Mihai Coteț, antreprenor, consilier local în cadrul Consiliului Local Pitești și, pentru că nimeni nu este perfect, aproape politician. De ce… „aproape”? Pentru că susține că nu este genul clasic de politician ci, mai degrabă, un cetățean implicat. De peste 20 de ani, Mihai Coteț își conduce propriul business – Radical Zero – numărându-se printre puținii care au reușit să se mențină pe piață în ciuda tuturor crizelor și a impedimentelor. Cum a reușit? Alegând să caute piețe noi, în loc să reducă motoarele dezvoltării afacerii. Astfel, în luna martie, a realizat și primul export către Japonia, iar acum tatonează piețe din Africa, Asia și America Centrală.
V-a explodat cifra de afaceri în plină criză, în timp ce alții dau faliment. Cum ați reușit performanța?
Alegând să nu repet greșelile comise de alții. După pandemie, a venit un an foarte bun pe segmentul pe care îmi desfășor activitatea în ideea în care cine a avut curajul să speculeze oportunitățile care au apărut în piață și să-și asume niște riscuri a cules, mai apoi, roadele. Faptul că au crescut prețurile pe zona de energie, de resurse, de materie primă, a forțat marile companii să-și facă niște stocuri, mizând că prețurile vor crește în continuare. Și atunci s-au făcut foarte multe achiziții care au dus la o creștere a businessului. Anul acesta însă din punct de vedere economic, lucrurile au mai încetinit. Mulți s-au trezit cu stocuri uriașe și țin marfa blocată pentru a nu vinde pe pierdere. Toată lumea stă și așteaptă. Consumul s-a redus și la nivel personal, și la nivel de companie și toată lumea așteaptă să vadă ce se întâmplă. Există un excedent de cash pe piață. Practic, toți stau cu fundul pe bani, ceea ce, din punctul meu de vedere, este cea mai proastă decizie. În loc să te dezvolți, generezi blocaje în piață, reduci motoarele și rămân nișe de business pe care nu le ocupă nimeni. Personal, eu am mizat pe căutarea de noi piețe de desfacere. În luna martie am făcut primul export de uleiuri industriale în Japonia, iar în aprilie îl vom face pe al doilea. Pentru prima oară, Radical Zero a ieșit din zona activității intracomunitare, unde aveam piețe de desfacere în țări precum Germania, Austria, Italia, Franța, Anglia, Lituania, Slovacia, Slovenia sau Croația. Asta s-a datorat și cărții de vizită a companiei. Sunt în acest business din 2002, iar companiile caută parteneri de afaceri credibili. Acum sunt în negocieri pentru piețe noi în America Centrală și încercăm să pătrundem și pe piețe din Africa și Asia.”
Nu era mai ușor să fi dat niște tunuri cu statul decât să căutați oportunități taman prin Africa?
Tocmai acesta este unul dintre motivele pentru care i-am rugat pe colegi să retragă de pe site-ul SICAP oferta Radical Zero, pentru a nu mai vinde nimic către societățile de stat și a da ocazia celor care caută nod în papură să dezinformeze. Cred că afacerile mele cu statul se rezumă la fabuloasa cifră de 0,0 și ceva la sută din cifra de afaceri.”
De curiozitate, cu cât a crescut cifra de afaceri de când ați intrat în politică? Nu contează că vorbim de procente infime…
Din contră, a scăzut, iar intenția mea este să meargă către zero. Afacerile sunt mult mai profitabile în zona privată decât cu statul. Când lucrezi cu statul, dacă o faci cinstit și corect, nu faci profit bun. La privat, lucrurile sunt foarte simple și clare de la început.”
Și la stat este la fel, comisionul e clar de la început: 10 sau 20%.
10-20%, la businessul pe care îl practic eu, depășește adaosul comercial pe care îl practic. Deci nu mi-aș permite…”
Păi e simplu. Îndoiți și dumneavoastră uleiul, cum înjumătățesc și alții centimetrii la asfalt…
La mine nu merge. Dacă nu am făcut-o în atâția ani și am avut succes, dacă am fugit de orice înseamnă compromis în afaceri, de ce aș face asta acum? Nu trăiesc din banii statului, sunt pe picioarele mele și am alături de mine o echipă de oameni care știu ce au de făcut, care sunt lângă mine de 17 ani. M-aș bucura dacă am putea face treabă și în administrație după modelul de la privat, adică să funcționăm după obiective, chestiuni clare, asumate, după niște termene, cu grijă față de buget.”
De ce oamenii de afaceri se țin departe de politică, de administrație?
Pentru că mai toți cei care fac politică și administrație au avut grijă să transforme această activitate într-o zonă nefrecventabilă și ne-au făcut părtași la acea latură urâtă, indezirabilă. Când ai o afacere pe care ai crescut-o în ani, nu îți dorești să te duci într-o zonă în care ești arătat cu degetul de oameni care toată viața au lucrat la stat și au produs, mai degrabă, contraperformanță.
Eu nu am nimic cu angajatul la stat care muncește, că sunt și din aceia care țin în brațe 30 de pile, rubedenii și membrii de partid, dar e frustrant să te arate cu degetul unul căruia, dacă îi scuturi CV-ul, nu-i rămâne decât spatele asigurat de politic. În privat, spre exemplu, eu am preîntâmpinat costurile mari la energie cu investiții în panouri fotovoltaice. Acum sunt independent energetic. Putea face și statul asta, mai ales că am avut această superofertă cu PNRR, dar când vorbeam despre posibilitatea ca măcar pe școli să fie instalate panouri fotovoltaice, mi se spunea că vorbesc despre lucruri SF. Uite că primării precum cele din Brașov, Oradea, Sibiu sau Arad au pus în practică astfel de… SF-uri.
Se pot face și la stat lucruri precum la privat doar dacă îți pasă de banul public și comunitatea ta, altfel, mergem înainte cu marota asta că la stat totul e altfel, termenele sunt mai lungi, costurile sunt de 10 ori mai mari, totul este infinit mai costisitor și, într-un final, chiar și mai prost în ceea ce privește execuția. Ca să nu mai spun că nimeni nu își asumă responsabilitatea în caz de eșec, atunci când, spre exemplu, s-au pierdut chiar și milioane de euro din cauza greșelilor unor angajați la stat.”
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: