Șuici – localitate pe podium pentru accesarea de fonduri nerambursabile

de | 12.06.2023 20:31 | Știri, Administrație, Din ediția tipărită

Primarul Constantin Iatagan și echipa sa cunosc în cele mai mici detalii toate nevoile localității Șuici – una dintre cele mai frumos gospodărite comune de pe Valea Topologului – și așteptările cetățenilor de la administrația publică locală. Ca atare, mandatul acesta s-au focusat pe valorificarea tuturor tipurilor de surse de finanțate (buget propriu, buget național, finanțări externe) pentru a se asigura că demarează sau că finalizează investiții esențiale în infrastructura edilitară, dar și în domeniile de bază pentru dezvoltarea comunității.

O preocupare importantă, ca în fiecare localitate de altfel, a constituit-o infrastructura rutieră, lucrându-se pe mai multe planuri pentru îmbunătățirea acesteia.

  • Modernizarea drumurilor din satele Șuici și Rudeni, un proiect amplu finalizat în anul 2023, reprezintă, cu siguranță, un mare pas înainte în ceea ce privește calitatea infrastructurii rutiere din localitate.
  • Această lucrare se adaugă investițiilor în drumurile vicinale Tarsa- Plopu, finalizate încă din anul 2022.

Noua canalizare – o investiție cât bugetul comunei pe 15 ani

Suici 2 inaugurare canalizare 1 - Șuici – localitate pe podium pentru accesarea de fonduri nerambursabile

La nivelul utilităților publice, actualul mandat a marcat realizarea unui sistem centralizat de alimentare cu apă pentru satul Valea Calului, investiție realizată prin fonduri PNDL 2. Astfel, 60 de gospodării au fost racordate la sistemul de apă, după finalizarea unei lucrări ample, în valoare de 1.950.000  lei, fără TVA, (19,5 miliarde lei vechi).

De menționat că – prin aceeași categorie de fonduri – administrația locală bifa, în mandatul precedent, o altă mare investiție în acest tip de rețele, și anume realizarea unei lucrări pe o lungime de 20 km, care a asigurat alimentarea cu apă a trei sate, prin PNDL 1.

Dar, dacă vorbim despre utilități, de departe, cel mai mare obiectiv bifat cu succes s-a finalizat chiar luna trecută, pe 18 mai, când administrația publică locală a marcat recepționarea unei investiții de maximă importanță: noua rețea de canalizare care va deservi 400 de gospodării din satele Șuici și Rudeni. Rețeaua are o lungime de 18 km, o conductă de refulare de aproximativ 2,9 km și 12 stații de pompare.

Investiția, realizată prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) 1, se ridică la 7,8 milioane de lei, adică echivalentul bugetului comunei pe 15 ani.

Investiții importante în educație

Tot deschiderea către fondurile externe și interesul arătat de echipa Primăriei conduse de Constantin Iatagan către valorificarea acestora a asigurat și eficientizarea energetică a Școlii Gimnaziale „Toma Brătianuˮ din Șuici, un proiect în valoare de 3.193.085,73 lei, cu numeroase beneficii pe termen lung care este în curs de realizare și care prinde viață prin bani atrași din PNRR. Această școală, pentru componenta claselor primare I-IV,  a făcut, de altfel, obiectul altor investiții serioase ale administrației publice locale din Șuici, tot în acest mandat, la nivelul anului 2021.

Din aceeași grijă față de structurile de educație, Primăria Șuici are – în prezent – în desfășurare, o investiție care prevede dotarea unităților de învățământ din comună cu mobilier nou, dar și cu echipamente digitale, menită să ușureze activitatea elevilor și a cadrelor didactice și să modernizeze procesul educațional.

Eficiența energetică – adaptarea administrativă la noile cerințe

Creșterea eficienței energetice este un deziderat din ce în ce mai actual și mai pregnant. Administrațiile care înțeleg rolul acestor tipuri de proiecte au și șansa de a le realiza la timp, prin fonduri externe. Este și cazul Primăriei Șuici care deja are aprobat, prin bani din PNRR, un proiect important privind iluminatul public din localitate (care va aduce reduceri de costuri și un sistem modern, inteligent, mult mai fiabil) și un alt proiect privind realizarea unor stații de reîncărcare pentru vehicule electrice, menit să încurajeze achiziția noilor modele de automobile și să deservească inclusiv cetățenii care tranzitează zona.

 Pe podium în accesarea de fonduri pe ”Anghel Salignyˮ

Anul trecut, comuna Șuici s-a situat pe locul 3 în clasamentul celor 103 primării din județul Argeș care au aplicat cu proiecte pentru Programul ”Anghel Salignyˮ. Grație inițiativei administrației publice locale și muncii depuse de echipa care a asigurat suportul logistic, prin respectivul program de investiții, Șuici a obținut trei finanțări semnificative ca sumă și importante ca utilitate.

Primul proiect, realizat alături de Consiliul Județean, vizează modernizarea DJ 703 G Şuici (DJ 703 H) – Ianculeşti – limită județul Vâlcea. Pentru această investiție importantă s-a obținut suma de 11.024.703,28 lei.

Cel de-al doilea va transforma în realitate extinderea canalizării în satele Paltenu, Păuleni, Ianculeşti, Şuici și cătun Moşteni, obținându-se în acest sens o finanțare de 13.419.811,35 lei.

Cel de-al treilea vizează modernizarea a 11 km de drumuri comunale şi vicinale în satele Şuici și Rudeni și va avea alocat, prin Programul ”Anghel Salignyˮ, un buget de 15.000.000,00 lei.

”Mulțumită acestor programe de finanțare, vom pune la punct rețelele de utilități în toate satele și vom avea cât mai multe drumuri asfaltate”, a transmis, la momentul respectiv, bucuros de reușita administrației sale, primarul Constantin Iatagan.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

ARGEȘ – RAPORT ADMINISTRATIV

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Șuici