Contracte de lucrări publice de 7 milioane de euro în Argeş. Ce firme împart banii?

de | 21.03.2024 07:30 | Din ediția tipărită, Economic, Importante, Județean

De la începutul lunii martie, autorităţile publice argeşene au semnat – conform site-ului achiziţiilor publice – contracte de lucrări în valoare de aproximativ 35 milioane lei fără TVA (7 milioane euro). Mare parte din sumă va ajunge la firme din afara judeţului, lucrările pe care câştigătorii le vor executa vizând reţele de utilităţi publice, precum şi construcţia unui dispensar.

Una din firmele care au renovat Cazinoul Constanţa face canalizarea de la Căteasca

Cel mai mare contract atribuit în ultimele zile în Argeş are o valoare de peste 5 milioane euro cu TVA inclus. Este vorba despre un proiect de canalizare în comuna Căteasca, pentru care au concurat două asocieri de firme din afara judeţului. Contractul a fost râvnit şi de două societăţi din zona Olteniei, Olgtanc Construct şi Condor Păduraru SRL, aceasta din urmă fiind firma omului de afaceri care l-a denunţat pe fostul primar al Slatinei, Darius Vâlcov, la DNA după ce i-a dat acestuia şpagă.

La Căteasca însă cele două firme din Oltenia nu au avut succes, fiind devansate de o asociere condusă de BTD Construct & Ambient SRL, o companie cu o cifră de afaceri uriaşă, de aproape jumătate de miliard de euro pe an, care însă a lucrat mai mult pentru sectorul privat, de puţin timp intrând şi pe piaţa lucrărilor publice. BTD Construct & Ambient este una dintre firmele care au renovat cazinoul din Constanţa şi compania care a realizat proiectul rezidenţial de lux Stejarii II, al omului de afaceri Ion Ţiriac.

BTD Construct & Ambient SRL va realiza o reţea de 35 km de canalizare cu 1172 cămine de vizitare şi 815 racorduri în satele Cireşu, Siliştea şi Gruiu, 17 staţii de pompare, o staţie de epurare mecano-biologică, pentru serviciile sale urmând să primească suma de 23.636.377,29 lei (fără TVA).

Au avut nevoie de un an ca să atribuie un contract de 3 milioane lei

O licitaţie lansată de autorităţile din comuna Lereşti în urmă cu peste un an şi-a găsit, în sfârşit, câştigătorul abia săptămâna trecută. Deşi valoarea estimată a lucrărilor nu era una extraordinar de mare şi niciuna dintre participante nu a contestat procedura, patru firme sau asocieri au aşteptat atâta amar de vreme rezultatul evaluării ofertelor în cadrul proiectului „Extindere apă potabilă şi canalizare menajeră, sat Lereşti-Pojorâta, comuna Lereşti, judeţul Argeş”, contractul fiind semnat joi, 14 martie, cu Consistal Pro 2000 (lider asociere) şi Omniconstruct Division GIC pentru suma de 3.129.704,51 lei (fără TVA).

În cadrul proiectului, vor fi executate lucrări de extindere a 3,5 km de reţea de apă potabilă şi 2,35 km de canalizare din Lereşti, după finalizarea săpăturilor urmând ca sistemul rutier să fie refăcut acolo unde a fost afectat.

Zeus SA a semnat două contracte în aceeaşi zi

Cunoscuta companie argeşeană Zeus SA, aflată în portofoliul omului de afaceri Grigore Dobre, şi-a adjudecat zilele trecute două contracte, în valoare totală de 7,1 milioane lei (fără TVA). Pe de o parte, Zeus va construi noul dispensar uman din oraşul Ştefăneşti, pe de altă parte, va executa lucrările în cadrul unui proiect de alimentare cu apă în comuna Mioarele.

Compania Naţională de Investiţii a anunţat miercuri, 6 martie, semnarea contractului pentru proiectarea, execuția lucrărilor și asistența tehnică din partea proiectantului pentru obiectivul de investiții „Construire dispensar uman Al.I.C.H.V., nr. 226, localitatea Ștefăneștii Noi, oraș Ștefănești, județul Argeș”. La licitaţie au participat trei asocieri, două din Argeş şi una din Ilfov, câştigătoare fiind desemnată cea formată din Zeus SA şi Arhitect Studio CN SRL, pentru suma de 4.551.267,28 lei (fără TVA).

La Mioarele, pentru 2.616.398 lei (fără TVA), Zeus şi Sega Proiect SRL vor realiza lucrări pe 5,2 km, în cadrul proiectului „Alimentare cu apă în comuna Mioarele – aducțiune și înmagazinare cu apă, județul Argeș”.

Firma soţului unei deputate PNL eficientizează iluminatul din Cocu

La începutul lunii martie, s-a semnat şi contractul pentru investiţia „Creșterea eficienței energetice a infrastructurii de iluminat public în comuna Cocu, județul Argeș”. Lucrările în valoare de 790.868,66 lei (fără TVA) vor fi executate de firma Euro-Audit Service. Potrivit publicaţiei „Ziua de Constanţa”, „compania Euro-Audit Service SRL a fost fondată în 2004 de către Maria Gabriela Horga, deputat PNL, iar în prezent este deținută de asociatul majoritar Eugeniu Militaru (de 89 de ani) și Floarea Secară (de 71 de ani), fiind administrată de Alexandru Cârlig – soțul deputatei.”

Euro-Audit Service nu este la primul contract câştigat în Argeş. Astfel, în urmă cu patru ani, a semnat cu Primăria Topoloveni pentru a prelua prin delegare gestiunea iluminatului public din oraş, iar în 2021 s-a angajat să eficientizeze energetic iluminatul public din Curtea de Argeş.

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

CDM Comastrad a pierdut definitiv procesul cu Consiliul Concurenţei în dosarul cartelizării din  Piteşti

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare: