Membrii de sindicat din cadrul Federaţiei Sanitas vor declanşa, începând de miercuri, 7 iunie, acţiuni de grevă japoneză, în toate unităţile sanitare şi cele de asistenţă socială, fără ca activităţile să fie întrerupte, potrivit unui comunicat publicat pe pagina de Facebook a Federației Sanitas din Romania. Grevă japoneză este anunțată și în unitățile din Argeș în care sunt membri Sanitas.
Potrivit unei postări pe pagina de Facebook, greviştii vor purta banderole sau ecusoane cu însemnele „SANITAS”. Greva japoneză se va desfăşura pe întreaga perioadă a negocierilor cu factorii de decizie, până la soluţionarea revendicărilor sindicaliştilor. Totodată, potrivit informării Sanitas în cazul eşuării negocierilor, Consiliul Naţional al Federaţiei va decide continuarea calendarului de acţiuni. Liderul Sanitas Argeș, Doina Fănica, ne-a precizat că de mâine, 7 iunie și în Argeș, în unitățile în care sunt membri Sanitar, va fi grevă japoneză fără întreruperea activității. Totodată, Doina Fănica ne-a mai precizat că în paralel se desfășoară și acțiunea de strângere de semnături pentru grevă în cazul în care negocierile eșuează, existând la acest moment 3.000 de semnături strânse dintr-un total de 4.200 de membri Sanitas Argeș.
Revendicările SANITAS sunt:
Astfel, potrivit comunicatului Sanitar, pentru sectorul de negociere colectivă SĂNĂTATE:
- Deblocarea posturilor în sistemul sanitar public.
- Punerea în aplicare, în integralitatea sa, a Legii nr. 153/2017 pentru toţi angajaţii din sistemul de Sănătate.
- Acordarea salariilor de bază din grilă tuturor angajaților;
- Calcularea tuturor sporurilor prin raportare la salariul aflat în plată;
- Calcularea tarifului orar pentru gărzi prin raportare la salariul aflat în plată;
- Calcularea indemnizației de hrană prin raportare la salariul minim brut pe țară actual.
- Reluarea discuţiilor asupra proiectului de lege a salarizării cu respectarea principiilor stabilite în cadrul grupului de lucru de la nivelul Ministerului Sănătăţii, acesta asigurând: predictibilitatea creşterii veniturilor fiecărui salariat din sistem, o ierarhie corectă şi echitabilă a salariaţilor din sistem.
- Finanțarea corectă și suficientă a instituțiilor din Sănătate.
- Reluarea imediată a negocierilor în vederea semnării Contractului Colectiv de Muncă la nivelul sectorului bugetar SĂNĂTATE.
- Finanțarea de la bugetul de stat a voucherelor de vacanță în SĂNĂTATE.
- Garantarea menținerii locurilor de muncă pentru personalul angajat în unitățile medicale din rețeaua CFR și după ce acestea vor fi transferate la alte autorități.
Pentru sectorul de negociere colectivă ASISTENȚĂ SOCIALĂ:
- Deblocarea posturilor în sistemul de asistenţă socială.
- Punerea în aplicare, în integralitatea sa, a Legii nr. 153/2017 pentru toţi angajaţii din sistemul de Asistenţă socială.
- Acordarea salariilor de bază din grilă tuturor angajaților;
- Calcularea tuturor sporurilor prin raportare la salariul aflat în plată;
- Calcularea indemnizației de hrană prin raportare la salariul minim brut pe țară actual;
- Începerea discuţiilor asupra proiectului de lege a salarizării unitare a bugetarilor cu respectarea principiilor stabilite în cadrul grupului de lucru de la nivelul Ministerului Sănătăţii, completat cu funcţiile specifice asistenţei sociale, cele două sisteme beneficiind, întotdeauna, de o grilă comună.
- Finanțarea corectă și suficientă a instituțiilor din Asistenţă socială.
- Stabilirea imediată a unui calendar de negociere şi semnare a Contractului Colectiv de Muncă la nivelul sectorului de negociere colectivă ASISTENŢĂ SOCIALĂ.
- Garantarea locurilor de muncă pentru toţi salariaţii din sectorul de negociere colectivă Asistenţă socială – membri ai Federaţiei Sanitas din România.
Sursă foto: Facebook Federația SANITAS Romania.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Protest spontan în Piața Primăriei din Pitești. Elevii: ”Susținem greva profesorilor”