Canalizarea centrului DGASPC de la Băbana a cedat după doar 3 zile de funcţionare

de | 24.08.2022 21:30 | Administrație, Importante

Se spune că o minune nu durează mai mult de trei zile. Ei bine, fix trei zile a rezistat şi canalizarea noului complex de locuinţe protejate construit cu bani europeni de DGASPC la Băbana! După două-trei duşuri făcute de persoanele cu dizabilităţi cazate aici săptămâna trecută, centrul s-a inundat!

minzina si batrane la inaugurarea centrului DGASPC (2)

Inaugurare în stil nord-coreean: bătrâni aduşi la Băbana doar pentru poze cu şefii!

Inaugurat pe 6 mai 2022, în realitate, Complexul de 3 locuinţe protejate şi centrul de zi de la Băbana a intrat în funcţiune abia săptămâna trecută, mai exact marţi, 16 august.

La inaugurarea de acum trei luni, unde nu mai era loc de atâtea oficialităţi, s-a mers până într-acolo încât, pentru a da bine în poze şi pe materialele video, au fost aduşi şi câţiva bătrâni, amăgiţi că vor locui:

„Este foarte frumos aici. Mă simt ca acasă. Acesta este dormitorul meu! Sunt foarte încântată și fericită! Nu am fost niciodată așa fericită!” – ne-a spus cu lacrimi în ochi una dintre doamnele care, începând de astăzi, va locui într-o casă nouă căreia îi spune „acasă”.

O casă nouă cu bucătărie, cu dormitoare care au numai două paturi și băi proprii, aranjate cu atenție până la cele mai mici detalii, cu tablouri, icoane, cu mobilier și electrocasnice noi.» – este doar un fragment din postarea Consiliului Judeţean Argeş din data de 6 mai, atunci când preşedintele Ion Mînzînă şi un alai de parlamentari, şefi de instituţii şi oaspeţi de la Bucureşti au inaugurat oficial centrul DGASPC de la Băbana, cu presă, sobor de preoţi şi tot tacâmul.

În realitate, după ce momentul festiv s-a încheiat şi blitzurile care au imortalizat autoritățile compătimind şi pupând bătrânicile s-au stins, acestea au fost urcate în maşini şi duse înapoi de unde au venit, mai ales că, potrivit surselor noastre, nici măcar nu se încadrau în criteriile în baza cărora se stabilesc beneficiarii acestor locuinţe protejate.

beneficiari pusi sa stea la poza_2

Persoanele din imagine au fost aduse la Complexul de locuinte protejate din Băbana in ziua inaugurării oficiale doar pentru poze, după care au fost urcate în maşini şi trimise înapoi de unde au venit!

 

Instalaţii cu probleme la o investiţie de 750.000 de euro abia pusă în funcţiune

Au urmat mai bine de trei luni în care complexul de la Băbana a rămas gol, abia marţi, 16 august, fiind primiţi primii beneficiari „pe bune”.

Vineri, 19 august, adică după doar trei zile de funcţionare şi câteva duşuri făcute de persoanele cazate, canalizarea a cedat, fiind nevoie de intervenţia unei vidanje pentru a evacua apele uzate ce au inundat complexul. Pentru operaţiunile de evacuare a apei, DGASPC a plătit firmei Financiar Urban, a lui Gheorghe Văsîi, 1000 de euro (fără TVA), conform anunţului de pe site-ul achiziţiilor publice.

centru DGASPC Babana

Potrivit informaţiilor noastre, cauza inundaţiei la centrul DGASPC de la Băbana ar fi o eroare de proiectare a sistemului de scurgere, care a făcut ca apa să dea pe afară.

Lucrările de construcţie a complexului de locuinţe protejate şi a centrului de zi de la Băbana, destinat persoanelor cu dizabilităţi, au fost efectuate de către firma omului de afaceri Donel Văsâi, Delta Termo Construct 1999 SRL, în asociere cu Modvest Construct 2000 SRL şi având ca subcontractant firma Util Apa Proiect SRL, aceasta fiind de altfel singura ofertă primită la licitaţie.

Contractul a fost semnat în data de 30 august 2019, pentru lucările efectuate firmele implicate încasând suma de 3.155.492,95 lei fără TVA (echivalentul sumei de 750.000 euro, dacă luăm în calcul şi TVA-ul plătit de DGASPC Argeş în contul acestei investiţii). Investiţia a fost realizată de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Argeş printr-un  proiect finanţat din fonduri europene, în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020.

Am încercat să luăm legătura cu Tatiana Eftime, directorul DGASPC Argeş, pentru a afla ce măsuri se vor lua pentru ca un astfel de incident să nu se mai repete şi dacă s-a luat legătura cu constructorul, dat fiind faptul că lucrarea este în garanţie, însă, în ciuda apelurilor repetate, aceasta nu a răspuns.

 

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Ales judeţean – anchetat penal pentru că a vândut fake-uri Chanel şi Calvin Klein

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Băbana | Delta Termo Construct | DGASPC Argeş | Ion Mînzînă | Tatiana Eftime