Afaceristul argeşean Dan Neagoe – trimis în judecată de DNA în dosarul lui Liviu Dragnea

de | 25.10.2022 21:30 | Eveniment, Importante, Știri

Afaceristul argeşean Daniel Neagoe, un apropiat al fostului lider social-democrat, este acuzat de săvârșirea infracțiunii de constituirea unui grup infracțional organizat.

După cinci ani de la începerea urmăririi penale, DNA a trimis în judecată dosarul Tel Drum, în care personaj principal este fostul preşedinte al PSD, Liviu Dragnea. Ancheta pornită de la o sesizare a Oficiului European Antifraudă (OLAF), care semnala suspiciuni privind obținerea de fonduri europene pentru reabilitarea de drumuri județene pe baza unor documente false, are nu mai puţin de nouă persoane pe lista inculpaţilor, unul dintre aceştia fiind omul de afaceri argeşean.

 

Fostul lider al PSD şi amicii săi – judecaţi pentru grup infracţional organizat

În rechizitoriul întocmit de procurorii DNA se arată că, în perioada în care era preşedinte al Consiliului Județean Teleorman, Liviu Dragnea „ar fi inițiat un grup infracțional organizat din care ar fi făcut parte funcționari din administrația locală, administratori/reprezentanți ai firmei SC Tel Drum SA și ai altor societăți comerciale. Grupul ar fi acționat în perioada 2001-2017 în scopul de a obține, în mod fraudulos, sume importante din contractele finanțate din fonduri publice (naționale și europene), prin infracțiuni de abuz în serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscală și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații. […]

SC Tel Drum SA ar fi fost principala societate comercială din grup, capitalizată masiv și folosită la obținerea contractelor de lucrări, pentru distribuirea capitalului către celelalte societăți comerciale și membrii grupului, pentru achiziționarea de bunuri mobile și imobile care sunt utilizate de membrii grupului, precum și pentru a transfera dreptul de proprietate asupra bunurilor mobile și imobile către aceiași membri.”

 

Zeci de milioane de euro scurse către gruparea Dragnea prin firmele lui Dan Neagoe

Fost coleg de facultate cu Liviu Dragnea, Daniel Neagoe a devenit unul dintre pionii importanţi ai grupării constituite în jurul afacerii Tel Drum. Supranumit „Regele Oţelului”, Neagoe avea în Argeş, în urmă cu circa două decenii, afaceri de zeci de milioane de euro, Construct Mega Com fiind la vremea respectivă una dintre cele mai mari firme din judeţ.

Ulterior, Daniel Neagoe a cam dispărut din peisajul economic argeşean, prosperând în schimb la Teleorman, acolo unde legătura sa cu gruparea lui Liviu Dragnea s-a cimentat şi mai mult după ce Petre Pitiș, administratorul firmei Tel Drum, a fost naș de cununie la cea de-a doua căsătorie a omului de afaceri piteştean. Aici Neagoe a derulat mare parte din afaceri prin intermediul Interfrigo Logistic, firmă cu sediul în Piteşti, în care a fost asociat, minoritar, şi Ştefan Dragnea, fiul lui Liviu Dragnea.

„Interfrigo a avut tranzacții de peste 77 de milioane de lei (peste 17 milioane de euro) cu Tel Drum. Banii s-a scurs către apendicele din Pitești prin subcontractarea unor lucrări publice adjudecate de Tel Drum. Au circulat și în sens invers, cu precădere în 2013, când Interfrigo a câștigat un contract de peste 15 milioane de lei de la Regia Publică de Apă din Satu Mare.”, dezvăluia în urmă cu câţiva ani Rise Project.

Tot prin firma piteşteană s-au făcut şi donaţii uriaşe către PSD în timpul campaniei pentru prezidenţialele din 2009, 5 miliarde de lei vechi ajungând atunci din conturile Interfrigo Logistic în cele ale Partidului Social Democrat.

dan neagoe sefi tel drum petreceri

Daniel Neagoe și directorii din Tel Drum – împreună la petreceri, dar şi în afaceri cu iz penal

Dan Neagoe a rulat de asemenea tranzacţii cu Tel Drum şi prin firmele sale care au intrat în faliment între timp. Astfel, prin Mega Com Construct D&S, a încasat de la Tel Drum circa 83,4 milioane lei. După ce a intrat în insolvenţă, în 2012, contractele cu compania teleormăneană s-au mutat pe Mega Com Global Logistic, tot a lui Neagoe, iar 92% din banii facturaţi de această firmă au fost încasaţi de la Tel Drum. În 2014, Neagoe a cerut insolvenţa şi pentru această societate.

Ancheta procurorilor DNA s-a concentrat pe două proiecte derulate de CJ Teleorman, care au primit finanţare din fonduri europene de circa 20 milioane euro, bani care ar fi ajuns în conturile grupării lui Dragnea, prin aranjamente ce au favorizat atribuirea contractelor către Tel Drum SA. Dosarul afacerii Tel Drum a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti. Deocamdată nu a fost stabilit primul termen al procesului. (Nadia Ciochină)

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Marius Ştefan – procuror-şef al DNA Piteşti pentru următorii trei ani

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Daniel Neagoe | DNA | Liviu Dragnea | PSD | Tel Drum

Ultimele articole