evaluate într-un sistem de tip semafor care generează informațiile minime necesare pentru a accepta/respinge conformitatea parcelelor agricole declarate de fermieri, astfel:

  • Verde (Green) = parcelă evaluată și confirmată ca fiind conformă cu condițiile schemei/măsurilor de sprijin declarate.
  • Galben (Yellow) = parcelă evaluată dar pentru care nu există dovezi suficiente pentru a confirma sau respinge schema/măsura de sprijin declarată.
  • Roșu (Red)  = parcelă evaluată și confirmată ca fiind neconformă cu condițiile schemei/măsurilor de sprijin declarate.

Parcelele în cazul cărora rezultatul algoritmului nu corespunde declarației fermierului și sunt evaluate cu culoarea ,,roșie” vor face obiectul unei acțiunii de follow-up – de clarificare cu fermierul a neconformităților rezultate în urma procesului de monitorizare.   La fel ca în fiecare an, APIA efectuează și controale clasice pe teren la fermierii selectați în eșantionul de control, în perioada iulie – octombrie. Pentru fiecare scop de control se are în vedere perioada relevantă de verificare, în funcție de intervenția/ măsura de sprijin solicitată la plată. Totodată se ține cont de perioadele relevante de verificare în ceea ce privește respectarea de către fermieri a normele de  condiționalitate. Controlul clasic pe teren, presupune verificarea măsurilor specifice/ condițiilor minime/ angajamentelor și/sau a standardelor de condiționalitate și ecocondiționalitate.

Sursă foto: Facebook APIA.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Primarul comunei Coşeşti cere măsuri urgente pentru gestionarea problemei urşilor

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: APIA

Ultimele articole