Femeie, medic și senator PSD de Argeș, Cristina Stocheci reprezintă etalonul parlamentarului echilibrat, însușindu-și – la fel ca și în profesia de medic- fișa postului și rolului ei public-cu bună credință, disponibilitate, capacitate de efort și multă ambiție. A acționat cu naturalețe și dedicare, continuând să rămână un om accesibil, o personalitate voluntară, pregătită în orice moment să întindă o mână de ajutor. Deși funcția și statutul pot schimba în unele situații oamenii, Cristina Stocheci a rămas fidelă valorilor după care își ghidează parcursul profesional, punând întotdeauna preț pe demnitatea statutului de senator al României.
Ca reprezentantă a sexului frumos aflată într-o funcție publică, a fost nevoită să depună constant eforturi, însă întotdeauna s-a bazat pe dorința de a acționa constructiv, de a confirma încrederea oamenilor cu empatie, deschidere și autenticitate. Mergând pe firul acestor valori, și-a asigurat un parcurs profesional de succes, încercând mereu să se automotiveze, fie că a traversat perioade ușoare sau unele pline de provocări.
▼Femeile se confruntă cu numeroase provocări pentru a reuși să atingă poziții profesionale și sociale de lider sau specialist recunoscut. Care au fost acestea în cazul dumneavoastră?
-Cea mai mare provocare este aceea de a-ți crea o identitatea profesională, socială, pentru a fi recunoscut și apreciat atât în societate, cât și în politică. Viața este însă o continuă provocare și tocmai acest lucru o face și mai frumoasă.
▼Considerați că egalitatea de gen în domeniul dumneavoastră de activitate a ajuns la deplină maturitate sau mai sunt pași de făcut pentru a atinge acest deziderat? Dacă da, care sunt acești pași?
-Aş spune că egalitatea dintre bărbaţi şi femei înseamnă dreptul fiecăruia de a lua decizii, de-aş decide soarta, de-aş construi viitorul. Abilitățile politice nu au gen, iar femeile se autodepășesc atunci când au șanse egale cu bărbații. Femeile pot excela la cel mai înalt nivel în diplomație și guvern, în leadership, în toate domeniile. Acest an electoral oferă României ocazia să continue progresul în domeniul egalității de gen. Există mai multe propuneri legislative în Parlament care au scopul de a promova mai multe femei în politică.
▼Care au fost cele mai mari avantaje generate de faptul că sunteți femeie?
-Suntem puternice, dar nu agresive; suntem bune, dar nu slabe; suntem ferme, dar nu anchilozate în proiect; avem umor, dar nu devenim clovni; suntem calificate pentru domenii de vârf, eficiente, responsabile și demne de respectul celor din jurul nostru. Faptul că sunt femeie m-a determinat de multe ori doar să muncesc mai mult pentru a putea reuși, iar empatia, autenticitatea și deschiderea către nou au reprezentat cel mai mare avantaj.
▼Ce ați face diferit în viața dumneavoastră profesională, dacă ați avea oportunitatea de a lua-o de la capăt?
-Nu aș face nimic diferit, deoarece mă regăsesc întru totul în ceea ce fac și mă bucur foarte mult că și în politică, dar și în profesia mea de medic mi-am găsit împlinirea și am foarte multe satisfacții profesionale!
▼Femeile puternice sunt automotivate. Considerați acest enunț o realitate sau ați avut nevoie – de-a lungul experiențelor dumneavoastră – și de alte tipuri de suport pentru a putea reuși?
-Întotdeauna am făcut tot posibilul să mă automotivez atât în perioadele ușoare, dar mai ales în cele care mi-au adus provocări pentru a rămâne o femeie puternică. În spatele lucrurilor strălucitoare pe care le vedem, se află ore nesfârșite de muncă grea și determinare de fier.
▼Ce reprezentantă a sexului frumos admirați și de ce?
-De-a lungul timpului am fost impresionată de prezența unor personalități feminine în fiecare moment al dezvoltării vieții mele personale si profesionale.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro