Judecătorii CCR au hotărât, joi, 5 mai, că legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor este neconstituțională.
Au fost 6 voturi pentru și trei împotrivă, potrivit unor informații neoficiale, conform G4media.
Prin urmare, parlamentarii vor avea iarăși pensii speciale. Mai mult, foștii parlamentari și-ar putea primi înapoi banii pierduți.
Motivul pentru care judecătorii au luat această decizie ar fi acela cu privire la nerespectarea procedurii esențiale pentru adoptarea legii – respectiv pentru că a fost în procedură comună prea rapidă.
Ce argumente a transmis CCR prin intermediul unui comunicat:
-Curtea a observat că, potrivit art.76 alin.(3) din Constituție, „La cererea Guvernului sau din proprie iniţiativă, Parlamentul poate adopta proiecte de legi sau propuneri legislative cu procedură de urgenţă, stabilită potrivit regulamentului fiecărei Camere”.
-Este o exigență constituțională ca scurtarea termenelor procedurale și accelerarea parcursului legislativ să se realizeze numai în cadrul procedurii de urgență [art.76 alin.(3)], și nu a celei generale [art.75].
-Or, legea criticată a fost adoptată în cadrul procedurii generale într-o singură zi, cu încălcarea tuturor termenelor, ceea ce reprezintă o afectare a procedurii de adoptare în ansamblul său.
-Respectarea art.75 și art.76 alin.(3) din Constituție constituie fundamentul dezbaterilor democratice din Parlament și, prin substratul lor de valoare, presupun un schimb de idei între cei ce exercită suveranitatea națională.
-Evitarea sau limitarea dezbaterilor parlamentare prin scurtarea nejustificată a termenelor, fără a respecta prevederile constituționale obiective și exprese în acest sens, denotă o atingere adusă însăși unei valori fundamentale a statului, și anume a caracterului său democratic. Totodată, în acest context, Curtea a reținut și încălcarea principiului securității juridice”, transmite CCR.
Foto Digi 24
Râsu’ plânsu’! Piteștenii fac chetă pentru a repara treptele sediului Permiselor!