Tragedia de la Crevedia a deschis sute de cutii ale Pandorei în toată țara. În multe localități, inclusiv la Pitești, benzinăriile și stațiile GPL cărora li s-a dat autorizație de construire chiar și la cinci metri de locuințele oamenilor au fost luate din nou la puricat de către autorități, ca să se ajungă la concluzia că… legislația este deficitară și cam atât. De ani de zile, Câmpulungul stă pe un butoi de pulbere și, în ciuda sesizărilor făcute atât la președinție, guvern și ministere, cât și la instituții precum DNA, lucrurile au stagnat. 1600 de tone de deșeuri periculoase sunt încă nemișcate. Niciuna dintre instituțiile „competente” și „operative” ale statului nu mișcă un deget, fiecare arătând cu degetul către fiecare și declarându-și lipsa de competență pe această speță. Chiar și justiția s-a mișcat în reluare, deși ar fi trebuit să tranșeze în regim de maximă urgență un astfel de caz care pune în pericol viața și sănătatea a zeci de mii de oameni. În lipsa unei acțiuni coerente și concentrate a instituțiilor statului care, cică, ar trebui să ne reprezinte și să ne protejeze, subiectul este tranșat acum în cheie politică și în termeni de bășcălie. Potrivit Corinei Scarlat, cel mai acerb critic al Elenei Lasconi, „Valerica”– primărița și „Valeriu”– prefectul ar fi vinovații principali.
PSD arată cu degetul spre prefect și primarul Câmpulungului
„Explozia catastrofală de la Crevedia poate avea loc și la Câmpulung. Pe Platforma ARO se află 1.600 tone deșeuri periculoase, care ar proveni din industria petrolieră, deci ar fi inflamabile. La Crevedia au explodat pe rând două cisterne de câte 50.000 litri, echivalentul a căte 5 tone de exploziv TNT (trinitrotoluen, trotil). Imaginați-vă efectul exploziei a 1.600 tone de deșeuri la ARO. Cred că ar fi devastator, deși deșeurile au putere explozivă mai mică decât GPL. Responsabilii pentru apărarea vieții și avutului câmpulungenilor în caz de explozii și incendii sunt cei doi tizi, primărița Câmpulungului, 𝗘𝗹𝗲𝗻𝗮-𝗩𝗮𝗹𝗲𝗿𝗶𝗰𝗮 𝗟𝗮𝘀𝗰𝗼𝗻𝗶, și prefectul de Argeș, 𝗥𝗮𝗱𝘂-𝗩𝗮𝗹𝗲𝗿𝗶𝘂 𝗣𝗲𝗿𝗶𝗮𝗻𝘂. Așa prevede Legea nr.307 din 12 iulie 2006 privind apărarea împotriva incendiilor. 𝗩𝗮𝗹𝗲𝗿𝗶𝗰𝗮 și 𝗩𝗮𝗹𝗲𝗿𝗶𝘂 sunt obligați să elaboreze planurile de analiză şi acoperire a riscurilor la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale pe care le reprezintă. De asemenea, ei trebuie să actualizeze anual aceste planuri. Tot în temeiul Legii 307/2006 Valerica și Valeriu au obligația să asigure aplicarea măsurilor privind activităţile de apărare împotriva incendiilor, cuprinse în planurile de analiză şi acoperire a riscurilor, ce se întocmesc la nivelul Câmpulungului, respectiv județului Argeș.
Dacă 𝗩𝗮𝗹𝗲𝗿𝗶𝗰𝗮 și 𝗩𝗮𝗹𝗲𝗿𝗶𝘂 și-au îndeplinit obligațiile legale și au elaborat planul, îi invit să îl prezinte ca să știm și noi ce îndatoriri avem ca cetățeni, să ne conformăm. Incendiile cu produse petroliere nu se sting ca focul de la un coteț. Sunt autoutilitare speciale, care staționează permanent și pe aeroporturi și care pe lângă rezervorul de apă de capacitate mare au și praf și spumă. Există asemenea autoutilitare în Argeș? Câte? În cât timp ar ajunge la Câmpulung? 𝗩𝗮𝗹𝗲𝗿𝗶𝗰𝗮 și 𝗩𝗮𝗹𝗲𝗿𝗶𝘂 or ști măcar ce fel de deșeuri sunt la ARO, ca să știe cu ce substanțe ar putea fi stinse? Au plan de alertare și evacuare a populației din zonă? Câte ambulanțe sunt, în cât timp pot ajunge și la ce spitale pot duce răniții?
De fapt, cea mai bună apărare împotriva unei catastrofe la ARO ar fi evacuarea și neutralizarea deșeurilor periculoase. La acest capitol 𝗩𝗮𝗹𝗲𝗿𝗶𝗰𝗮 și 𝗩𝗮𝗹𝗲𝗿𝗶𝘂 au excelat în aburirea cetățenilor. Acum îi ajunge din urmă vedetuța liberalilor, Norris Măgeanu, care s-a pozat cu ministrul Mediului și a spus că au vorbit despre deșeurile de la ARO. Și ce-au stabilit? Sau rămâne cum am vorbit în gară? De fapt, nu el este de vină, ci făcătorii de primari, care l-au trimis să-și facă poza cu ministrul. Săracul Norris nici nu știe în ce se bagă!”, a declarat Corina Scarlat, probabil candidatul PSD la Primăria Câmpulung.
Cum poți muri cu toate instituțiile sesizate ani la rând
Ultima oară când s-a vorbit ceva mai serios despre deșeurile periculoase de la Câmpulung a fost în 2022. Doar s-a vorbit! Prefectul Radu Perianu avea o întâlnire la Prefectură cu primărița Câmpulungului, proprietarii platformei ARO şi reprezentanţi ai Gărzii de Mediu și ai Agenţiei de Mediu. Din păcate, nu s-a găsit nicio soluție de rezolvare optimă a situației.
Deţinătorul deşeurilor se află în procedură de faliment şi această procedură se află în faza în care a fost numit un lichidator, avocaţii proprietarului trebuie să îi prezinte judecătorului sindic necesitatea ca prioritatea să fie neutralizarea deşeurilor. Din ce spunea proprietarul Landmark, ar exista nişte bunuri care ar putea fi valorificate şi care ar acoperi costurile neutralizării acestor deşeuri. Prin urmare, rapiditatea rezolvării problemei cu care se confruntă câmpulungenii ar fi parcurgerea tuturor etapelor în vederea obţinerii banilor cu care să se plătească neutralizarea acestor deşeuri. Aceasta este, pe moment cel puţin, rezolvarea acestei probleme.”, afirma prefectul Radu Perianu.
În paralel, Elena Lasconi declara că „răbdarea mea ca autorităţile să-şi facă treaba a luat sfârşit” și că „am sesizat în scris: DNA (pentru a verifica de ce autorităţile locale, judeţene şi naţionale nu au gestionat situaţia deşeurilor cu prioritate, de ce agenţiile judeţene de protecţia mediului din ţară nu au cerut în tot acest timp generatorilor certificatele de neutralizare a deşeurilor periculoase pe care le-au produs etc.), Prefectură, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Ministerul Mediului, Garda Naţională de Mediu, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, Guvernul României, Parlamentul României (comisiile de mediu din Senat şi Camera Deputaţilor)”.
Probabil că vom mai vorbi despre toate acestea, puțin, foarte puțin, și în campania electorală…
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro
Nereguli găsite la mai multe stații GPL din Argeș! Radu Perianu: „8 au fost închise!”