anchetaonline.ro

IA Challenge 2023, în Parlamentul Marii Britanii

de | 18.06.2023 08:51 | Știri, Lifestyle, Național

Miercuri 21 iunie în parlamentul de la Londra va avea loc un eveniment cultural de promovare și sărbătoare a cămășii tradiționale românești intitulat  “IA Challenge 2023”, o inițiativă a UK România Group realizată cu sprijinul Ambasadei României la Londra și al multor reprezentanți ai comunității românești.

Românii din UK sunt invitați să participe la provocarea IA Challenge 2023 invitându-și fiecare deputatul (MP) care îl reprezintă în parlamentul britanic să descopere o colecție minunată de cămăși tradiționale românești, dar și să probeze o ie și să se fotografieze purtând-o. A treia cea mai vorbită limbă în Anglia și Țara Galilor este limba română. Peste 1,4 milioane de români au aplicat pentru pre-settled sau settled status.

”O purtăm la sărbătoare, o arătăm cu drag și dor”

”Parte din zestrea încă transmisă din generație în generație, ia a călătorit după revoluție cu românii ce au migrat în toată lumea, și astăzi își țese în continuare povestea printre cei peste 1 milion de români stabiliți în UK. O purtăm la sărbătoare, o mutăm în valiza călătoare, o arătăm cu drag și dor – acel dor de nestăvilit, dor de a fi și a aparține. Despre povestea iei vom sta de vorbă miercuri 21 iunie 2023 cu parlamentarii britanici care vor răspunde invitaței românilor din UK.  Diana Comșa, Ana Afloarei și Corneliu Berdilo (Emoție) vor expune cămăși tradiționale din mai multe zone ale României, vor povesti cu invitații despre acest simbol al culturii și tradiției românești, invitând totodată deputații să îmbrace o ie și să posteze o fotografie cu IA pe social media”, arată organizatorii în informarea transmisă.

La acest eveniment, Diana Comșa va expune câteva cămăși tradiționale vechi din colecția personală și va oferi în dar deputaților britanici prezenți câteva exemplare ale albumului său  ”Secretele Transilvaniei” – care propune o incursiune pitorească în peisajul, meșteșugurile și viața rurală din Transilvania.  Ana Afloarei  va expune de asemenea costume autentice, țesute manual cu migală și dăruire, din zona Maramureșului, a Bucovinei și Moldovei, din colecția personală și a câtorva prieteni de nădejde, stabiliți și ei în UK. Corneliu Berdilo este fondatorul organizației caritabile Emoție, și va fi alături de organizatorii IA Challenge 2023 pentru a promova portul popular românesc și moldovenesc.

Sursă foto: UK România Group.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Pentru servicii de internet și telefonie mobilă. Contracte pe înțelesul tuturor!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Londra