Delicte silvice constatate de polițiștii argeșeni în weekend!

de | 15.04.2024 15:18 | Județean, Eveniment

  • Amenzi de 13.000 de lei și peste 15 mc de lemn confiscat.

Pentru prevenirea și combaterea delictelor silvice, în acest weekend, echipe formate din polițiști și specialiști silvici au desfășurat mai multe controale pe raza județului Argeș.

În timpul acțiunilor, șapte bărbați, cu vârste cuprinse între 23 și 60 de ani, au fost prinși că transportau material lemnos, cu atelaje sau autoutilitare, fără a deține documente care să ateste proveniența legală a materialului lemnos, sau cu documente care justificau doar parțial încărcătura din mijloacele de transport.

În urma celor constatate, oamenii legii au aplicat șapte sancțiuni contravenționale, în valoare de 13.000 de lei și au confiscat și aproximativ 15,5 de metri cubi de material lemnos.

Echipe alcătuite din poliţiştii Biroului pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol din cadrul Serviciului de Ordine Publică Argeș, alături de polițiști din structurile de ordine publică și poliție rutieră, au acţionat pe raza județului nostru, pentru combaterea tăierii, sustragerii și comercializării ilegale de material lemnos, împreună cu specialiști din cadrul Gărzii Forestiere Ploiești – Biroul Garda Forestieră Județeană Argeș, dar și ai Direcției Silvice Argeș, și cu personal silvic cu atribuții de control/de pază pe linie silvică din cadrul ocoalelor silvice din județ.”, transmite IPJ Argeș.

Delicte silvice constatate de polițiștii argeșeni

Printre cei amendați se află un bărbat de 46 de ani, din comuna Rucăr. Acesta transporta material lemnos cu un ansamblu de vehicule, iar pe DJ 731, pe raza comunei Domnești, a fost oprit pentru control.

Întrucât au rezultat suspiciuni cu privire la cantitatea declarată și cea care se afla în mijlocul de transport, oamenii legii au cerut ajutorul unui specialist silvic.  În urma verificărilor, a rezultat o diferență de 8,66 m.c. în plus, transportați fără documente specifice de însoțire a transportului sau documente care să ateste proveniența legală.

În urma celor constatate, bărbatul din Rucăr s-a ales cu o amendă în valoare de 4.000 de lei, dar și cu lemnul aflat în plus confiscat.

Ca urmare a abaterii, bărbatul în cauză a fost sancționat contravențional, fiind aplicată sancțiune cu amendă în valoare de 4.000 de lei, conform Legii 171/2010, precum și măsura complementară de confiscare a cantității de material lemnos fără proveniență justificată legal, ce a fost predată reprezentanților ocolului silvic competent.”, informează IPJ Argeș

Cu amendă s-a ales și un bărbat de bărbat de 30 de ani, din Arefu, care a transportat, cu o autoutilitară, cantitatea de 3,8 mc de material lemnos esență fag, pe care a descărcat-o pe raza comunei Arefu, deși, conform avizului existent în aplicația SUMAL 2.0, acesta avea punct de descărcare pe raza comunei Corbeni.

Pentru fapta sa, bărbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 5.000 de lei, iar materialul lemnos, în valoare de 1216 lei,  a fost predat reprezentanților Ocolului Silvic Vidraru.

Reamintim că sancţiunile prevăzute de legislaţia din domeniul silvic sunt cuprinse între 1.000 şi 8.000 de lei pentru persoanele fizice care taie sau sustrag arbori, indiferent de forma pe proprietate a terenului de unde provin, iar deţinerea ori transportul de material lemnos fără forme legale de sancţionează cu amendă între 1.000 şi 15.000 de lei.

Totodată, pentru agenţii economici care deţin sau efectuează activități de expediere, transport, primire pentru depozitare, prelucrare ori de exploatare de material lemnos, amenzile sunt cuprinse între 1.000 și 15.000 de lei, cu măsuri complementare ce pot ajunge la suspendarea activității, iar pentru tăierea și sustragerea de arbori în cadrul exploatărilor forestiere de către operatori economici atestați, amenzile pot fi de la 8.000 până la 12.000 de lei, precum și retragerea atestatului care permite desfășurarea unor astfel de activități.

Foto descriptiv Mesagerul Hunedorean

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Razie în târgul de la Domnești și în magazinele din Curtea de Argeș

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: