anchetaonline.ro

Conacul din Leordeni  – cumpărat de o milionară din Elveția! 275.000 euro pentru bijuteria cu 20 de camere!

de | 10.04.2022 13:48 | Lifestyle, Economic, Rural

  • Anja Graf a achiziționat și Ramada Majestic

Fostul sediu al Primăriei Leordeni a devenit o ruină după ce a intrat în posesia moștenitorilor, în urmă cu douăzeci de ani. Conacul care a aparținut familiilor Gussi – Golescu a fost scos în repetate rânduri la vânzare, însă sumele colosale cerute pentru acesta nu i-au adus și noi proprietari.

Rămânând gol, a devenit pradă timpului și hoților, transformându-se într-o casă părăsită. După două decenii, a devenit atractiv pentru o companie străină, care l-a achiziționat la începutul acestui an după cum scrie publicația economica.net. Informația a fost confirmată de către reprezentantul casei de licitații care a avut proprietatea în portofoliu, Monica Barbu, CEO Romania Sotheby’s International Rrealty.

Primar: Să facă orice acolo, numai să facă ceva, pentru că acum e o groapă de gunoi!

Inițial, conacul familiei de boieri din Leordeni a avut un preț de pornire de 400.000 euro, însă acesta a tot scăzut, nefiind doritori, ajungând la 275.000 euro. În final, construcțiile și terenul de 5,6 ha au fost achiziționate de Vision Apartments, companie fondată în Elveția și deținută de milionara Anja Graf.

Primarul comunei Leordeni, Marian Ibric, ne-a declarat că nu știe ce gânduri are noul proprietar cu obiectivul respectiv, pentru că nu a trecut nimeni pe la Primărie, însă este bine-venită orice inițiativă, deoarece la acest moment acolo este o adevărată groapă de gunoi, chiar în centrul localității. După cum este prezentant pe site-ul casei de licitații imobiliare, în trecut, conacul ridicat în 1927, cu 20 de camere, dispuse pe 2 etaje, a fost o adevărată bijuterie a vremurilor sale.

  • Moșia Golescu-Gussi cunoștea o evoluție importantă în cele circa două secole de istorie. Prima variantă a conacului era ridicată de familia Golescu, probabil în timpul vieții lui Iordache Golescu, cel care ridica și Biserica Golescu aflată în vecinătatea domeniului. Ulterior, după ce Nicolae Gussi intra în posesia moșiei Golescu, proprietatea avea să se schimbe, pentru ca după 1900, Alexandru Gussi (1864-1947) să transforme atât conacul, cât și întregul domeniu.

  • De altfel, Alexandru, magistrat și om politic, cu o activitate importantă în baroul și prefectura Muscel, avea să își dedice o bună parte din carieră și viață modernizării locurilor natale. Stăpânind vechea casă a Goleştilor, Alexandru a refăcut-o în perioada 1938-1939, creând o construcție cu adevărat monumentală, alături de dependințele moșiei. După 1949, întregul domeniu era naționalizat, pentru ca ulterior să intre în uzul diverselor instituții comuniste (sediu al Sovrom Petrol, IAS și finalmente al Primăriei).

Surse: Enciclopedia Argeșului și Muscelului cjarges.ro/documents/ Anuarul Socec al României-Mari, 1924-1925.

casa nicolau sothebys international realty romania 13 - Conacul din Leordeni  - cumpărat de o milionară din Elveția! 275.000 euro pentru bijuteria cu 20 de camere!

Anja Graf, milionara din Elveția mutată în România, a achiziționat și Ramada Majestic

Anja Graf a pus bazele companiei Visionapartments în 1999, activitatea de bază fiind amenajarea și închirierea de apartamente în special pentru clienți din zona de business, care au nevoie de o închiriere pe termen lung. Din 2018, firma din Elveția s-a extins și în România, iar în 2021 a achiziționat și Hotelul Ramada Majestic din București.

Ramada Majestic

După cum relatează tot economica.net, Anja Graf este născută în 1977 în Elveția, iar la 21 de ani a demarat propriul business, o agenție de modelling. Având modele pe care trebuia să le cazeze în diferite orașe, a fost nevoită să amenajeze apartamentele închiriate, iar de aici a venit și ideea noului business. Astfel, Vision Apartments a fost fondat în 1999 și a început cu câteva apartamente în Zurich, iar treptat s-a dezvoltat și a depășit granițele Elveției.

În prezent, compania condusă de frumoasa milionară are peste 1.000 de apartamente pentru închiriere.

În 2019, Anja Graf și-a urmat inima și s-a mutat în România, partenerul său de viață, despre care a spus doar că a lucrat în poliție și că nu este cunoscut publicului.

Anja Graf2 - Conacul din Leordeni  - cumpărat de o milionară din Elveția! 275.000 euro pentru bijuteria cu 20 de camere!

Un alt conac argeșean își așteaptă proprietarii

Tot pe site-ul Sotheby’s International Realty este scos la vânzare Casa Nicolau din orașul Costești, prețul fiind de 290.000 euro. Vila este monument istoric de clasa B, iar descrierea sa este făcută detaliat de vânzător: „Cunoscută sub numele de «Casa Nicolau», clădirea a fost construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, în jurul anului 1890, de către Hagi-Marcu Nicolau, un important agricultor al locurilor acelor vremuri, care avea să ridice aici cea mai frumoasă clădire a Costeștiului de dinainte de 1900.

Istoria casei are un episod special în timpul Primului Război Mondial, pentru că aici a locuit pentru o scurtă perioada chiar mareșalul August von Mackensen, casa fiind rechiziționată și folosită de către armata germană staționată în zonă.

conac 2 - Conacul din Leordeni  - cumpărat de o milionară din Elveția! 275.000 euro pentru bijuteria cu 20 de camere!

Începând cu anul 1933, casa și terenul aferent intrau în proprietatea lui Iulian H.M. Nicolau (1901-1982), fiul lui Hagi-Marcu Nicolau, inginer de drumuri și poduri, director în Ministerul Transporturilor înainte de război și ofițer de geniu în timpul celui de al Doilea Război Mondial. În timpul celui de al Doilea Război Mondial, familia acestuia a părăsit Bucureștiul pentru a se muta la Costești.

Începând cu anul 1945, casa a fost naționalizată funcționând aici până în anul 1951 sediul BNR, sucursala Costești, iar între anii 1951 și 1963, Unitatea de Securitate din Costești. În anul 1963, Unitatea de Securitate a predat imobilul Primăriei, care-l transformă în Liceul Teoretic Costești, destinație pe care a avut o până în anul 2007, când a fost retrocedat moștenitorilor.

Astăzi, clădirea cu o arhitectură deosebit de frumoasă și elemente decorative atent compuse în aspectul fațadelor se prezintă într-o stare bună din punct de vedere structural, însă necesită o renovare generală înainte de a i se da o nouă destinație.

Cu o suprafață construită de 1021 mp, dispusă pe trei niveluri, aceasta poate avea diverse funcțiuni, de la reședință până la un centru cultural, școală privată sau centru de afaceri.

Foto: Gabriel Ghizdavu

Citește articolele pe același subiecte: Anja Graf | Leordeni | Marian Ibric
<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/oana-bahrim/" target="_self">Oana Bahrim</a>

Articol scris de Oana Bahrim

Jurnalist cu 18 ani de experiență în presă, secretar general al redacțiilor Ancheta, cu peste 5000 de titluri publicate și cu implicare în numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare: