anchetaonline.ro

Anunț al ANAR: „Adunați apa de ploaie, altfel vom rămâne fără apă de băut”

de | 24.08.2022 21:07 | Știri, După locație, După subiect, Lifestyle, Național

Administraţia Naţională Apele Române a transmis un avertisment îngrijorător pentru români, anunțând că rezerva de apă este în continuă scădere. Prin urmare, oamenii sunt sfătuiți să adune apa de ploaie, pentru a economisi resursele.

Autoritățile recomandă orice variantă pe care oamenii o găsesc pentru a economisi apa, precizându-se că și o reducere de 10% a consumului reprezintă enorm în acest context.

Avem în acest moment o rezervă de 3,03 miliarde de metri cubi de apă în principalele 40 de lacuri de acumulare, în scădere față de începutul lunii iulie însă este suficientă pentru localitățile mari care se alimentează în regim centralizat.

Coeficientul de umplere a ajuns la 70% față de începutul lunii iulie când era de 80%. Împreuna cu reprezentanții Hidroelectrica vom reuși până la final de august să menținem un coeficient de umplere de peste 60%.

Comisia europeană a recomandat inclusiv reutilizarea apelor uzate pentru irigații, deci iată că se caută soluții și când avem posibilitatea să stocăm apa de ploaie, această economie este extrem de importantă pentru perioada în care ne aflăm” , a transmis Anamaria Agiu, reprezentant Apele Române, pentru Antena 3.

Potrivit Administrației Naționale Apele Române, din cele 120 de secţiuni de monitorizare ale secetei hidrologice, în 24 dintre acestea s-au înregistrat debite sub cel minim necesar pentru satisfacerea cerinţelor de apă sub aspect cantitativ. ANAR mai spune că se aplică Planul de restricţii pentru folosinţe piscicole şi irigaţii.

Administraţia Naţională Apele Române face în continuare apel la calm şi responsabilitate socială. În special în această perioadă, vă reamintim că este nevoie să folosim raţional resursele de apă în direcţia economisirii acestora. Pentru activităţile casnice, vă recomandăm, acolo unde există posibilitatea, să apelaţi la folosirea/stocarea apei din surse alternative (inclusiv a celei de ploaie, când este posibil), astfel încât apa de băut (potabilă) să ajungă tuturor”, transmite ANAR.

Cea mai gravă situație este în județele Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Suceava, Neamţ, Bacău şi Vrancea.

Foto Agrointeligenta

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Călătorești în Grecia? Avertizare transmisă de MAE

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Bacău | Hidroelectrica