Comisia Europeană. Fermierii români afectați de importurile ucrainene de cereale vor primi compensații

de | 02.05.2023 19:54 | Știri, Economic, Național

Comisia Europeană va acorda României compensații de aproape 30 de milioane de euro pentru spijinirea fermierilor afectaţi de importurile de cereale ieftine din Ucraina, a anunţat astăzi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, la Digi24. Demnitarul a precizat că aşteaptă ca suma decisă de CE pentru România să apară în Jurnalul Oficial, după care va da drumul actului normativ.

”Astăzi am primit proiectul de regulament al Uniunii Europene. E prima dată când pun mâna pe un document care spune cifra exactă. Vă spuneam în momentul de început, când am tot interpretat şi dumneavoastră şi noi toţi ceilalţi, care a fost decizia Uniunii Europene privind sumele date României, că suma, în prima fază, este o sumă mică şi am solicitat schimbarea formulei de calcul. Iată că astăzi avem comunicarea că suntem beneficiari a 29,73 milioane de euro, o sumă mult mai importantă şi eu zic corectă din punct de vedere al calculelor. Astfel, pe de o parte, se acordă un sprijin real fermierilor români, pe de altă parte, este o analiză corectă a eforturilor pe care le-a făcut Ţara Românească, ştiind ce înseamnă culoarele de solidaritate şi impactul cerealelor şi al fluxului de cereale pe piaţa României”, a declarat Petre Daea, la Digi 24, potrivit stiri.tvr.ro.

Demnitarul a precizat că aşteaptă ca suma decisă de CE pentru România să apară în Jurnalul Oficial, după care va da drumul actului normativ asftel încât banii să ajungă cât mai repede la fermieri.

”Avem 30 (milioane euro n.r.) în plus şi cu încă 20 până acum, iată că sunt 50 de milioane (euro n.r.) până la această dată. Suntem pregătiţi cu actul normativ, când va apărea suma în Jurnalul Oficial, dăm drumul şi la actul normativ al ţării, în aşa fel încât banii să ajungă cât mai repede la fermieri”, a subliniat Petre Daea, potrivit sursei citate. Totodată, acesta a precizat că statul va dubla toate sumele primite de la CE pentru despăgubirea fermierilor afectaţi de cerealele ieftine venite din Ucraina. Dacă Guvernul va suplimenta fondurile luna aceasta, Daea a menţionat că începând de miercuri va solicita starea stocurilor la porumb, floare soarelui şi rapiţă şi în funcţie de analiza realizată se va decide.

Foto descriptiv. Sursă foto: Realitatea.md.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

APIA. Fermierii au depus peste 460.000 de cereri de plată

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Ministerul Agriculturii