Cristian Gentea: Sergiu Rizescu, cetățean de onoare al municipiului Pitești!

de | 20.07.2023 18:12 | Știri, Administrație, Pitești

Consilierii locali din Pitești au votat, în unanimitate, proiectul de hotărâre privind acordarea titlului de cetățean de onoare lui Sergiu Rizescu. Ceremonia va avea loc în Memorialul Închisoarea Pitești.

Sursă foto: Facebook Cristian Gentea

”Sergiu Rizescu, supraviețuitor al detenției politice din Închisoarea Pitești și Președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, este, de astăzi, cetățean de onoare al municipiului Pitești!

Astăzi, 20 iulie, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local, a fost votat în unanimitate proiectul de hotărâre prin care domnul Rizescu este onorat!

Ceremonia va avea loc în perioada următoare, chiar în Memorialul Închisoarea Pitești!”, a scris Cristian Gentea pe pagina de Facebook.

Sursă foto: Facebook Primăria Municipiului Pitesti Sursă foto: Facebook Primăria Municipiului Pitesti

Cine este Sergiu Rizescu?

Rizescu Silviu-George s-a născut pe data de 23 iulie 1932, în satul Costești, județul Argeș. După absolvirea Liceului ,,I.C. Brătianu” din Pitești în 1952, într-o perioadă dificilă, a fost nevoit să se angajeze ca fotograf, deoarece contextul politic nu i-a permis să urmeze o facultate Viața lui a fost marcată de lupta împotriva regimului comunist, iar curajul său a fost recompensat cu perioade de detenție în închisoarea Pitești. Însă, chiar și în cele mai întunecate momente, și-a păstrat credința și hotărârea de a se ridica din nou. După eliberarea din închisoare, Sergiu Rizescu a reușit să-și urmeze visul și a absolvit Facultatea de Medicină Veterinară București la vârsta de 38 de ani, în anul 1970. Așa a început o carieră dedicată profesiei, în domeniul medicinii veterinare. A fost medic epizootolog și șef de fermă în cadrul unor importante instituții agricole din zonă, aducând contribuții semnificative în dezvoltarea sectorului agricol și al creșterii animalelor. Dar lupta și implicarea sa nu s-au oprit aici. Sergiu Rizescu a fost un militant dedicat pentru drepturile foștilor deținuți politici și a înființat filiala Argeș a Asociației Foștilor Deținuți Politici din România. Din 2001, Sergiu Rizescu, prin A.F.D.P.R., este principalul susținător al Fundației Culturale ,,Memoria” – Filiala Argeș (condusă de prof. univ. dr. ing. Ilie Popa) în organizarea Simpozionului Internațional ,,Experimentul Pitești – reeducarea prin tortură” de la Pitești. În 20.06.2018, a fost decorat de Președintele României cu Ordinul ,,Pentru Merit în Grad de Mare Cavaler”.

Sursă foto: Facebook Cristian Gentea

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

A fost veselie la Costești! Sute de dansatori au oferit un spectacol extraordinar

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole