Controale ITM Argeș! Amenzi în valoare de 372.700 lei și firme prinse cu angajați „la negru”

de | 16.05.2023 15:07 | Știri, După locație, După subiect, Economic, Eveniment, Județean

Controale ITM Argeș! Amenzi în valoare de 372.700 lei și firme prinse cu angajați „la negru”

În luna Aprilie, Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeș a desfășurat o serie de verificări la mai multe firme din județ. Astfel, 308 controale au fost efectuate în domeniul relațiilor de muncă, în domeniul securității și sănătății în muncă, dar și în vederea diminuării numărului de persoane ce desfășoară muncă nedeclarată.

În urma controalelor au fost date amenzi în valoare de 372.700 lei.

În ceea ce privește domeniul relațiilor de muncă s-au efectuat 139 controale, în urma cărora s-au aplicat 36 de sancțiuni, din care 25 amenzi în valoare totală de 292.200 lei.

Comerț, transport, confecții, prelucrare lemn, construcții, restaurante, baruri, service auto, acestea sunt principalele domenii de activitate în care au fost găsite nereguli de specialiști.

Persoane fără contract individual de muncă, neacordarea drepturilor salariale, neeliberarea adeverinței de vechime sunt câteva din neregulile constatate de către specialiștii Inspectoratului Teritorial de Muncă Argeș.

Primirea la muncă a persoanelor fără încheierea în formă scrisă a unui contract individual de muncă (munca nedeclarată), nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal, neevidenţierea orelor de muncă prestate de fiecare salariat, neacordarea drepturilor salariale, netransmiterea în termen a modificărilor intervenite în Registrul general de evidenţă a salariaţilor, neînmânarea salariatului anterior începerii activităţii a unui exemplar din contractul individual de muncă, neeliberarea adeverinţei de vechime.” transmite ITM Argeș

În vederea diminuării numărului de persoane ce desfășoară muncă nedeclarată, ITM Argeş a efectuat un număr de 139 de controale. Specialiștii au sancționat 5 angajatori, deoarece au fost depistate 13 persoane ca prestând muncă nedeclarată. Valoarea totala a amenzilor în urma controalelor este de 260.000 lei.

Iar, în ceea ce privește domeniul securității și sănătății în muncă au fost au fost efectuate 169 de controale, în urma cărora au fost aplicate 80 de sancțiuni, din care 22 amenzi, valoarea totală a acestora fiind de 80.500 lei.

Domeniile de activitate în care au fost constatate nereguli sunt construcţii, exploatare forestieră, transport, alimentație publică, distribuție mărfuri, morărit și panificație, confecții textile, comerț.

Iar principalele nereguli constatate au fost neasigurarea controlului medical la angajare și periodic, necomunicare eveniment, nedepunerea dosarului de cercetare a evenimentului, neasigurare instruire în domeniul securității și sănătății în muncă la angajare și periodic, neasigurare echipamente individuale de protecție, neverificarea sistematică și testarea utilajelor.” transmite ITM Argeș

foto descriptiv Știri Suceava Online

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Atenționare ANM! COD GALBEN de ploi

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: ITM Arges