anchetaonline.ro

Bilanțul cutremurului devastator din Turcia a depășit 11.000 de morți!

de | 08.02.2023 15:50 | Știri, După subiect, Eveniment

INFORMAȚII NOI  08.02 – 15:45

Bilanțul negru al cutremurelor devastatoare care au avut loc în Turcia și Siria continuă să crească. Până în acest moment este vorba de peste 11.000 de morți, iar cifrele cresc de la o oră la alta.

Ultimele două zile au fost un calvar pentru oamenii care locuiesc în sud-estul Turciei și nordul Siriei.

Cu fiecare minut care trece, probabilitatea de a găsi oameni în viață scade. Dar, salvatorii continuă să caute supraviețuitori.

INFORMAȚII NOI  07.02 – 09:43

Numărul victimelor continuă să crească și a ajuns la peste 4.800 de morți. Minim 3.381 de persoane au fost confirmate decedate în Turcia, potrivit agenției de știri Anadolu, iar în Siria sunt oficial 1.444 de morți. OMS a avertizat că numărul morților ar putea crește de peste patru ori și că ar putea ajunge la aproximativ 20.000, în zilele următoare, potrivit Digi24

INFORMAȚII NOI ORA 21:45

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat, astăzi, luni, 06 februarie, doliu naţional timp de şapte zile în Turcia. Decizia vine după cutremurele în care, până în acest moment, au fost înregistrați  peste 2.600 de morţi, potrivit Agerpres.

Conform acestui decret publicat de guvern, drapelele urmează să fie coborâte în bernă până la apusul soarelui, duminică, 12 februarie.

INFORMAȚII NOI ORA 17:45

Numărul persoanelor decedate în urma cutremurelor resimțite luni în Turica și Siria este în continuă creștere. Până la această oră, numărul morților a ajuns la 2.300, potrivit BBC.

De asemenea, numărul răniților este de aproximativ 10.000, conform Digi24.

INFORMAȚII NOI ORA 17:27

În urma celor două cutremure care au avut loc în Turcia, România va trimite trei aeronave care vor avea la bord 60 de salvatori, patru câini antrenați pentru căutări după cutremur și șapte tone de echipamente pentru a interveni de urgenţă în sprijinul populaţiei afectate, a declarat șeful DSU Raed Arafat, potrivit Digi24.

Raed Arafat a declarat că inițial, vor pleca două aeronave cu personal de intervenție și salvare, iar apoi o a treia aeronavă care va transporta restul echipamentelor necesare.

Primul zbor va fi în jurul orei 3, conform acestuia, iar aeronavele militare vor decola de la Baza 90 Transport Aerian din Otopeni cu destinaţia Adana.

Alarma s-a dat la ora 6 ca echipele să fie pregătite. Am fost a doua echipă acceptată după Olanda pentru trimitere de echipe de căutare – salvare”, a informat șeful DSU.

Totodată, către Turcia vor pleca șapte tone de echipamente pentru căutare – salvare, adică corturi pentru cazare și mâncare. Echipele urmează să fie independente timp de 14 zile.

De asemenea, alături de echipă vor merge și doi ofițeri de legătură de la MAI. Unul dintre aceștia face parte din echipa europeană de protecție civilă.

Una dintre aeronave îi va aduce în țară, la întoarcere, pe cei zece români, nouă dintre ei fiind studenți și un profesorul coordonator. Toți se află în Turcia într-o zonă afectată de seism.

Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitatea sa de punct național de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităților din Turcia pentru acordarea de asistență internațională, având în vedere situația de urgență generată de cutremurul de peste 7 grade Richter manifestat noaptea trecută pe teritoriul acestora. Urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă, Guvernul României, care a convocat în această dimineață Comitetul Național pentru Situații de Urgență, a decis trimiterea în Turcia a unei echipe RO-USAR. România continuă să-și onoreze angajamentele internaționale, rămânând un partener solidar statelor care se confruntă cu situații majore de urgență. Forțele Aeriene Române au mai executat astfel de misiuni umanitare și în anul 2011, când un alt cutremur major s-a produs în Turcia, precum și în anul 2019, în Albania”, a informat Ministerul Apărării Naționale, potrivit sursei citate.

