Păcăleală cu deducerea de 100 de lei pentru părinții cu copii înscriși la școală

de | 13.01.2023 21:36 | Știri, După locație, După subiect, Economic, Național

Păcăleală cu deducerea de 100 de lei pentru părinții cu copii înscriși la școală

Părinții salariați din România care urmează să primească o deducere personală suplimentară din impozit pentru fiecare copil au aflat că, de fapt, suma cu care vor rămâne în mână este de doar 10 lei, ci nu 100 de lei.

Potrivit Ordonanței de Urgență nr. 16 din 15 iulie 2022, care se aplică deja de la 1 ianuarie 2023, părinții beneficiează de o scutire de impozit, indiferent de salariul pe care îl au și se acordă „pentru fiecare copil cu vârsta de până la 18 ani, dacă acesta este înscris într-o unitate de învățământ, părintelui care realizează venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora”.

În cazul în care copilul este întreținut de ambii părinți, deducerea personală suplimentară se acordă unuia dintre aceștia.

De asemenea, de deducere pot beneficia și cei care, conform legii, au în întreținere minori.

Prin părinte se înțelege: părintele firesc, potrivit Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, adoptatorul, persoana care are copilul/copiii în încredințare în vederea adopției, persoana care are în plasament copilul sau în tutelă, persoana desemnată conform art. 104 alin. (2) din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în document.

Însă, potrivit economiștilor, salariații care au copii ar rămâne cu o sumă de zece ori mai mică, adică cu 10 lei. Iar pentru această sumă, părinții sunt nevoiți să facă drumuri la unitatea de învățământ unde sunt înscriși micuții pentru a ridica o adeverință pe care, ulterior, să o ducă angajatorului.

Baza impozabilă se micşorează cu 100 de lei, înmulţit cu numărul de copii. Câştigul provine din diminuarea impozitului pe venit, care este de 10%. 10% aplicat la 100 de lei, înseamnă 10 lei. Se câştigă 10 lei de copil”, a spus Dan Schwartz, analist economic, citat de Observatornews.ro.

De asemenea, angajații sunt nevoiți să completeze o declarație pe propria răspundere pentru a primi cei 10 lei.

Oare ce eminenţă cenuşie de la nivelul Guvernului şi-a dorit să modifice Codul Fiscal pentru 10 lei pe lună, pentru un singur copil? Suma este derizorie. Un deţinut în ziua de astăzi primeşte mult mai mult pe zi, mâncare, decât şi-a dorit actualul Guvern să aloce copiilor”, a transmis Iulian Cristache, reprezentantul Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi, potrivit sursei citate.

Acte necesare pentru deducerea suplimentară

Cum arată declarația pe propria răspundere:

declaratie deducere parinte - Păcăleală cu deducerea de 100 de lei pentru părinții cu copii înscriși la școală

Foto Antena 3

La declarație vor fi anexate copia de pe cartea de identitate a angajatului, copia de pe certificatul de naștere al copilului, adeverința de la unitatea de învățământ unde este înscris copilul.

Părinții care își desfășorară activitatea la mai multe locuri de muncă, trebuie să declare că nu beneficiază de deduceri de la alți angajatori.

În situația în care părintele desfășoară activitate la mai mulți angajatori, în plus față de documentele prevăzute la alin. (12), părintele care beneficiază de deducerea personală suplimentară prevăzută la alin. (10) lit. b) are obligația să declare că nu beneficiază de astfel de deduceri de la un alt angajator”, se mai arată în textul OUG.

Foto descriptiv Agerpres

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: 

Guvernul ar putea plăti ratele bancare ale românilor!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole