Comuna Rociu are un primar tânăr cu proiecte îndrăznețe

de | 12.06.2023 21:00 | Știri, Administrație, Din ediția tipărită

Un primar tânăr cu o viziune nouă și un plan de dezvoltare bine pus la punct, Victor Bălășoiu a reușit – în doar doi ani de mandat – să implementeze o serie de proiecte importante în comuna Rociu. Investițiile în educație, în sănătate, în tineri, în utilități și în drumuri sunt doar câteva dintre avantajele care creionează cartea de vizită a tânărului prim-gospodar cu un an înainte de alegeri.

Rociu - Comuna Rociu are un primar tânăr cu proiecte îndrăznețeRociu1 1 - Comuna Rociu are un primar tânăr cu proiecte îndrăznețe

Drumurile locale – obiective importante

În ceea ce privește infrastructura locală, la acest capitol important proiectele administrației conduse de Victor Bălășoiu sunt împărțite între investițiile din surse externe și cele din bani locali.

  • Unul dintre cele mai importante, aprobat deja în cadrul PNI „Anghel Salignyˮ, vizează modernizarea drumului local strada Tudoranilor și are o valoare de 1,616,292.32 lei, cu TVA.
  • Având aceeași sursă de finanțare, un alt proiect aprobat asigură modernizarea drumului local Strada Moşteni (Fostă Bisericii), având o valoare totală de 2,019,281.83 lei, cu TVA.
  • Din bugetul local a fost prevăzută finanțarea lucrărilor de modernizare pentru str. Rarieştilor, cu o valoare totală de 1.064.264,19 lei.

De asemenea, anul 2023 a însemnat depunerea la CNI, în vederea finanțării, a două proiecte de infrastructură la fel de importante:

  • Primul vizează reabilitarea și modernizarea drumului comunal 106, pe o lungime de  4.2 km (de la intersecția DJ 659 cu DJ 703B la DC 104), iar cel de-al doilea – realizarea unui pod tot pe DC 106, peste pârâul Dâmbovnic.

Dincolo de marile proiecte, cu finanțări importante, reprezentanții Primăriei au asigurat constant întreținerea drumurilor comunale și locale, precum și administrarea, în bune condiții, a patrimoniului public și privat din Rociu.

Rociu3 - Comuna Rociu are un primar tânăr cu proiecte îndrăznețe Rociu2 - Comuna Rociu are un primar tânăr cu proiecte îndrăznețe

Introducerea rețelei de gaze – pe lista de priorități

La capitolul utilități, administrația condusă de primarul Victor Bălășoiu bifează următoarele proiecte:

  • Înființare rețea distribuție gaze naturale – proiect depus, în calitate de lider, în parteneriat cu comunele Negrași, Teiu și Rătești, în cadrul PNI  „Anghel Salignyˮ, în valoare totală de 156.742.714,43 lei cu TVA.
  • Extinderea canalizării și racordarea consumatorilor la reţea în satele Șerbăneşti și Gliganu de Sus – proiect depus și aprobat în cadrul PNI „Anghel Salignyˮ, cu o valoare totală de 7,426,504.40 lei cu TVA.
  • Reabilitarea sistemului de alimentare cu apă și înființarea canalizării în satele Gliganu de Jos și Rociu pentru o lungime de 20 km liniari – proiect aflat în faza studiilor de fezabilitate.
  • Tot la nivelul serviciilor publice, actualul mandat a însemnat, la Rociu, două contracte importante de finanțare în anul 2022, care au avut ca obiectiv cadastrarea gratuită.

Proiecte mari de reabilitare a clădirilor din comună

Administrația locală din Rociu a investit, în egală măsură, și în clădirile de importanță din localitate pentru continuarea asigurării, în condiții optime, a celor mai importante servicii publice.

Pe lista obiectivelor avute în vedere de administrația condusă de către Victor Bălășoiu menționăm:

  • Reabilitarea Căminului Cultural Gliganu de Jos – investiție  care a primit, la începutul acestui an, o finanțare de  989.224, 44 lei, din fonduri PNRR.
  • Reabilitarea dispensarului veterinar – proiect depus pe ”Programul naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat”. Cererea de finanțare a fost depusă la începutul anului 2023, având o valoare de 851.462,19 lei cu TVA.
  • Reabilitarea clădirii Centrului de Preluare și Triere pentru persoane vulnerabile în caz de calamitate și situații de urgență (fosta Percepție), proiect depus, de asemenea, pe ”Programul naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat”. Cererea de finanțare a fost depusă la începutul lui 2023, cu o valoare de 851.634,21 lei cu TVA.
  • În egală măsură, o altă investiție importantă pentru care administrația locală a făcut primii pași înainte o reprezintă sediul Primăriei. Proiectarea acestuia a fost depusă, spre finanțare, la CNI, în luna martie a anului curent.

Investiții importante în educație și sport

Rociu4 - Comuna Rociu are un primar tânăr cu proiecte îndrăznețe Rociu5 - Comuna Rociu are un primar tânăr cu proiecte îndrăznețe

Proiectele realizate de tânărul primar sunt cea mai bună carte de vizită pentru o localitate în plină dezvoltare. Când este vorba de educație și de viitorul unei generații, finanțările au fost planificate în funcție de necesități:

  • Pentru cei mici, în luna septembrie a anului 2021, administrația locală din Rociu a dat în folosință Grădinița din satul Șerbănești, instituție care deservește trei grupe de preșcolari.
  • Anul următor, în 2022, aceeași administrație a finalizat un nou obiectiv dedicat tinerei generații. Elevii de la Școala Gimnazială „Gheorghe Mocanu” din satul Șerbănești se pot bucura din luna iulie a anului respectiv de un teren sportiv multifuncțional, a cărui investiție a fost în valoare de 380.000 lei fără TVA.
  • Tot pentru încurajarea și facilitarea activităților sportive, se derulează în acest moment un proiect amplu privind realizarea unei săli de sport, prin finanțare de la CNI, care are ca termen de finalizare luna decembrie 2024.
  • În același domeniu, dedicat tinerei generații, primarul Victor Bălășoiu și echipa sa au lucrat pentru a depune un proiect în valoare de 527.399,54 lei cu TVA și care se va materializa în dotarea Școlii Gimnaziale „Gheorghe Mocanuˮ cu mobilier nou, materiale didactice și echipamente moderne.
  • Pentru viața socială și culturală din localitate, Primăria a asigurat constant, an de an, evenimente menite să reunească întreaga comunitate și să marcheze momentele importante din existența acesteia: Ziua Localității, deschiderea și închiderea anului școlar, Ziua Eroilor etc.

Rociu2 - Comuna Rociu are un primar tânăr cu proiecte îndrăznețe Rociu3 - Comuna Rociu are un primar tânăr cu proiecte îndrăznețe

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

ARGEȘ – RAPORT ADMINISTRATIV

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Rociu