INFORMAȚII NOI ORA 15:50

Conform ultimului bilanț privind cele două cutremure extrem de puternice din Turcia și Siria, circa 1.800 de persoane și-au pierdut viața.

Alți mii de răniți au fost scoși de sub dărâmături.

INFORMAȚII NOI, ORA 13:00

Situație critică în Turcia, unde, în urmă cu puțin timp a avut loc încă un cutremur puternic, cu o magnitudine de 7,5, conform USGS.

Seismul s-a produs în aceeași zonă, deja afectată de cutremurul produs la primele ore ale dimineții zilei de luni.

Conform celui mai recent bilanț, anunțat chiar de președintele Turciei, Recep Erdogan, doar în Turcia peste 900 de oameni au murit, iar 5.383 de persoane au fost rănite.

cutremur turcia seism pagube ankara morti raniti - Bilanțul cutremurului devastator din Turcia a depășit 11.000 de morți!

Foto G4media

De asemenea, două spitale s-au prăbușit în urma catastrofei.

În aceste momente, operațiunile de salvare și căutare sunt în curs.

INFORMAȚII NOI, ORA 10:30

Numărul victimelor crește de la o oră la altă, potrivit bilanțului actualizat. Peste 640 de oameni au murit, iar alții au fost răniți/

Conform autorităților, cel mai probabil bilanțul victimelor va crește și în următoarele ore.

Cutremur Turcia agerpres 13431865 scaled 1 - Bilanțul cutremurului devastator din Turcia a depășit 11.000 de morți!

Foto Agerpres

România va trimite salvatori în Turcia, s-a stabilit în urma unei ședințe de urgență a Comitetului pentru Situații de Urgență. În zona afectată va ajunge o echipă RO-USAR, personal specializat de intervenție în astfel de situații din cadrul IGSU.

58 de salvatori români vor ajuta la căutarea victimelor.

Cutremur de 7,8 în Turcia! Peste 200 de morți și sute de răniți

Un cutremur puternic, cu magnitudinea de 7,8 a lovit luni dimineața Turciei, în sudul țării, aproape de orașul Gaziantep.

Potrivit Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), seismul a fost urmat de 42 de replici, resimțițe și în alte țări, precum Liban, Siria și Cipru.

Conform bilanțului provizoriu, aproximativ 200 de oameni au murit în Turcia și Siria, iar sute de persoane sunt rănite. Bilanțul, însă, este în creștere.

În urma catastrofei, președintele Turciei, Recep Erdogan a transmis un mesaj.

Sperăm că vom trece împreună de acest dezastru cât mai curând posibil și cu cele mai mici pagube”, a transmis acesta.

Echipele de căutare și de salvare se află în zonele afectate de cutremur.

Studenți din România- blocați într-o zonă afectată de cutremur

Ambasada României la Ankara a anunțat că un grup de studenți Erasmus, români, care erau cazați la un hotel din Kahraman Maraş, Turcia, una dintre localitățile afectate de cutremur, au rămas blocați în zona respectivă.

Se pare că este vorba despre 9 studenți români și un profesor. Potrivit reprezentanților ambasadei, aceștia sunt în siguranță, iar în zona respectivă a fost trimisă o echipă consulară din cadrul Ambasadei pentru a prelua cetățenii.

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Ankara: +90.312.447.7945 și +90.312.447.7940, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al secției consulare: +90.532.318.1726”, a transmis MAE.

Sursa Foto Digi24

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Vedeta Zu, Mihai Morar – la un pas să fie prins de avalanșa care a lovit Cabana Capra

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/raluca-balasa/" target="_self">Raluca Bălașa</a>

Articol scris de Raluca Bălașa

Studentă a Facultății de Științe ale Educației, Științe Sociale și Psihologie, Jurnalism, pasionată de fotografie și content media, voluntară în cadrul redacției UPIT Media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: